Липень – місяць поінформованості про ювенільний артрит. Ювенільний артрит об’єднує групу захворювань суглобового апарату, які виникають у дітей до 16-річного віку, тривалістю 6 і більше тижнів. Розвиток інвалідності серед дітей, хворих на ювенільний артрит, та зниження працездатності в дорослому віці є найважливішим соціально-економічним наслідком цього захворювання.

2022_07_01_01

1 липня – Всесвітній день боротьби проти бронхоектатичної хвороби. Започаткований з ініціативи Фонду ХОЗЛ (США), Європейського пульмонологічного фонду та інших глобальних організацій із захисту пацієнтів. Бронхоектатична хвороба – це хронічне захворювання бронхів, яке проявляється гнійним запаленням та незворотною зміною бронхіальної стінки. Профілактика захворювання полягає в запобіганні і своєчасному правильному лікуванні гострих інфекційних процесів органів дихання, особливо пневмоній і хронічних бронхітів.

4 липня – День судового експерта України. Встановлений Указом Президента України від 10 червня 2009 року № 424/2009. Серед широкого загалу судових експертів України значну кількість становлять і медики за професією – судово-медичні експерти.

6 липня – Всесвітній день боротьби з зоонозами. Саме цього дня – 6 липня 1885 року Луї Пастер успішно ввів першу вакцину проти зоонозної хвороби, сказу. Відомо понад 200 видів зоонозів – заразних хвороб (паразитарних та інфекційних), спільних для людини і тварин. Методи профілактики зоонозних захворювань відрізняються для кожного збудника.

22 липня – Всесвітній день мозку. Відзначається з 2014 року з ініціативи Всесвітньої федерації неврології. Тема 2022 року – «Здоров’я мозку для всіх» наголошує на важливості запобігання мозковим розладам та забезпечення доступу до належної та своєчасної діагностики, лікування та допомоги кожному.

23 липня - Всесвітній день синдрому Шегрена. Відзначається у день народження Хенріка Шегрена – шведського офтальмолога, який вперше в 1933 році виявив цю хворобу, при якій у залозах зовнішньої секреції розвиваються лімфоцитарні інфільтрати, порушується їхня функція, що супроводжується запальними ураженнями багатьох систем і органів. Тема 2022 року присвячена сухості очей як одному з поширених симптомів синдрому Шегрена.

24 липня – Міжнародний день турботи про себе (або Міжнародний день самодопомоги). Відзначається з 2011 року. Його мета – підвищити обізнаність про важливість догляду за собою та надати людям знання і вміння, як запобігти хворобам і максимально зберегти своє здоров’я.

25 липня – Всесвітній день запобігання утопленням. Встановлений резолюцією Генеральної Асамблеї ООН 75/273 у 2021 році. Утоплення є третьою поширеною причиною смерті від ненавмисних травм у світі. Більше 85% випадків утоплення можна запобігти завдяки нагляду, інструктажу перед плаванням, дотриманню правил безпеки.

25 липня – День зубного техніка. Робота зубного техніка – практичне виготовлення різних зубних протезів, щелепно-лицьових і ортодонтичних апаратів – вимагає точності, скрупульозності, акуратності.

28 липня – Всесвітній день боротьби з гепатитами. Відзначається у день народження Баруха Блумберга, який відкрив вірус гепатиту В у 1967 році, а через два роки розробив першу вакцину проти гепатиту В і за ці досягнення отримав Нобелівську премію. Тема 2022 року – «Я не можу чекати» підкреслює необхідність прискорення боротьби з вірусними гепатитами та важливість тестування та лікування для людей, які цього потребують.

Обласний інформаційно-аналітичний центр медичної статистики.