На Житомирщині відбувся ІІІ Всеукраїнський конкурс професійної майстерності медичних сестер «Ескулап-професіонал». Нагадаємо, що він був започаткований у 2007 році. Перший конкурс був проведений у м. Коблево Миколаївської області, другий – у м. Маріуполі Донецької області, де перемогла медсестра відділення інтенсивної терапії та догляду за післяопераційними хворими обласної клінічної лікарні ім. О. Ф. Гербачевського, студентка відділення «Медсестра-бакалавр» Житомирського інституту медсестринства Олена Матердей.


      На Житомирщині відбувся ІІІ Всеукраїнський конкурс професійної майстерності медичних сестер «Ескулап-професіонал». Нагадаємо, що він був започаткований у 2007 році. Перший конкурс був проведений у м. Коблево Миколаївської області, другий – у м. Маріуполі Донецької області, де перемогла медсестра відділення інтенсивної терапії та догляду за післяопераційними хворими обласної клінічної лікарні ім. О. Ф. Гербачевського, студентка відділення «Медсестра-бакалавр» Житомирського інституту медсестринства Олена Матердей.
      Згідно з умовами, місцем проведення наступного конкурсу конкурсу є той регіон, який представляла переможниця. Тож конкурс на найкращу медичну сестру України-2009 пройшов на базі обласного лікувально-санаторного центру радіаційного захисту для дитячого та дорослого населення «Дениші» та Житомирського інституту медсестринства.
      24 кращих медичних сестер – представниць усіх областей України змагалися у своїй професійній майстерності. Честь нашого регіону відстоювала медична сестра відділення абацилярних форм туберкульозу Житомирського обласного протитуберкульозного диспансеру Сніжана Вахнюк.
      Конкурс проходив у три етапи: тестування з теоретичних знань, демонстрація практичних навичок із обраної методом жеребкування спеціальності – медсестринства в хірургії, терапії чи педіатрії та творче завдання «Медсестринство – моє покликання».
      До складу журі ввійшли люди знані та шановані – президент Асоціації медичних сестер України, заступник головного лікаря з медсестринства онкологічної клініки «Лісод», член колегії МОЗ України Г. М. Івашко (голова журі), головний спеціаліст відділу освіти Департаменту кадрової політики, освіти і науки МОЗ України, кандидат наук із державного управління Т. І. Чернишенко, доктор медичних наук, професор, директор Львівського базового медичного коледжу ім. А. Крупинського М. Б. Шегедин,  доктор медичних наук, професор, директор Рівненського базового медичного коледжу Р. О. Сабадишин, головний спеціаліст відділу забезпечення діяльності Міністра охорони здоров`я України Л. П. Брацюнь та інші.
      Як зазначила голова журі Г. М. Івашко, результати цьогорічного конкурсу набагато кращі, ніж у попередні роки. Професійна майстерність, теоретичні знання конкурсанток – на більш високому рівні, вони продемонстрували відмінну підготовку та справжнє знання своєї справи.
      Найцікавішим для звичайного глядача, звісно ж, був заключний етап конкурсу «Медсестринство – моє покликання», де учасниці творчо передавали  захоплення своєю професією. Тут були театралізовані сценки, співи, танці, красиві ораторські виступи та невеликі відеоролики. Справді, Україна має талант, а точніше – талановитих та майстерних медсестер!
      Так, представниця Житомирщини Сніжана Вахнюк разом зі своїми друзями створила аматорську кінострічку про перших медсестер, які залишили слід в історії – Дашу Севастопольську та ін. І сама зіграла цих героїнь – правдиво та сильно. Вважаю, байдужих у глядацькому залі ця кінострічка не залишила.
- Професія медсестри займає все моє єство і я переконана, що іноді вона потребує навіть самозречення. Зрозуміти цю професію, так само, як і життя, можливо лише заглянувши в минуле, що я і намагалась зробити. Тому що без минулого нам не осягнути і майбутнього, - сказала в своєму виступі С. Вахнюк.
      Чудовою постановкою номера порадувала конкурсантка з Донецької області, медична сестра відділення дитячої реанімації міської лікарні № 3 м. Маріуполя Ірина Галалу. Історія одного кохання – так можна назвати цю театра-лізовану сценку про те, як непоказна дівчина а-ля Катя Пушкарьова в кінотеатрі рятує життя незнайомцю, який подавився поп-корном. Звичайно, дівчина була медсестрою і, як виявилося, ще й неабиякою красунею. До речі, цю сценку Ірині та її другу Денису допомагав ставити головний актор Донецької області Олександр Аручнян.
      Найкращими комедіантами були члени команди конкурсантки з Одеської області, старшої медсестри відділення АІТ Овідіопільської ЗДЛ Світлани Однороженко. Підтримати Світлану  приїхали дві названі сестри Вєрки Сердючки – Люба Піпетка та Надя Мензурка. Їхні жарти публіка сприйняла на ура, а вислів «Свєта, йди сюди, тут 50 гривень заробити можна» потім навіть цитували.
      Не можна не згадати дружню атмосферу фіналу конкурсу – якщо учасниця під час свого виступу збивалася, чи запізнювався музичний супровід, її одразу ж підтримували теплі глядацькі оплески. Слід віддати належне й ведучим - акторам Житомирського облмуздрамтеатру ім. І. Кочерги Сергію та Марині Роговим, які чудово вели всі етапи конкурсу. Родзинкою стали виступи лауреата багатьох міжнародних конкурсів ансамблю «Сонечко» школи хореографічного мистецтва м. Житомира, майстерності якого дивувалися конкурсантки та гості заходу.
      Усі учасниці змагання та їхні команди з інших областей, з якими мені пощастило поспілкуватися, відгукувалися про Житомирщину як про мальовничий та гостинний край, добрим словом згадали чудову організацію конкурсу, що перетворився в свято професійної майстерності медсестер.
- Нас дуже добре прийняли, санаторій «Дениші» - просто чудовий. В Житомирі дуже гарна природа, - розповіла конкурсантка, медсестра Калуської ЦРЛ міської та районної рад Івано-Франківської області Оксана Дуфинець.
      Конкурсантку – старшу медичну сестру приймального відділення обласної клінічної дитячої лікарні м. Вінниці Ніну Драчук підтримувала ціла делегація в складі семи чоловік на чолі із головою Вінницької асоціації «Адемс» Людмилою Семенівною Бондарчук. Ось як вони відгукнулися про Житомирщину та організацію конкурсу:
- На Житомирщині нам все дуже сподобалося. Ми вдячні керівництву Міністерства охорони здоров“я України та Житомирської облдержадміністрації, безпосередньо начальнику управління охорони здоров“я Олександру Костянтиновичу Толстанову, оргкомітету конкурсу, зокрема керівнику Асоціації медичних сестер Житомирської області Зої Іванівні Файдюк. Ми в захваті від цього свята. Медичним сестрам, які взяли участь у конкурсі,  зичимо, щоб у них завжди були бажання. Тому що є бажання – є життя. Хочемо, щоб вони зрозуміли, що не важливо, де ми знаходимося, а важливо, куди ми йдемо. Успіхів їм, здоров“я, щастя та кохання. На своїх місцях – вони вже переможниці!
      Результатів «Ескулапу-професіоналу»-2009 довелося трохи зачекати, і всі учасниці добряче перенервували. Підсумки були справедливими і… несподіваними.
- Сьогодні, напевно, є тільки переможці, - сказав у своєму заключному виступі начальник управління охорони здоров“я ОДА О. К. Толстанов. – Ми перемогли, бо продовжуємо розпочату Міністерством охорони здоров“я  і Асоціацією медичних сестер України ідею конкурсу професіоналів, людей, які щоденно працюють на ниві охорони здоров“я. Висловлюю велику подяку всім тим, хто доклав зусиль до організації цього дійства на Житомирщині. Особливу подяку – голові Асоціації медичних сестер Житомирської області, заслуженому працівнику охорони здоров“я України Зої Іванівні Файдюк, заслуженому лікарю України; головному лікарю обласного лікувально-санаторного центру радіаційного захисту для дитячого та дорослого населення «Дениші»  Павлу Івановичу Волошину та ректору першого в Україні інституту медсестринства, доктору медичних наук, заслуженому лікарю України Вікторові Йосиповичу Шатилу. А також хочу подякувати всім головним лікарям обласних, міських та районних лікарень та лікувально-профілактичних закладів, які взяли активну участь у організації конкурсу.
      Провели церемонію нагородження дипломантів, лауреатів та переможниць ІІІ Всеукраїнського конкурсу професійної майстерності медичних сестер «Ескулап-професіонал» голова журі конкурсу Галина Миколаївна Івашко та старші судді конкурсу Тетяна Іва-нівна Чернишенко, Марія Броніславівна Шегедин, Ростислав Олексійович Сабадишин та Леся Петрівна Брацюнь.
      Лауреатами стали: медсестра госпіталю державної прикордонної служби України, м. Львів, Руслана Кончак (6 місце), медсестра відділення абацилярних форм туберкульозу Житомирського обласного протитуберкульозного диспансеру Сніжана Вахнюк (5 м.) та медсестра Кременецької центральної комунальної районної лікарні, Тернопільська обл., Наталія Кисіль (4 м.).
      Третє місце посіла медсестра Новороздільської міської лікарні, Львівська обл., Марія Удовік, друге – медсестра анестезіологічного відділення АЛІТ обласної клінічної лікарні, Чернівецька обл., Наталія Телеки. А найкращою медичною сестрою України-2009 стала старша медсестра приймального відділення обласної клінічної дитячої лікарні м. Вінниці Ніна Драчук.
- Моя перемога стала для мене несподіванкою, - поділилася Н. Драчук. – Я брала участь у багатьох конкурсах медичних сестер у моїй лікарні та областних, де неодноразово перемагала. Але їдучи на цей конкурс, не думала, що посяду перше місце.  Головне для мене було взяти участь, тому що цей конкурс всеукраїнський і мені вже було почесно потрапити на нього. Усі конкурсантки – молодці, вони всі заслуговують на перше місце, адже на високому рівні демонстрували теоретичні знання, практичні навики, а в третьому турі довели, що медсестринство – дійсно їх покликання! Безмежно вдячна за допомогу в підготовці до конкурсу старшим медсестрам та заступнику головного лікаря з медсестринства нашої обласної клінічної дитячої лікарні Галині Іванівні Семенець.
      Усі конкурсантки «Ескулапу-професіоналу»-2009 отримали подарунки і букети квітів від оргкомітету та спонсорів. А всі організатори – подяки та Почесні грамоти. Тож наступний Всеукраїнський  конкурс професійної майстерності медичних сестер «Ескулап-професіонал» відбудеться у Вінниці, сподіваємося, що Житомирщина знову гідно представить свій ре-гіон!

Обласний центр здоров’я