Першого листопада в обласній дитячій лікарні відбувся прийом гостей з Японії. Делегація, яку очолювала Мацаура Сан, представляла благодійну організацію «Японська технічна допомога медичним обладнанням». Вона прибула, щоб зробити черговий подарунок хворим дітям Житомирської області - вручити лікарні новий наркозно-дихальний апарат високого класу якості вартістю майже 320 тисяч гривень.

 2011_11_10_1

2011_11_10_2

 - Минулого століття Японія пережила трагедію у Хіросімі й Нагасакі. Тому, мабуть, саме ця країна після трагедії на ЧАЕС відгукнулась однією з перших, - зазначив заступник начальника управління охорони здоров’я облдержадміністрації Гусак Олександр Якович. - Ми співпрацюємо уже 20 років. Вражає, що незважаючи на те, що Японія зараз має знову певні неприємності (маю на увазі аварію на Фукусімі-1), вона не згорнула програму допомоги Україні. Хоча, здавалось би, треба всі фінансові й людські ресурси спрямувати на подолання наслідків аварії на власній атомній електростанції. Наркозно-дихальний апарат вартістю біля 320 тисяч гривень – це, повірте, досить серйозна акція для країни-донора.  Обласна дитяча лікарня однією із перших в Україні взяла високу планку і тримає її. В лікарні сповідується такий принцип: дитина і біль – це несумісні речі. Майже 99% дітей знечулюються під час хірургічних маніпуляцій, а ще зовсім недавно цей показник у державі становив 70%. Через таку інтенсивність використання цього виду обладнання воно зношується набагато швидше, ніж те, яке працює рідше і менше. Тому можна сказати, що цей апарат знайшов своє місце застосування серед лікувально-профілактичних закладів області. Від адміністрації лікарні, від усіх співробітників обласної дитячої лікарні висловлюю щиру подяку Мацаурі Сан, в її особі – благодійному фонду за ту допомогу, яка надавалась, надається і, сподіваємось, буде надаватись і надалі. Управління охорони здоров’я доручило мені вручити подяку Мацаурі Сан за багаторічну допомогу медичним закладам Житомирщини. Щиро дякуємо вам за турботу та сподіваємось на плідну співпрацю.

 

- Наші японські друзі співпрацюють з лікарнею з 1990 року за активної участі Володимира Киричанського, - зауважив головний лікар обласної  дитячої лікарні Віктор Федорович Марченко. - З того часу по сьогоднішній день наша лікарня від Японії за участю різних благодійних організацій, посольства Японії отримала допомогу на суму 1,3 мільйона доларів. З безпосередньою участю пані Мацаури і її команди лікарня отримала обладнання на 350 тисяч доларів. Це величезна допомога, за яку ми дуже вдячні.

Новий наркозно-дихальний апарат - останнє слово у проведенні наркозів. За допомогою спеціального сіворанового випаровувача хворого швидко вводять у наркоз і так само швидко він приходить до тями.

- Якщо раніше хворі прокидались після наркозу протягом 1,5-3 годин, то після наркозу сівораном - вже через 10-15 хвилин, - прокоментував заступник головного лікаря ОДЛ з хірургічної роботи Микола Дмитрович Бобер. - Крім того, можна комбінувати сіворан із внутрішньовенним наркозом. Це важливо для маленьких пацієнтів. Діти, коли йдуть в операційну, плачуть,  бояться. Буквально за хвилину використання сіворану дитина засинає. Після цього можна проводити внутрішньовенний наркоз. Апарат, крім цього, дає можливість робити штучну вентиляцію легень і низькопотокову анестезію, мета якої – раціональне використання препаратів. Таким чином передбачена безпека хворого, його комфорт і хороший ефект від проведення наркозу. Спасибі нашим японським друзям за те, що вони забезпечили лікарню таким потрібним апаратом.

- Велике спасибі за ваші теплі слова, - подякувала пані Мацаура. - Хотіла б сказати, що така діяльність, така співпраця можлива тільки тоді, коли між людьми є дружба й довіра. Це стосується не фінансових питань і навіть не медицини. Тому я, в свою чергу, хочу подякувати всім, найперше тим людям, які висловили нам довіру й прийняли, як своїх друзів. Сподіваємось, що апарат буде вам служити тривалий час.

Тетяна Чернишова.