У цьому році пологовому відділенню центральної міської лікарні № 1  м. Житомира виповнилося 100 років. Його працівники підрахували: чи не кожна житомирська сім’я поповнилася нащадком саме в цьому відділенні. На початку своєї історії у ньому працювали лише один лікар та дві акушерки. Нині ж  у пологовому відділенні – майже 160 співробітників, воно забезпечене сучасною апаратурою та новітнім устаткуванням для надання високоякісної медичної допомоги матері й дитині.

 

-Останні п’ять років ми працюємо за проектом «Здоров’я матері й дитини», - розповідає завідувачка пологового відділення ЦМЛ № 1 Світлана Олексіївна Данилюк. – У 2008 році відділенню вручили сертифікат «Центр якісного медичного обслуговування» - небагато пологових будинків України удостоїлися такого визнання. Також у минулому році нам присвоїли звання «Лікарня доброзичливого ставлення до дитини». Так, у відділенні практикується лише грудне вигодовування дітей, є  й відповідна група підтримки матерів тощо.
Сучасне пологове відділення дуже відрізняється від того, що було 10-20 років тому. Таким є й те, яке я відвідала. Нині жінка має право народжувати в окремій  пологовій  залі (їх тут 12) разом із чоловіком та іншими членами родини. Так звані партнерські  пологи сьогодні – звичайна річ.
-За 7 місяців цього року 98 відсотків жінок у відділенні народжували в присутності своїх родичів. Чоловіки абсолютно нормально сприймають пологи, ще жоден із них не знепритомнів. Вони отримують від цього масу нових вражень, фотографують, знімають на  відео процес пологів, підтримують породіллю і плачуть, побачивши новонародженого, -  зауважила С.О.Данилюк.
 

 

 

 

Пологові зали оснащені новими кріслами для пологів, спе-ціальними стільцями та зручними м’якими трансформерами. На останніх жінка сама може вибрати собі положення, в якому їй легше народити. Під час переймів, аби зменшити  болісні відчуття, жінка може  полежати в ванній із масажерами та посидіти на м’ячику. Породілля може навіть поїсти, хоча раніше це категорично заборонялося.

-Нові технології дозволили зменшити кількість післяпологових кровотеч, переливань крові та плазми в породіль. Немовлята народжуються здоровішими, серед них дуже мало дітей, які потребують медичного втручання. Те, що Житомирщина вступила в проект «Здоров’я матері й дитини» якнайкраще відобразилося на результатах роботи пологового відділення, - ствердила Світлана Олексіївна.

Одразу після народження дитину кладуть на живіт матері і так вони перебувають деякий час. При цьому дитині вимірюють температуру тіла. Щоб вона не  переохолодилася, їй одягають шапочку, носочки, підгузник та розпашонку (раніше немовлят загортали в пелюшки). Малюк постійно знаходиться при матері, аж до їх виходу з лікарні. Єдиний  виняток – якщо немовля у важкому стані та потребує інтенсивної терапії, його розміщують для проведення лікування у відділення новонароджених. При цьому батьки дитини можуть вільно відвідувати її у будь-який час.

Післяпологові палати в відділенні окремі, з комфортними умовами:  душем та туалетом, можуть мати холодильник та телевізор. Передбачені палати для  жінки і її чоловіка, якщо вони з іншого міста. В такому випадку чоловік може знаходитися біля своєї дружини до її виписки з лікарні. До слова, випадки, коли в пологовому відділенні народжують  мешканки Києва та Вінниці, інших міст – не поодинокі, що свідчить про високий рівень обслуговування у ньому.

-Обслуговування тут дуже добре! Постійно відчуваєщ, що про тебе турбуються, - поділилася враженнями Людмила, яка народила здорового хлопчика в відділенні і перебувала в післяпологовій палаті.

Пологове відділення ЦМЛ № 1 – це цілий комплекс, воно складається й з інших відділень – вже згаданого відділення новонароджених, пологового блоку, відділення патології вагітних та інших.

-Наш колектив молодий, дружний, роботи ніхто не боїться, бо багато чого в закладі ми робимо своїми силами, - каже С.О.Данилюк. – Хочу відзначити завідуючого пологовим блоком  І.М.Корбутяка, який  є лікарем вищої категорії та міським акушером-гінекологом, лікаря вищої категорії, за-відувачку відділення патології вагітних О.В.Лобузько, завідуючого пологовим відділенням № 2 З.Л.Борецького. Лікарів О.С.Яцюк, М.І.Чернишова, Т.Г.Хоменко, І.М.Біденко, Ю.М.Червака, І.Л.Курач. Завідуючого відділенням анестезіології та інтенсивної  терапії для хворих акушерського профілю І.І.Тимців, лікарів В.І. Степанчука, Т.А.Лопан, Г.В.Галич. Завідувачку відділення  новонароджених Т.В.Горіну, лікаря  О.Й.Кірсу. Також старшу акушерку А.А. Петренко, акушерку П.В.Козюченко. З молодшого медичного персоналу – Т.О. Кальчук, Я.В.Патинську. А ще старшу акушерку пологового відділення № 2 В.М.Скидан, акушерку Л.В.Ракович та багатьох інших.

Пологове відділення пос-тійно відчуває підтримку Житомирського міського голови В.Т.Шелудченко. За її сприяння відділення новонароджених отримало дороговартісну апаратуру, що дала можливість успішно доглядати дитину, котра народилася з вагою від 500 грамів. Крім того, ультразвуковий апарат, що дозволяє діагностувати різні порушення головного мозку, шлунково-кишкового тракту, роботи серця у немовлят.

Також кілька років тому в відділенні повністю змінили теплове обладнання, надавши перевагу економічно вигідному, що дозволяє підтримувати температуру, комфортну для новонароджених - +25оС.

-У цьому році в нашому відділенні народилися дві трійні – всі хлопчики, що є великою рідкістю, - каже Світлана Олексіївна. – Мабуть, це є своєрідним подарунком нам на 100-річний ювілей. Ми телефонували до їх сімей, цікавилися здоров’ям малят та матерів. У них все добре. У порівнянні з минулими роками кількість пологів у відділенні збільшилася на 300. Тому збільшується й кількість народжень двієнь – за 7 місяців цього року їх народилося 20. Радує й те, що в цьому році лише одна жінка залишила немовля у відділенні. На щастя, після того, як  з молодою мамою  попрацювали співробітники соц. служби, вона отямилася і забрала немовля з обласного будинку для дітей-сиріт і дітей, які залишилися без піклування батьків.

Загалом щороку 5-6 матерів тимчасово  залишають своїх новонароджених дітей у цьому лікувальному закладі. Їх перенаправляють до «Будинку маляти», де вони можуть до півроку перебувати з умовою, що мама  все ж забере їх додому, влаштувавши свої справи. Таких дітей не можуть всиновити, звісно, якщо через 6 місяців матір від них відмовляється, діти мають шанс потрапити в нову сім’ю…

У відділенні народжують й жінки, інфіковані ВІЛ чи хворі на СНІД. У минулому році їх було 12 осіб, а за останні 8 місяців вже було 10 породіль.

За словами С.О.Данилюк, від можливого ураження інфекцією медперсонал має відповідний захист. «Особливі» мами знаходяться в таких же післяпологових комфортних палатах, як і решта.

Нині хворі на ВІЛ/СНІД жінки, залежно від стану  свого здоров’я, можуть народжувати самотужки. Раніше всім їм робили  кесарів розтин, адже вважається, що народжена таким чином дитина практично не інфікується. Як бачимо, час не стоїть на місці й до вагітних, хворих на  ВІЛ/СНІД, застосовують нові підходи.

Як же відпочивають працівники пологового відділення від важких емоційного та фізичного навантажень?

Виявилося, що Світлана Олексіївна – ініціатор, художній керівник та костюмер аматорського колективу художньої самодіяльності (поки що без назви). Його виступи -  пародійні. В колективі  вже є своя «Алла Пугачова», «Вєрка Сердючка»  та «Валерій Леонтьєв». Беруть участь в «Шоу пародій» всі бажаючі працівники відділення. Колоритні комедійні «номери» колективу є родзинкою всіх концертних програм, що проводяться в ЦМЛ № 1 до свят. Чому б не запозичити  цей досвід й іншим лікарням? Звісно, потрібен час для репетицій, створення костюмів, але як це  об’єднує співробітників та підносить їх командний дух! А декому дозволяє відкритися та позбутися комплексів.

-Я бажаю своєму колективу, щоб ще сто років працювали в тому ж дусі, - каже С.О.Данилюк. – Ми всі тут щасливі, бо бачимо підтримку один одного. Такий дружний колектив ще треба пошукати!

До цього привітання приєднуємося й ми та бажаємо пологовому відділенню ЦМЛ № 1 процвітання, здорових дітей та матерів і, звичайно, спонсорів!

Марія Хімич.

 

На знімках: С.О.Данилюк демонструє сертифікат «Центр якісного медичного обслуговування»; у реанімації для новонароджених.