Нещодавно побачила світ книга „Тканинозбе-рігаюча високочастотна електрозварювальна хірургія” – атлас, випущений Національною академією наук України. До неї увійшли й напрацювання хірургів Житомирської обласної дитячої лікарні.

Їх досвід за цим напрямком – досить великий і вагомий. Заклад брав участь у програмі зі зварювання живих м’яких тканин, яку проводила Міжнародна асоціація зварювання. Так, завідуючий хірургічним відділенням №1 обласної дитячої лікарні Петро Степанович Русак та завідуючий центром хірургії вад розвитку Віталій Ростиславович Заремба - єдині в Україні спеціалісти, котрі перші застосували цей метод під час оперативних втручань саме у дітей.  
- Тож напрацювання саме за цим напрямком належать лише нашій лікарні, - розповідає Петро Степанович. – Під час участі в програмі нам ви-ділили перший в практиці української дитячої хірургії електрозварювальний апарат. За його допомогою, тісно співпрацюючи з інститутом електрозварювання живих тканин, ми й проводили оперативні втручання – вчилися, вдосконалювали вміння. Про результати наших досліджень доповідали на першому Національному конгресі дитячих хірургів України, на щорічних конференціях у Варшаві, в Москві. Тож коли було напрацьовано чимало матеріалу, науковці з Києва звернулися до нас із пропозицією висвітлити їх на сторінках книги.
За цією науковою працею заклад має два патенти – по обрізанню хлопчиків (що надзвичайно популярне на арабському та єврейському ринку) та з ургентних абдомінальних станів у дитячій практиці (при спайковій непрохідності та вроджених вадах кишечника).
- Загальна ж проблема хірургів України в тому, що галузь фінансується украй недостатньо. А це породжує, окрім усього, ще й проблему забезпечення лікувальних закладів сучасною високотехнологічною вітчизняною – а відтак і не надто дорогою - апаратурою, - констатує П.С.Русак. - Науковці інституту електрозварювання створили прилад, який здійснює процес зварювання чи розрізання тканин. Та через дефіцит фінансування галузі ініціативу в свої руки взяли американські представники науки й зараз патент продано американцям. Україна не знайшла коштів, Америка ж свого часу виділила гроші, щоб підтримати цю програму. Тож апарат для зварювання живих тканин зараз допрацьовують, щоб став більш естетичний, практичний. Але тепер він стане набагато дорожчий!
Та все ж попри фінансову скруту хірурги обласної дитячої лікарні мають гран-діозну мрію – планують придбати обладнання для опера-ційної з використанням нових технологій. Такої операційної поки що немає більше ніде в Україні.
- Задумка у нас яка? – ділиться Петро Степанович. - Мати операційний зал із хірургічними ендоскопічною та анестезіологічною стійками. Їх застосовують в атроскопії - при здійсненні оперативних втручань в ортопедії, в травматології – для малоінвазивних ендоскопічних операцій у суглобах, для тораскопії – при операціях у грудній порожнині, для лапароскопії – а ми тримаємо першість в Україні (минулого року провели перший національний майстер-клас на тему „Абдомінальна лапароскопічна хірургія в педіатрії, проблеми та перспективи розвитку в Україні”), для урології – при операціях на органах сечової системи. Більше того – ми придбали вже обладнання для здійснення ендоскопічних операцій у ЛОР-органах. Апаратура коштує більше двох мільйонів гривень. Тож без допомоги влади області та спонсорів нам задуманого не досягнути. Отож, працюємо. Нам ще будуть заздрити! Повірте мені!

Вікторія Паламарчук.