Після революції Житомир входив до складу Волинської губернії. Вперше судово-медична служба була організована в м. Житомирі в 1921 р., до неї складу входили судово-медичний експерт і фельдшер. Після утворення Житомирської області в 1937 р. було створено Обласну судово-медичну експертизу, начальником якої призначили М.І. Шейніса. Через рік (1938) в області працювало 5 міжрайонних експертів: м. Житомир - С.Н. Ратнер, м. Бердичів - С.К. Забарнук, м. Коростень - А.І. Жарахович, Новоград-Волинський - В.Л. Нагірєєв, м. Овруч - Н.І. Крученик. У подальшому в Житомирі працював з 1939 р. міжрайонний судово-медичний експерт В.І. Шпільберг, у Бердичеві - Г.М. Дацкевич, у Коростені - М.Ф. Безкровний, з 1940 р. в Овручі працював А.Д. Фадєєв.


З 1941 по 1945 рр. служба (з відомих причин) не працювала.


Після війни службу очолювала (до 1955 р.) Сура-Алея Аронівна Ратнер. В 1948 р. штати бюро збільшились до 11 посад.
В січні 1952 р. наказом обласного відділу охорони здоров'я було організоване Обласне бюро судово-медичної експертизи, яке розміщувалося в м. Житомирі по вул. К. Маркса, 86.


У подальшому (з 1955 по 1967 рр.) службу очолювала Валентина Олексіївна Борова. Слід відмітити, що експерти загалом обслуговували 38 районів, деякі з них обслуговували по 7-10 районів, транспорту не мали. За рік проводили по 550-580 розтинів (досліджень), при цьому проїжджали 12-13 тис. км і затрачали 180-190 діб (була і така статистика). Кошторис становив 135-180 тис. руб. Сполучення між районами було вкрай незадовільне. В 1956 р. створюється судово-гістологічна лабораторія, яку очолює Валентина Андріївна Хребтова, там же працював судово-медичним експертом-гістологом А. П. Бердичівський.


З 1964 по 1970 рр. Обласне бюро СМЕ знаходилось у приміщенні обласного онкодиспансеру по вул. Паризької Комуни. В 1966 р. створюються виїзні бригади, до яких входять: судово-медичний експерт, медсестра і санітар.


З 1967 по 1972 рр. Обласне бюро СМЕ очолює кандидат медичних наук Анатолій Олексійович Ольнєв, який в 1967 році надрукував в "Українському" і "Російському судово-медичному віснику" дві наукові статті: "Двузональная электро-термометрия трупов в вопросе давности наступления смерти"; "Основные конструктивные характеристики спортивных боеприпасов калибра 7,62 и 9 мм и некоторые данные экспериментов".


В 1970 році у Володарськ-Волинському відкривається міжрайонне відділення судово-медичної експертизи, яке обслуговує В.І. Миколайчук.
З 1971 року Обласне бюро СМЕ з усіма підрозділами розміщується по вул. Паризької Комуни, 23. На цей період відділення експертизи речових доказів очолювала Милослава Петрівна Скуратівська; судово-гістологічне відділення - Франц Рафаїлович Бочковський; судово-хімічне відділення - Тетяна Миколаївна Куренкова.


З 1972 по 1978 рр. начальником бюро СМЕ працював Володимир Миколайович Саченко. З 1975 р. Обласне бюро СМЕ одержує приміщення за адресою: вул. К. Маркса, 92.


В 1976 році відкривається Андрушівське міжрайонне відділення, яке очолює Леонід Васильович Короткевич.


У 1978-1987 рр. начальником бюро СМЕ працює Віктор Герасимович Рябов. У цей період відкривається фізико-технічне відділення, де працюють судово-медичний експерт В.Г. Рябов та лаборант Т.К. Казакова. В 1985 році відкривається судово-цитологічна лабораторія, яку очолює експерт-цитолог Анеля Олексіївна Єрмолаєва.


З 1987 по 1990 рр. начальником бюро СМЕ працює Микола Адамович Данилюк, а з 1990 р. і до цього часу бюро СМЕ очолює Віра Василівна Данилюк.


З 1996 року Обласне бюро СМЕ розташоване на вул. Шелушкова, 131. Воно складається з панатологічного відділу (завідуючий Л.В. Короткевич), відділу огляду потерпілих та звинувачених осіб (завідуюча Л.В. Концевич), з адміністрації бюро, бухгалтерії, цілодобової варти.
Судово-медичні лабораторії, що розміщені по вул. Маяковського, 10, мають у своєму складі 5 відділень: судово-гістологічне (завідуючий О.В. Чуйко); судово-імунологічне (завідуючий М.М. Павлусенко); судово-токсикологічне (завідуючий В.А. Артемчук); медико-криміналістичне (завідуючий В.І. Новосьолов); судово-цитологічне (завідуючий Т.В. Романчук).


У даний час до складу Обласного бюро СМЕ входять 8 міжрайонних відділень: Андрушівське, Бердичівське, Коростенське, Новоград-Волинське, Овруцьке, Чуднівське, Малинське, Олевське відділення, які проводять щорічно майже 3,5 тис. судово-медичних розтинів (досліджень) трупів та освідчують більше 10 тис. потерпілих та звинувачених осіб.


У 2001 р. рішенням Житомирської обласної ради для Обласного бюро судово-медичної експертизи передано приміщення дитячого садка заводу "Хімволокна". Після завершення капітального ремонту всі служби нарешті будуть в одному місці - там, де створені належні умови праці.