В.М. Животаєв - заслужений лікар України, кандидат медичних наук, лікар вищої категорії, учасник бойових дій ВВВ, кавалер трьох орденів і багатьох медалей.


Закінчивши Київський медичний інститут у 1953 році, 10 років потому пропрацював на Донбасі, а з 1963 й по сьогоднішній день живе й працює в Житомирі. Очолюючи в свій час урологічне відділення, він активно включається в організацію урологічної служби в Житомирі. Надаючи чималого значення амбулаторній допомозі, він добивається збільшення амбулаторного прийому урологічних хворих на дві лікарські ставки, організовує урологічне відділення на 40 ліжок; за його сприяння активізувалась диспансеризація хворих, що страждали на туберкульоз сечостатевих органів та онкозахворювання; започатковуються складні оперативні втручання, такі як резекція сечового міхура при злоякісних пухлинах, резекція нирки при туберкульозі, пластичні операції тощо.


За досить короткий період урологічна служба стає однією з кращих служб міста. Понад ЗО років В. М. Животаєв активно працював на хірургічній ниві, прооперувавши при цьому понад 5000 хворих. За визначні досягнення у справі урології йому присвоєно звання "Заслужений лікар України".
Поряд з практикою, Володимир Михайлович знаходить час для наукової та винахідницької діяльності. Беручись у свій час за найбільш складні й найважчі, а часто, здавалось би, і невирішені завдання урології, завжди виходив переможцем.


Коло його пошукової роботи досить широке: від детального вивчення причин нагноєння післяопераційних ран -до захворювань, що передаються статевим шляхом.


В.М. Животаєв розробив методику резекції сечового міхура при раку з використанням власного ж винаходу, дякуючи чому вдавалося повністю уникнути рецидивів цієї хвороби.


За допомогою впровадження в практику лікарів-урологів активного дренування післяопераційних ран, а також техніки накладання швів на тканини значно знизився рівень гнійних ускладнень (з 27% - до 8% випадків).


Використовуючи його винахід "Пристрій для відведення сечі" (авт. свід. №290093, практичне застосування полягає у створенні під капсулою вакууму), в 2-3 рази пришвидшилось загоювання гнійних ран в умовах постійного зрошування сечею, що значно покращило гігієнічні умови в палатах і моральний стан хворих. Вирішивши цю складну проблему, В.М. Животаєв здобув учений ступінь кандидата медичних наук.
Він уперше в Радянському Союзі застосував біологічні шви під час пластичних операцій на чоловічих статевих органах при аномаліях їх розвитку.
Володимир Михайлович також глибоко вивчав таку із патологій, як нетримання сечі в жінок, і при цьому констатував значення інтерорецепторів сечового міхура.


Застосовуючи винахід "Пристрій для видалення утворених тканин" (авт. свід. №935096), він домігся швидкого (за 3-5 хв.) видалення із сечового міхура згорненої крові, уникнувши таким чином хірургічного втручання.


В.М. Животаєв є водночас і вченим, і практиком... Багаторічний досвід не пройшов непоміченим, і з-під пера лікаря виходить книга "Некоторьіе воп-росьі практической урологии", в основу якої покладені понад 40 наукових праць автора.


Маючи аналітичний розум, він (ще задовго до прийняття національної програми "Репродуктивне здоров'я 2001-2005 рр.") звернув увагу на той факт, що однією з причин зниження рівня народжуваності є погіршення фертильної функції чоловіків.


Результати досліджень лікар-уролог виклав у книзі "О мужском бесплодии", наголошуючи на тому, що причиною вищезгаданої патології є екзо- та ендогенна інтоксикації організму. Поряд з цим, автор виклав рекомендації щодо оздоровлення в санаторно-курортних умовах Трускавця, комплексу "Товтри" Хмельницької області. Продовжуючи працювати над причинами погіршення репродуктивного здоров'я населення, він вивчає питання виникнення запальних процесів статевої сфери і свої міркування з цього приводу викладає на сторінках книги, яка носить назву "Заболевания, передаваемьіе половим путем". Порушуючи важливі питання профілактики цих захворювань, він особливу увагу звертає на виховання молодого покоління в моральному плані, віддаючи належне статевому вихованню дітей.


Лікар-уролог є одним з ініціаторів запровадження обстеження молодих пар, які вирішили створити сім'ю, на предмет соматичного та репродуктивного здоров'я.


На будь-якій ділянці обраної ним галузі В.М. Животаєв повністю віддавався улюбленій справі.


Завідуючи кабінетом патології передміхурової залози, переймався питаннями раннього виявлення злоякісних новоутворень цієї залози. Цій темі він присвятив 6 наукових праць.


В.М. Животаєв є одним з організаторів наукової роботи в консультативно-діагностичному Центрі. За його безпосереднього керівництва лікарями Центру підготовлено і опубліковано понад 30 наукових праць.


Володимир Михайлович завжди перебуває на вістрі подій, в авангарді наукового та практичного життя галузі. Він зразу відгукнувся на нове віяння - сімейну медицину - випустивши в світ "Пособие по урологии для семейных врачей". Не байдужий лікар і до долі молодих науковців, тому на допомогу колегам народжується методичний посібник "Как подготовить научную статью".


Періодичні видання медичного спрямування радо відгукуються на пропозицію лікаря - і публікують статтю про згубний вплив на організм людини електромагнітного випромінювання.


У своєму науковому доробку В.М. Животаєв має чотири монографії, понад 60 опублікованих праць, чотири запатентовані винаходи й понад 20 раціоналізаторських пропозицій.


Поряд з практичною та науковою діяльністю, він не залишає і роботу на громадських засадах: у свій час очолює первинну організацію ВТВР ТМО №1, ЛСУ й діагностичного Центру, перебуває на посаді голови ради ветеранів медпрацівників.


Наділений неабиякими здібностями, аналітичним складом розуму, маючи значний практичний досвід, лікар до будь-якого явища чи стану хворого намагається підходити не шаблонно, а всебічно аналізуючи певну ситуацію, в результаті чого урологія, як медична галузь, збагачується ще одним цінним винаходом або отримує наукову розробку.


В.М. Животаєв активно виступає з доповідями на медичних з'їздах.


І хоча нині лікар перебуває на заслуженому відпочинку, він так само активно займається просвітницькою діяльністю, виступаючи в місцевій пресі, консультуючи молодь.