У рамках проведення в області Тижня сімейної медицини 17 травня відбулося засідання товариства сімейних лікарів та головних лікарів центрів первинної медико-соціальної допомоги за участю заступника директора департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Сергія Володимировича Кобилінського.

2013_05_20_01

 

Засідання провів обласний позаштатний сімейний лікар Володимир Іванович Хренов, який виступив з доповіддю про розвиток сімейної медицини в Житомирській області. Він, зокрема, ознайомив колег з результатами проведення в області анкетування з метою вивчення рівня обізнаності населення області щодо Пілотного проекту запровадження державного регулювання цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою. Окремо розглядалося питання інформаційного супроводу реформи «Інститут сімейного лікаря».

2013_05_20_02

- У цьому році, як і в попередні роки, - зазначив В.І.Хренов, - продовжується розширення мережі закладів сімейної медицини шляхом реорганізації дільничних лікарень, сільських та міських лікарських амбулаторій, ФАПів в амбулаторії сімейного лікаря.

У поточному році створено 4 заклади сімейної медицини (дільнична лікарня с. Краснопіль Чуднівського району реорганізована в амбулаторію сімейного лікаря. Міські (селищні) лікарні смт Довбиш Баранівського району, смт Нова Борова та Іршанськ Володарсько-Волинського району реорганізовані в АЗПСМ).

2013_05_20_03

Станом на 01.04.2013 року в області працюють 143 амбулаторії сімейного лікаря. Укомплектованість штатних посад лікарями-терапевтами дільничними складає 59,4%, лікарями - педіатрами дільничними – 71,4%, лікарями загальної практики-сімейної медицини – 69,9%. Забезпеченість сімейними лікарями становить 3,89 на 10 тис. населення. Питома вага населення, що обслуговується сімейними лікарями, наразі становить 80,9%.

2013_05_20_04

У березні цього року на базі Житомирського інституту медсестринства викладачами кафедри сімейної медицини Вінницького національного медичного університету ім. М.І. Пирогова проведено передатестаційний цикл для 43-ьох лікарів сімейної практики, заплановано ще 3 таких цикли. Розпочали повторну спеціалізацію 6 лікарів області (терапевти, педіатри). 19 лікарів загальної практики – сімейної медицини мають приступити до роботи по закінченні інтернатури у 2013 року. Фахівці з сімейної медицини брали участь у 2-х науково-практичних конференціях та телемості «Актуальні питання сімейної медицини».

2013_05_20_05

14 березня відбулася презентація інформаційно-освітнього Міжнародного проекту "Комунікації у сфері репродуктивного здоров'я та здоров'я матері і дитини", підписано Меморандум про співпрацю між трьома сторонами – представництвом Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні, облдержадміністрацією та обласною радою. У нашій області Ємільчинський, Житомирський, Попільнянський і Новоград-Волинський райони обрано для участі у цьому проекті.

У цьому році передбачено завершити створення центрів первинної медико-санітарної допомоги (далі – центри ПМСД) як окремих юридичних осіб. Станом на 01.04.2013 року в області створено 8 центрів ПМСД (Баранівський, Володарсько-Волинський, Радомишльський, Романівський, Чуднівський райони та м. Бердичів – по 1-му, Новоград – Волинський – 2 (районний та міський), що становить 28,6% від запланованого. 8 центрів ПМСД, що створені в області, включають 293 заклади (76 амбулаторій та 217 ФАПів та ФП).

2013_05_20_06

25 квітня в Житомирському інституті медсестринства відбулася регіональна нарада з питань модернізації первинної медико-санітарної допомоги за участю заступника начальника управління реформ медичної допомоги МОЗ України В.В.Євтушенка. Цей захід широко висвітлений прес-службою ДОЗ та в останньому номері обласної медичної газети «Пульс». Його напрацювання – то програма наших дій на найближчу перспективу.

Наразі розпочинається складна і відповідальна робота з реалізації реформи «Інститут сімейного лікаря», яка, безумовно, дасть новий імпульс у розвитку сімейної медицини.

2013_05_20_07

В.І. Хренов також наголосив, що у 2013 році регіональними телерадіомовними компаніями та в друкованих виданнях широко висвітлювались питання реорганізації ПМСД в області.

Керівництво департаменту охорони здоров’я проводить зустрічі із колективами медичних закладів області, висвітлює хід реформування охорони здоров’я під час прямих ефірів на обласному телебаченні, на радіо та в друкованих ЗМІ. Зокрема, директором департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації О.М. Торбасом проведено 2 брифінги для засобів масової інформації.

На Житомирському обласному телебаченні та телестудії «Калина» Новоград-Волинського району показано 15 сюжетів.

Крім того, відповідні інформаційні повідомлення та інтерв’ю прозвучали у 16-ти випусках новин і тематичних програмах Житомирського обласного радіо та радіо-FM «Житомирська хвиля».

2013_05_20_08

Питання реформування ПМСД висвітлювались на сторінках таких обласних видань, як «Житомирщина», «Пульс» та «Інтерес». А також у газеті Житомирської міської ради «Місто».

Натомість публікації з даної тематики друкувалися лише в поодиноких районних газетах: «Лесин край» (Новоград-Волинський район), «Народна трибуна» (Ємільчинський район), «Прапор» (Володарсько-Волинський район), «Життя Чуднівщини» та «Новини Андрушівщини». Всього 11 публікацій. Решта районів не подали інформації, тому що, очевидно, публікації відсутні. 

Обласний позаштатний сімейний лікар В.І.Хренов також ознайомив учасників зібрання з новими директивними документами, які регламентують роботу сімейних лікарів та центрів ПМСД.

Згідно з планом засідання товариства обласний позаштатний кардіолог Олена Василівна Ільчишина виступила на тему «Тактика ведення пацієнтів з гострим коронарним синдромом та інсультом. Тромболізис». Про нейроінфекції у дітей у практиці сімейного лікаря йшлося у виступі обласного позаштатного дитячого інфекціоніста Лариси Михайлівни Козік. З питань щодо профілактики та діагностики раків шкіри та проведення Дня діагностики меланоми у практиці сімейного лікаря присутніх інформував лікар-дерматовенеролог обласного шкірно-венерологічного диспансеру Володимир Іванович Скляров. З питань репродуктивного здоров’я жінки у практиці сімейного лікаря присутніх ознайомила лікар акушер-гінеколог вищої категорії ОМЦЗСМ Світлана Анатоліївна Крайнікова.

У роботі засідання товариства взяв участь голова правління ГО «Асоціації замовників і виробників соціальної реклами в Україні» Ігор Леонідович Бабій, який ознайомив медиків Житомирщини із соціальним проектом «Профілактика та контроль гіпертонії - запорука здоров'я нації»!

Організатор проекту - Всеукраїнське громадське об’єднання «Проти гіпертензії», де головою правління є головний кардіолог України, завідувач відділу симптоматичних гіпертензій інституту кардіології ім. М.Д.Стражеска НАМН України, професор, д.м.н. Юрій Миколайович Сіренко.

Мета проекту, який стартуватиме у місті Житомирі наприкінці травня, - впровадження механізмів профілактики, ранньої діагностики та вчасного лікування гіпертонічної хвороби в населення України, що включатиме контроль АТ (артеріального тиску) і збільшення прихильності до лікування пацієнтів з АГ (артеріальною гіпертензією).

Перший етап Пілотного проекту передбачає залучення фармацевтів пілотних регіонів до моніторингу та контролю рівня АТ у пацієнтів з АГ; проведення науково-практичної програми для лікарів та фармацевтів, яка буде здійснюватись провідними фахівцями в кардіології та контролю якості лікування гіпертонічної хвороби з боку лікарів; проведення інформаційно-освітньої кампанії з підвищення рівня обізнаності пацієнтів з АГ за підтримки місцевої влади із залученням ЗМІ, виготовлення відповідних санбюлетнів та інших тематичних інформаційних матеріалів та розміщення їх у ЗМІ; проведення програми експрес-оглядів (скринінгу) населення та розміщення зовнішньої та внутрішньої соціальної реклами.

З реалізацією проекту його модератори сподіваються на підвищення рівня обізнаності населення щодо проблем гіпертонії, її ранньої діагностики та профілактики захворювання, покращення якості лікування гіпертонічної хвороби та зменшення кількості ускладнень, а також на розширення кола прихильників здорового способу життя.

Прес-центр ДОЗ

41-37-72

E-mail: press@ztomc.net.ua