Про це повідомляє Департамент охорони здоров’я Житомирської ОДА. Так, до комунальної установи «База спеціального медичного постачання» Житомирської обласної ради надійшла партія ліків Molnupiravir – синтетичного експериментального противірусного препарату, який є активним проти коронавірусів, зокрема SARS, MERS та SARS-CoV-2.

2022_02_15_01

Житомирська область отримала 2899 упаковок препарату по 40 капсул кожна.

Наразі препарат зберігається на складі комунальної установи та у найближчий час буде доставлений до 49 медичних закладів первинної медичної допомоги області за попереднім розподілом.

Довідково. Molnupiravir – це препарат, який складається з молекул N-гідроксицитидину, що змінюється в тілі людини, набуваючи здатності вбудовуватися у вірусну РНК. Це призводить до появи багатьох мутацій у генах SARS-COV-2, які перешкоджають функціонуванню вірусу. Як наслідок, в організмі людини зменшується кількість вірусних часток, що знижує тяжкість симптомів COVID-19.

Результати наукових досліджень, опублікованих у журналі Science Translational Medicine, доводять, що сполука є ефективною проти грипу, SARS-COV-2 та інших коронавірусів тварин. Препарат вбудовується у РНК вірусів, спричиняючи накопичення великої кількості шкідливих мутацій і блокуючи подальше розмноження вірусів у клітинах людини. Про це свідчать результати дослідження, опубліковані в журналі Nature Structural and Molecular Biology.

Пресслужба ОДА