Конкурс «Ескулап-професіонал» був започаткований Міністерством охорони здоров'я України та Асоціацією медичних сестер України в 2007 році з метою підвищення рівня підготовки молодших медичних спеціалістів та престижу професії медичної сестри в Україні, сприяння широкому залученню обдарованої молоді до участі в професійних змаганнях.

 

Конкурс «Ескулап-професіонал» був започаткований Міністерством охорони здоров'я України та Асоціацією медичних сестер України в 2007 році з метою підвищення рівня підготовки молодших медичних спеціалістів та престижу професії медичної сестри в Україні, сприяння широкому залученню обдарованої молоді до участі в професійних змаганнях.

Перший конкурс був проведений в м. Коблево Миколаївської області, а другий - в м. Маріуполі Донецької області, де перше місце посіла медсестра відділення інтенсивної терапії та догляду за післяопераційними хворими обласної клінічної лікарні ім. О.Ф.Гербачевського, студентка відділення «Медсестра-бакалавр» Житомирського інституту медсестринства Матердей Олена. Згідно з умовами, місцем проведення наступного конкурсу є той регіон, який представляла переможниця.
Наказом Міністерства охорони здоров'я України № 623 від 20.08.2009р. III Всеукраїнський конкурс професійної майстерності медичних сестер «Ескулап-професіонал» 1-4 жовтня 2009року заплановано провести в м. Житомирі, на базі обласного лікувально – санаторного центру радіаційного захисту для дитячого та дорослого населення «Дениші» та Житомирського інституту медсестринства.
Конкурс проводиться у три етапи:
перший етап - відбір у лікувально-профілактичних закладах різних регіонів України;
другий етап - фахові змагання в регіонах (відбіркові);
третій (фінальний) етап - Всеукраїнський конкурс професійної майстерності медичних сестер «Ескулап-професіонал».
Третій етап конкурсу проводиться у три тури.
Перший тур - тестування. Комплект тестових завдань охоплює матеріал з основ медсестринства, медсестринства в терапії, хірургії, педіатрії, інфекційних хворобах, невідкладних станах. Банк тестових завдань розроблений Центром тестування при МОЗ України.
Учасник конкурсу отримує індивідуальний комплект завдань, який включає 100 тестів із зазначених клінічних дисциплін. У кожному тесті учасник повинен вибрати одну правильну відповідь з п'яти можливих.
Термін проведення тестування - 100 хвилин (із розрахунку 1 хв. на 1 тест), після чого відповіді оцінюються членами журі,а результати заносяться до протоколу Конкурсу.
Другий тур - демонстрація практичних навичок.
Банк практичних завдань складається з 90 навичок, які передбачені відповідними програмами з навчальних дисциплін та освітньо-кваліфікаційною характеристикою Галузевого стандарту вищої освіти за спеціальністю «Сестринська справа». Кожен учасник демонструє одну практичну навичку з наступних дисциплін:
медсестринство в терапії;
медсестринство в хірургії;
медсестринство в педіатрії.
Вибір дисциплін для виконання практичної навички проводиться після оголошення результатів тестування.
У день проведення другого туру учасник конкурсу отримує індивідуальне завдання відповідно до обраної дисципліни (білет включає одну практичну навичку), протягом 10хв. готується та демонструє її виконання.
Третій тур - представлення творчого особистого бачення учасника конкурсу - «Медсестринство - моє покликання».
Переможець визначається за сумою балів трьох турів. У разі, коли декілька учасників набрали однакову суму балів, вони посідають перш
е місце.
Для підготовки та проведення конкурсу створюється організаційний комітет та журі.

До складу журі входять:
Голова журі:
ШАШКО Г.М. - президент Асоціації медичних сестер України, заступник головного лікаря з медсестринства онкологічної клініки «ЛІСОД», член колегії МОЗ України.
Члени журі:
ЧЕРНИШЕНКО Т.І. — головний спеціаліст відділу освіти Департаменту кадрової політики, освіти і науки МОЗ України, кандидат наук з державного управління;
ШЕГЕДИН М.Б. - доктор медичних наук, професор, директор Львівського базового медичного коледжу ім.. А.Крупинського;
САБАДИШИН P.O. - доктор медичних наук, професор, директор Рівненського базового медичного коледжу.
У складі трьох суддівських бригад (з медсестринства в терапії, хірургії та педіатрії) 9 суддів із найбільш досвідчених представників регіонів України.

Нагородження учасників конкурсу.

Переможці конкурсу,які зайняли 1-ІII місця, нагороджуються Дипломом Міністерства охорони здоров'я України І ступеня «Переможець» та цінними подарунками
Учасники конкурсу, які зайняли IV-VI місця, нагороджуються Дипломом Міністерства охорони здоров'я України II ступеня «Лауреат»
Учасники конкурсу, які зайняли VII-XII місця, нагороджуються Дипломом Міністерства охорони здоров'я України «Дипломант».
Учасники конкурсу, які посіли місця з XIII та нижче, нагороджуються Дипломом Міністерства охорони здоров'я України «Учасник».

Житомирську область на III Всеукраїнському конкурсі професійної майстерності медичних сестер «Ескулап-професіонал» буде представляти Сніжана Вахнюк, медична сестра відділення абацилярних форм туберкульозу Житомирського обласного протитуберкульозного диспансеру.