4 червня в Житомирі стартував перший етап пілотного соціально-інформаційного проекту «Профілактика та контроль гіпертонії – запорука здоров’я нації», ініціаторами та організаторами якого виступають громадська організація «Проти гіпертензії» та «Асоціація замовників і виробників соціальної реклами в Україні». Проект здійснюється за підтримки Департаменту охорони здоров’я Житомирської облдержадміністрації та представництва компанії «Новартіс Фарма Сервісез АГ».

2013_06_04_01

Партнерами виступають: Асоціація кардіологів України, ДУ ННЦ Інститут кардіології ім. М.Д. Стражеска НАМН України, обласний медичний центр здоров’я та спортивної медицини Житомирської обласної ради, ВГО «За здорове суспільство», колективи аптечних закладів КП «Фармація», «Санітас», КП «Аптека №127», РА «Яспис».

Цей представницький захід відбувся за участю голови громадської організації «Проти гіпертензії», головного  позаштатного спеціаліста МОЗ України  за фахом «Кардіологія», завідувача відділення симптоматичних гіпертензій ННЦ «Інститут кардіології ім. М.Д.Стражеска НАМН України», д.мед.н, професора Юрія Миколайовича Сіренка,  директора департаменту охорони здоров’я Житомирської облдержадміністрації Олександра Михайловича Торбаса,  заступника директора департаменту охорони здоров’я Житомирської облдержадміністрації Валентини Олегівни Грищук, директора Представництва компанії «Новартіс Фарма Сервісез АГ» в Україні  Віктора Вікторовича Шафранського,  голови Правління громадської організації «Асоціація замовників і виробників соціальної реклами в Україні» Ігоря Леонідовича Бабія, а також медичних працівників області, завідуючих аптеками та  представників ЗМІ області.

2013_06_04_02

- Метою соціального проекту «Профілактика та контроль гіпертонії – запорука здоров’я нації» - зазначив у своєму виступі Ю.М.Сіренко, - є розробка та впровадження механізмів профілактики, ранньої діагностики та своєчасного лікування гіпертонічної хвороби у населення України, які включають розміщення соціальної реклами, розповсюдження санітарно – просвітницьких матеріалів, контроль артеріального тиску та підвищення прихильності пацієнтів до лікування шляхом залучення фармацевтів до моніторингу артеріального тиску. Ми плануємо розширити проект до масштабів усієї України на основі науково обґрунтованих результатів першого етапу. В результаті реалізації проекту очікуємо на зниження рівня серцево-судинної захворюваності та смертності. Проект проходить за благодійної підтримки компанії «Новартіс Фарма Сервісез АГ» в Україні, яка втілює в життя глобальну стратегію соціально відповідальної та інноваційної Новартіс Групи, націлену на поліпшення здоров'я та забезпечення інноваційними ліками населення.

2013_06_04_03

Незважаючи на доведену високу ефективність антигіпертензивної терапії, легкість діагностики і моніторування, значна частина хворих на артеріальну гіпертензію залишається не виявленою або лікується неадекватно. В нашій країні три чверті хворих лікуються неефективно, тобто, навіть при регулярному прийомі ліків, рівень їх артеріального тиску залишається вищим 140/90 мм рт. ст.

В.В.Шафранський акцентував увагу присутніх на соціальній відповідальності перед пацієнтами:

-Це ключова частина стратегії нашої компанії. Соціальна  діяльність компанії спрямована на актуалізацію проблем пацієнтів та пошук механізмів їх забезпечення життєво необхідними  якісними препаратами. Відповідно, благодійна підтримка проектів, спрямованих на профілактику та якісне лікування гіпертонічної хвороби, є одним із важливих напрямків нашої роботи.

За словами І.Л.Бабія мета проекту полягає в об’єднанні зусиль фахівців галузі охорони здоров’я і громадськості, соціально відповідального бізнесу і меценатів, задля розбудови здорового суспільства. Відповідно, проведення соціального проекту – це зрозуміла формула кооперації. Я вдячний за підтримку та активну участь всім організаторам і партнерам проекту «Профілактика та контроль гіпертонії – запорука здоров’я нації». За допомогою соціальної реклами ми зможемо донести до кожного громадянина важливі правила збереження здоров’я та профілактики захворювань. А саме - необхідність та вміння контролювати свій артеріальний тиск, пам’ятаючи головне правило: якщо тиск 140/90 і більше - необхідно негайно звернутися до лікаря. Проект починається з Житомирської області. Але я закликаю до співпраці органи влади, громадськість, спонсорів, меценатів для поширення проекту на інші регіони України. У рамках реалізації проекту передбачено низку інформаційно-просвітницьких заходів. Насамперед йдеться про контроль лікування пацієнтів на артеріальну гіпертензію лікарями - експертами, включаючи самоконтроль пацієнтами стану здоров’я за допомогою щоденників, залучення фармацевтів до моніторингу артеріального тиску пацієнтів  безпосередньо в аптечних закладах. Передбачено розміщення санбюлетенів у медичних закладах, постерів у аптеках і громадському транспорті, розміщення зовнішньої і внутрішньої соціальної реклами, а також роликів з соціальною рекламою в ЗМІ.

Житомирські медики отримали від організаторів проекту тонометри для вимірювання тиску, санітарно-просвітницькі матеріали, інформаційні постери та  санбюлетні. Також підготовлено відеоролик для розміщення в ЗМІ. Спеціально для проекту рекламним агентством «Яспис» розроблено яскравий та виразний логотип та фірмовий стиль для всіх інформаційних матеріалів.  Слоган проекту: «Контролюємо свій артеріальний тиск!»

Директор департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Олександр Михайлович Торбас подякував організаторам проекту, що саме Житомирщину обрано для його реалізації,  та запевнив шанованих гостей у готовності  медиків регіону  до співпраці.

Прес-центр ДОЗ

тел (0412) 41-37-72

E-mail: press@ztomc.net.ua