Коли підходиш до Житомирського обласного онкологічного диспансеру, мимоволі стискається серце. На підсвідомому рівні лякаєшся примари смерті, що, здається, блукає приміщеннями диспансеру. Частину хворих відвойовують у кістлявої лікарі-онкологи, а інші тихо згасають…

Коли підходиш до Житомирського обласного онкологічного диспансеру, мимоволі стискається серце. На підсвідомому рівні лякаєшся примари смерті, що, здається, блукає приміщеннями диспансеру. Частину хворих відвойовують у кістлявої лікарі-онкологи, а інші тихо згасають…

Сьогодні так багато говорять про загрозу, яку несуть туберкульоз та, особливо, ВІЛ/СНІД, а про рак якось згадують неохоче. А даремно – уявіть собі, нині захворюваність на рак молочної залози – проблема номер один серед українок! Ця хвороба займає перші місця в структурі онкохворих серед жіночого населення та по смертності. Кожних 30 хвилин діагностується рак молочної залози та щогодини в Україні від цієї недуги помирає одна жінка. І щороку сумна статистика прогресує, забираючи життя, які могли б бути врятовані…
Ці та інші дані було озвучено під час нещодавньої прес-конференції до Дня боротьби з раком молочної залози, що відбулася в обласному онкологічному диспансері. В її роботі взяли участь головний лікар онкодиспансеру Б. М. Гуля, головний хірург управління охорони здоров`я облдержадміністрації В. І. Лучків, завідувачка радіологічного відділення Х. І. Кричфалушій та завідувачка відділення хіміотерапії О. П. Суходольська.
Б. М. Гуля повідомив, що на обліку в нашій області – близько 3,5 тисяч жінок із раком молочної залози, щороку ця хвороба діагностується в 370-380 представниць прекрасної статі. Дев`ятеро з десяти жінок самостійно виявляють у себе патологію, але не всі одразу йдуть до лікаря. Чимало з тих, хто дійсно захворів на цю недугу, займаються самолікуванням, лікуванням в екстрасенсів та травників. Як наслідок, втрачають дорогоцінний час та кошти, дотягують хворобу до ІІІ – IV стадії, коли 23-25 відсотків із них помирають до року. Коли рак молочної залози виявляється і лікується на ранніх стадіях захворювання, у жінок є більша вірогідність тривалої ремісії та виліковування.
- Кожна жінка має двічі на рік звернутися до спеціаліста, який огляне її статеві органи та молочні залози, - розповідає Борис Михайлович. – А також щомісяця самостійно обстежувати свої молочні залози на наявність у них новоутворень. Для цього потрібно стати перед дзеркалом і уважно подивитися, чи на однаковому рівні знаходяться молочні залози, чи немає на них «лимонної шкірки» та втягнутості соска. А потім обмацати груди, чи є в них підозрілі грудочки. Найкраще це робити на 5-10 день після менструації. Якщо виникли найменші підозри, слід відразу звернутися до лікаря. Краще виявити цю небезпечну хворобу на ранній стадії й прийняти відповідне лікування, ніж дотянути її до того часу, коли важко чимось зарадити.
Особливу увагу слід звернути жінкам 50-70 років, на долю яких випадає 75-80 відсотків захворювання на рак молочної залози. Проте цю небезпечну недугу все частіше діагностують у молодих жінок до 20 та 30 років.
Рак, щоправда не молочної, а грудної залози, хоч і дуже рідко, але трапляється і в чоловіків. У представників сильної половини це захворювання протікає у важчій формі і лікування не завжди приносить бажаний ефект. Тож чоловікам теж потрібно стежити за власним здоров`ям.
Чи є ж профілактика раку молочної залози? Б. М. Гуля відповів, що причин раку молочної залози, як і інших онкопатологій, досі не з`ясовано. Тому в якості профілактики рекомендується стандартне: вести здоровий спосіб життя, в тому числі впорядкувати свої статеві стосунки, повноцінно та збалансовано харчуватися, своєчасно народжувати дітей і вигодовувати їх обов`язково грудьми.
Які ж умови є в Житомирській області для діагностики та лікування раку молочної залози?
При поліклініці онкодиспансеру діє мамологічний кабінет, де ведеться прийом жінок. Так, за 2008 рік прийнято більше 11 тисяч пацієнток із мамографічним, УЗД та цитологічним дослідженнями. В стаціонарі онкодиспансеру діє мамологічне відділення на 40 ліжок для лікування хворих із патологією молочних залоз. У відділенні виконуються всі види оперативного втручання на молочній залозі, а в подальшому пацієнткам надається комбіноване лікування згідно з «Стандартами діагностики і лікування онкологічних хворих», затверджених Міністерством охорони здоров`я України, що включають у себе, крім оперативного лікування, променеву, гормональну та поліхіміотерапії.
Обстежитися можна не лише в обласному онкодиспансері – мамологічні кабінети організовані в Новоград-Волинському, Коростишівському, Коростенському, Малинському районах та в м. Бердичеві.
- Променева терапія в онкодиспансері проводиться на базі радіологічного відділення, що розраховано на 60 ліжок, - розповідає його завідувачка Христина Іванівна Кричфалушій. – Тут працюють висококваліфіковані, віддані своїй справі фахівці. За даними статистики, при різній локалізації онкопроцесу променеве лікування допомагає 53-98 відсоткам хворим. Суть іонізуючого випромінювання – в максимальній ушкоджувальній дії на пухлину та мінімальній ушкоджувальній дії на здорові тканини. Чим раніше виявлено пухлину і розпочато її лікування, тим більша її чутливість до іонізуючого випромінювання, нижча вірогідність налагодження метастатичних процесів, менше пацієнт опромінюється та більше шансів на швидше одужання та подальше здорове життя. Променева терапія може комбінуватися з хірургічним лікуванням, хіміотерапією та гормонотерапією.
Завідувачка відділення хіміотерапії Оксана Петрівна Суходольська проінформувала, що з появою нових хіміопрепаратів досягається висока ефективність лікування навіть у тих хворих, які були запущені і знаходилися в IV стадії захворювання. Зафіксовано багато випадків, коли хворі на рак молочної залози в IV стадії з множинними метастазами в легені та кістки після відповідної терапії досягали більше 4-5 років ремісії захворювання, вели активний спосіб життя.
Онкодиспансер тісно співпрацює з Товариством жінок, які перенесли мастектомію, - його члени психологічно допомагають жінкам, яких мають оперувати, та приходять їм на поміч після оперативного втручання.
В якому стані та як фінансується обласний онкологічний диспансер – це вже інше і дуже сумне питання. На жаль, він, на відміну від багатьох подібних закладів в інших областях України, знаходиться в жалюгідному стані: потребує нових приміщень та потрібних медикаментів для лікування онкохворих.
Медикаменти закуповуються для онкодиспансеру за тендером, тобто найдешевші, і відповідно, не такі ефективні, як їх дорожчі аналоги. І це б було півбіди, якби їх закуповували в достатньому обсязі, – в більшості випадків пацієнтам диспансеру доводиться самотужки докуповувати препарати, вартість кожного з яких коливається від 60 до 1500 гривень. «Якби рак виявляли на ранніх стадіях, то б менше коштів витрачали на подальше лікування. Тому що лікування на ІІІ – IV стадії захворювання дуже дороговартісне й малоефективне», - так прокоментував цю проблему Віктор Іванович Лучків.
- Обласний онкодиспансер був побудований в 1964 році та розрахований на 120 ліжок, - сказав Борис Михайлович. - Нині в ньому – 240 ліжок, за п`ять днів приймаємо 1,5 тисячі пацієнтів! Лікарі приймають по двоє в одному кабінеті, а пацієнтів розміщуємо по 6-8 осіб в одній палаті! Управління охорони здоров`я облдержадміністрації допомагає диспансеру, чим може. За його сприяння у минулому році розпочали створення проекту нового корпусу диспансеру. Але нині коштів не вистачає, щоб хоча б розрахуватися за проект та провести його експертизу. Більше того не виділяють коштів навіть на поточний ремонт диспансеру, деякі відділення якого перебувають у плачевному стані. Потрібно допомогти онкодиспансеру, його нещасним, знедоленим хворим!
Справді, негаразди в обласній онкологічній службі є, проте в головному йому не дорікнеш – у досвідчених фахівцях, котрі щодня борються за повноцінне життя людей.
Якщо чесно, після прес-конференції на таку хвилюючу тему, мабуть, кожній присутній на ній журналістці одразу закортіло оглянутися у спеціаліста – просто для самозаспокоєння. І нічого в цьому страшного немає!

 

Обласний центр здоров’я