29 травня  під головуванням заступника голови облдержадміністрації Ярослава Дмитровича Долгих відбулося засідання обласної координаційної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції (СНІДу). Участь в роботі засідання взяли: директор департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Олександр Михайлович Торбас, головний лікар обласного центру профілактики та боротьби зі СНІДом Юрій Якович Галінський, головний лікар обласного протитуберкульозного диспансеру Віталій Степанович Дідик, голова Червоноармійської райдержадміністрації Станіслав Миколайович Карпінський, представники громадських організацій та ЗМІ. Цього разу засідання відбулося в Червоноармійському районі на базі Яснополянської школи-гімназії, учні якої продемонстрували учасникам зібрання театралізовану композицію «Ми - за здорове життя».

2013_05_30_01

На засіданні йшлося про стан виконання координаційними радами при райдержадміністраціях Володарсько-Волинського, Малинського, Радомишльського, Баранівського, Романівського, Червоноармійського та Черняхівського районів розпорядження голови облдержадміністрації № 106 від 12 травня 2010 року.

2013_05_30_02

У своєму виступі Я.Д.Долгих зазначив: - ВІЛ-інфекція продовжує посідати провідне місце серед проблем охорони здоров’я нашого регіону.  Сьогодні ситуація характеризується широким поширенням ВІЛ серед різних верств населення.  Насамперед це стосується осіб, які належать до груп високого ризику інфікування та переважним ураженням осіб працездатного віку. Крім того, в області набуває надзвичайної актуальності проблема поширення мультирезистентного туберкульозу (туберкульоз зі стійкими до медикаментів  туберкульозними паличками), що знижує ефективність лікування серед хворих з новими  випадками туберкульозу та значно підвищує вартість лікування.

2013_05_30_03

За словами Я.Д.Долгих,  ознакою нашого сьогодення є тісний зв'язок між захворюваністю на туберкульоз і ВІЛ-інфекцією. А відтак, існує гостра необхідність покращення моніторингу за цими захворюваннями  для підвищення якості медичної допомоги хворим.

Головний лікар обласного протитуберкульозного диспансеру В.С.Дідик зазначив, що протягом чотирьох місяців поточного року в зазначених районах області зареєстровано 60 випадків уперше діагностованого туберкульозу, що становить майже 19% від загальної кількості хворих, виявлених в області. Високий вказаний показник є свідченням несвоєчасного виявлення туберкульозу. Зокрема, у  Баранівському районі зареєстровано один випадок туберкульозу у віковій категорії до 14 років. Показник захворюваності становить 14,0 на 100 тис. відповідного дитячого населення (область – 4,0).

2013_05_30_04

Про організацію і виконання протитуберкульозних заходів та поліпшення епідемічної ситуації в цих районах доповідали голови регіональних рад  з  питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції (СНІДу): заступник голови Володарсько-Волинської райдержадміністрації Олександр Миколайович Одноворченко, заступник голови Малинської райдержадміністрації Валерій Віталійович Марценюк, заступник голови Баранівської райдержадміністрації Іван Йосипович Туровський, начальник відділу охорони здоров’я Романівської райдержадміністрації Володимир Олександрович Базилюк,  заступник голови Червоноармійської райдержадміністрації Раїса Григорівна Тичина, заступник голови Черняхівської райдержадміністрації Микола Васильович Мартиненко та  заступник голови Радомишльської райдержадміністрації Олександр Костянтинович Наливайко.

2013_05_30_05

За словами заступника голови Червоноармійської райдержадміністрації Р.Г.Тичини,  протягом чотирьох місяців поточного року в районі  захворюваність на туберкульоз у порівнянні з аналогічним періодом 2012 року зменшилась на 40%.  За цей час в районі не зареєстровано жодного випадку захворюваності дітей на активну форму туберкульозу,  проведена туберкулінодіагностика 480 дітям, що складає 106,2% на 1000 дитячого населення. У 2013 році в Червоноармійському районі проведено 2307 флюорографічних обстежень жителів району, що складає 19,8% від річного плану.

Соціальний портрет донорів з позитивним аналізом на ВІЛ-інфекцію охарактеризувала у своїй доповіді заступник головного лікаря обласного центру крові Алла Іванівна Островська. Вона зазначила, що однією з важливих проблем сучасної трансфузіології є небезпека передачі інфекційних захворювань через донорські компоненти. До цих захворювань належить і ВІЛ–інфекція. Контроль розповсюдженості ВІЛ серед донорів вважається життєвим методом для оцінки безпеки донорської крові. З 2001 року рівень поширеності маркерів ВІЛ1/2 серед донорів України значно зріс та перевищує цей показник серед країн Європи, що викликає занепокоєння як епідситуацією,  так і  ефективністю відбору донороспроможного контингенту.

2013_05_30_06

- Найбільшу частку повторно реактивних донорів, зазначила А.І.Островська, -  складають донори наймолодшої вікової категорії – 18-35 років (75,0 -75,9%).  У цьому році найбільшу частку повторно реактивних донорів на ВІЛ складають  безробітні – 41,6-47,7%%. До соціального складу групи ризику належать  чоловіки (76,4%), жителі міста (61,6%),  вікова категорія 18-35 років (75,4%),  які вперше стали донорами (38,9%),  та безробітні (39,7%).

З результатами роботи щодо впровадження замісної підтримувальної терапії в області присутніх ознайомив заступник головного лікаря обласного наркологічного диспансеру Олександр Віталійович Марченко.

Під час обговорення доповідей голова обласної координаційної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції (СНІДу)  Я.Д.Долгих висловив низку зауважень щодо більш активного використання державних коштів на оздоровлення та лікування  жителів області, хворих на туберкульоз, у санаторно-курортних закладах; проведення флюорографічних обстежень населення; співпраці з соціальними та правоохоронними службами, з неблагонадійними родинами в напрямку запобігання і профілактики розповсюдження туберкульозу та ВІЛ-інфекції (СНІДу) тощо.

Своїм багаторічним досвідом поділився голова громадського товариства «За здоровий спосіб життя» Червоноармійського району Яків Леонтійович Романчук, який проводить велику роботу з підлітками та молоддю району щодо профілактики негативних проявів у молодіжному середовищі. Також спеціалісти ЦСССДМ, у рамках профілактичної акції «Ехо», проводять заходи з  пропаганди здорового способу життя, профілактики наркоманії, алкоголізму, тютюнопаління, захворювань, що передаються статевим шляхом.

Прес-центр ДОЗ

тел 41-37-72

E-mail:  press@ztomc.net.ua