З 27 травня по 11 червня 2013 року на базі Житомирського обласного центру крові проходить навчальний курс «Менеджмент якості в службі крові»,  в якому беруть участь представники із 10 регіонів України.

2013_05_28_11

Унікальність цього курсу полягає в тому, що вперше в Україні він організований кафедрою гематології  та трансфузіології Національної медичної академії післядипломної освіти імені П.Л.Шупика спільно з Всеукраїнською громадською організацією «Асоціація служби крові України».

За словами президента Асоціації, головного лікаря Житомирського обласного центру крові, к.мед.н. Анатолія Миколайовича Чугрієва очолюваний ним заклад з 2001р. вперше в Україні розпочав контроль якості гемотрансфузійних середовищ відповідно до GMP «Керівництво з приготування, використання та забезпечення якості компонентів крові».

2013_05_28_12

-Фахівцями центру крові, - зазначив А.М.Чугрієв, -  розроблені клініко-біохімічні методики досліджень параметрів якості, на які в Міністерстві освіти і науки України зареєстровано 5 патентів. Видано 4 методичні рекомендації,  затверджені МОЗ України і НАМН України, та монографія «Контроль якості донорської крові та її компонентів» (2011 р.). Отримані результати досліджень параметрів якості донорської крові та її компонентів прийняті за основу та введені до наказу МОЗ України від 09.03.2010 р. № 211 «Про затвердження Порядку контролю  за дотриманням показників безпеки та якості донорської крові та її компонентів». Таким чином, закладено підвалини для створення в службі крові України системи якості. Тож і постало питання про організацію відповідного навчання фахівців.

Відмінністю цього навчального курсу є залучення до викладання як вітчизняних, так і закордонних провідних спеціалістів. Зокрема, медикам-курсантам читають лекції магістр бізнес-адміністрування, сертифікований менеджер з управління  якістю та технічний директор з безпеки крові Американського міжнародного альянсу охорони здоров’я Джин Стенлі та завідувач кафедри гематології  та трансфузіології Національної медичної академії післядипломної освіти імені П.Л.Шупика, професор Станіслав Володимирович Видиборець.

- Характерною ознакою українських медиків, - наголосила Джин Стенлі, - є високий рівень професійної підготовки,  самовідданість своїй справі,  велике прагнення щодо удосконалення, опанування новими знаннями та практичними навичками.

За словами пані Д. Стенлі, слухачам курсів буде презентована та запропонована нова система з контролю якості в службі крові, яка схвалена ВООЗ, країнами євроспільноти та США.

Прес-центр ДОЗ

тел. 41-37-72