На базі Коростишівської ЦРЛ та Коростишівської міжрайонної МСЕК відбулася конференція з питань забезпечення роботи лікувально-профілактичних закладів та служби медико-соціальної експертизи щодо створення єдиної бази даних на інвалідів області. Участь у зібранні взяли заступники головних лікарів, голови ЛКК та голови МСЕК, представники управління охорони здоров’я облдержадміністрації.

Головною ж подією конференції стала презентація програми „АБС Експерт-2 ЛКК”, яка спрямована на впровадження міжгалузевої програми реабілітації інвалідів нашої області, що значно покращить надання допомоги жителям регіону, підвищить ефективність роботи ЛКК та МСЕК, забезпечить якість та безперешкодне обслуговування інвалідів.

 Відзначення голікаря, гол.експерта Житомирського обласного центру МСЕ Б.Б.Леськіва

Програмне забезпечення роботи лікарсько-консультативної комісії „АБС Експерт-2 ЛКК” здійснене на основі „АБС Експерт-2 Центр” за участю Житомирського обласного центру медико-соціальної експертизи. Керівник проекту – заслужений лікар України, кандидат медичних наук, магістр державного управління, головний лікар, головний експерт Житомирського обласного центру медико-соціальної експертизи Богдан Богданович Леськів. Програмне забезпечення проекту здійснив Андрій Євгенович Бабенко.

- Важливість нової програминадзвичайна, - зауважив, вітаючи гостей району, голова Коростишівської райдержадміністрації Олександр Григорович Братунь. – Її запровадження дозволить мати централізовану базу даних, у якій лікарі та працівники відповідних державних установ бачитимуть перспективи подальшого лікування інвалідів. Влада району зацікавлена у впровадженні та розвитку такої програми, адже лише на нашій території проживає близько п’яти з половиною тисяч осіб із обмеженими фізичними можливостями. Тож, на мою думку, сьогоднішнє зібрання дуже важливе тим, що ми відроджуємо здоров’я нації, разом із вами працюємо над тим, щоб українців стало більше.


 Практичне заняття презентації проекту

Проведення ж презентації саме в Коростишівському районі було не випадковим. Вже два роки поспіль він за показниками роботи в галузі охорони здоров’я, за словами О.Г.Братуня, займає перше місце. І за цим стоїть величезна робота кожного медпрацівникавід керівника центральної районної лікарні й до молодшої медсестри ФАПу й у найменшому селі. 

- Тому хочу подякувати всім, хто працює в медицині району, - приєднався до вітань голова Коростишівської районної ради Андрій Опанасович Дорошенко.Адже стабільна та впевнена першість свідчить про інтенсивну працю медичної громади району. Основне ж завдання владизміцнення матеріально-технічної бази всіх закладів медицини. Нещодавно в районній лікарні був встановлений новий сучасний флюорограф. Я вважаю, що це дасть поштовх до подолання проблеми туберкульозу. Проводяться ремонти в амбулаторіях та ФАПах. Коли свого часу була проблема недофінансування медичних закладів у селах, у деяких районах їх закривали. Ми ж спрямовували на ці потреби кошти від перевиконання бюджету. Тож сьогодні вони успішно діють.

- Загалом же одним із об’єктивних показників здоров’я населення регіону є рівень інвалідності, - зауважила голова обкому профспілки працівників охорони здоров’я Алла Федорівна Супряга. – Він у повному обсязі відображає стан надання медичної допомоги лікувально-профілактичними закладами. Й саме медико-соціальні експертні комісії в цьому аспекті є гарантом якості медичного обслуговування населення.

Тож учасники зібрання привітали своїх колег і подякували їм за сумлінну працю, відповідальність та зразкове виконання обов’язків. Так, почесними грамотами облдержадміністрації та управління охорони здоров’я, Коростишівської райдержадміністрації та районної ради були, зокрема, відзначені головний лікар, головний експерт Житомирського обласного центру медико-соціальної експертизи Богдан Богданович Леськів, головний лікар Коростишівської ЦРЛ Сергій Володимирович Бондарчук, колектив районної лікувально-консультативної комісії ЦРЛ й заступник головного лікаря з ЛТЕ Олександр Борисович Веселовський, колектив Коростишівської міжрайонної медико-соціальної експертної комісії та її голова Петро Миколайович Зінченко та інші.

Розповідаючи ж про історію створення та завдання програми, Б.Б.Леськів, зокрема, наголосив, що завдяки їй збільшується час огляду хворих, відповідно через скорочення часу роботи з медичною документацією підвищується якість обстеження та надання медико-соціальної допомоги. Створення цієї програми передбачає можливість детальніше зазначити конкретні заходи реабілітації інвалідів, включаючи послідовність, комплексність і терміни виконання та критерії оцінки їх ефективності.

- За цією технологією – наше майбутнє, - переконаний Богдан Богданович. - Тепер питання виключно за технічною справою – поширити програму на всю область. Зараз ми розробляємо наступний блок проекту, мета якого - об’єднати всі соціальні служби й фонди в єдине інформаційне поле. Нова технологія осмислена й на майбутнє я сподіваюся на її підтримку.

Презентуючи нову програму, О.Б.Веселовський, зокрема, відзначив її максимальну можливість спростити роботу лікаря по веденню документації.

- Вона передбачає збереження й наступне використання інформації про кожного, практично, хворого, - зауважив він. – У важливості цього ми переконалися, застосовуючи інноваційні технології зі створення єдиної бази даних інвалідів Коростишівського району.

- Ми лише виграємо від її застосування, - додав, наголошуючи на доцільності формування єдиної бази даних на інвалідів Житомирської області, головний позаштатний фахівець з експертизи тимчасової та стійкої втрати працездатності управління охорони здоров’я облдержадміністрації, заступник головного лікаря ЦМЛ №1 Житомира Олександр Володимирович Петренко. – Більше часу, зокрема, затрачатиметься на безпосередню роботу з пацієнтом, більше уваги йому приділятиметься.

- Тож ми раді вітати цю програму, - підсумувала голова Новоград-Волинської міжрайонної МСЕК Галина Михайлівна Обух, доповідаючи про досвід роботи Новоград-Волинської МСЕК зі створення бази даних інвалідів Новоград-Волинського, Баранівського та Ємільчинського районів. - І хочемо запевнити, що готові за нею працювати.

З учасниками конференції провели заняття з практичного застосування презентованої програми, також вони ознайомилися з роботою Коростишівської ЦРЛ, відвідавши кабінети РЛКК та МСЕК, новий рентгенологічний комплекс, кабінет жіночої консультації, неврологічне відділення.

Гарним завершенням зібрання стала екскурсія історичною частиною Коростишева, під час якої гості міста дізналися про минуле та сьогодення краю.

Вікторія Паламарчук.