Першими серед дитячих хірургів України спеціалісти Житомирської обласної дитячої клінічної лікарні провели телеміст із федеральним науковим центром здоров’я дітей РАМН у Москві.

2013_03_28_01

 

- Хірургічне відділення Центру є лідером у виконанні реконструктивно-пластичних операцій у дітей, - розповів завідуючий хірургічним відділенням №1 Житомирської обласної дитячої клінічної лікарні, доктор медичних наук, доцент кафедри дитячої хірургії НМАПО імені П.Л.Шупика, обласний позаштатний дитячий хірург, голова Асоціації хірургів області Петро Степанович Русак. - Сучасний операційний комплекс дозволяє не лише виконувати високотехнологічне оперативне втручання, але й проводити відеоконференції (в тому числі – з іншими містами), телемедичні консультації, дистанційні навчальні програми (як у Росії, так і за її межами). Завідуючий хірургічним відділенням Центру, професор Ігор Віталійович Киргизов - один із провідних спеціалістів у галузі дитячої хірургії Росії. Ним розроблені та впроваджені в роботу дитячих хірургічних клінік високотехнологічні операції на органах грудної та черевної порожнини у дітей. У грудні минулого року Ігор Віталійович проводив майстер-клас у Дніпропетровську – він і запропонував нам провести такий телеміст (адже без дозволу професора, звісно, «входити» до операційної в Москві ми не мали права). Нашим же завданням було налагодити технічну, як мовиться, сторону питання.

2013_03_28_02

А це, як виявилось, справа не така вже й проста – організувати прямий ефір, вийти на зв’язок із операційною. Тож дитячі хірурги з Житомира поділяться досвідом з фахівцями лікувальних закладів Києва, Миколаєва, Вінниці, Львова, Чернівців.

- Знаходячись у Житомирі, ми бачимо операції, які відбуваються в науковому центрі здоров’я дітей у Москві. Це цікаво і нам є чому повчитись, - поділився Петро Степанович. - Адже в Центрі здійснюють найскладніші оперативні втручання пацієнтам із усієї Росії, причому проводять не першу операцію, а другу, третю, четверту – тобто при ускладненнях. Ось зараз Ви бачите відеозапис першого телемосту – обговоривши наші технічні можливості, ми прийняли рішення проводити такі теленавчання щотижня.

- Серед дитячих хірургів України житомирські в цій справі стали першими – і це надзвичайно приємно для нас, - зауважив головний лікар обласної дитячої клінічної лікарні, заслужений лікар України Віктор Федорович Марченко, який брав участь у першому телемості. – Надалі ми плануємо налагодити таку ж співпрацю за допомогою телемедицини з провідними лікувальними закладами Варшави, Кишинева, Дніпропетровська, Києва, Одеси, Львова. Процес ми налагодили, а далі вже справа техніки й часу. Головне, що це дає можливість не лише подивитись, як працюють наші колеги – на якому обладнанні, як організована робота та здійснюється техніка оперативного втручання – а й перейняти їх досвід при проведенні високотехнологічних операцій у дітей Житомирщини.

Вікторія Паламарчук.