Такі молоді довгожителі

2022_09_30_001

Довге життя – ознака доброго здоров’я. Люди, які і в поважному віці ведуть активний спосіб життя, викликають у нас захоплення, слова підтримки і вдячності, а багато в чому вони для нас є прикладом для наслідування. Лікар з медицини невідкладних станів міста Бердичева КНП «Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф» ЖОР Володимир Павлович Юрачковський, на особистому рахунку якого далеко не один випадок успішної реанімації, веде й іншу цікаву нумерологію, що стосується його власного життя. 11 липня цього року він відсвяткував своє 83-річчя, 22 липня – 65-річчя загального страхового стажу, тобто всі ці роки він трудився практично без перерв. 28 липня було не менш важливою датою у його житті – День рівноапостольного князя Володимира, бо батьки вчителі саме на його честь назвали колись свого сина, і 11 листопада 2022 року виповниться тисячу місяців з дня його народження. Тобто, як жартома каже сам лікар, до ста років йому потрібно прожити ще 200 місяців, і треба це теж виконати.

2022_09_30_002

Без улюбленої роботи Володимир Павлович себе не уявляє, радіє за кожну повернуту до життя ним людину, багато читає, плаває, неабияк вболіває за життя країни, а у вільний час він любить сісти за кермо улюбленої машини і подорожувати, причому на великій швидкості, але де це дозволяють Правила дорожнього руху. Ось і наступного року планує на машині поїхати на відпочинок в турецьке місто Аланію.

Маючи від природи неабиякі вокальні дані, Володимир Павлович полюбляє завітати до Бердичівського педколеджу, місця роботи його улюбленого акомпаніатора В.І.Вялова, з яким він співпрацює багато років поспіль, і після невеликих вправ для голосу виконати декілька класичних творів або ж навіть щось англійською. Раніше, час від часу Юрачковського запрошували виступити у колективах медиків, і він завжди із задоволенням це робив. Ось і цього року вперше до Дня Незалежності мав виступити перед земляками у рідному селі Глухівці, що неподалік Бердичева, готувався до цього з особливим хвилюванням, відібрав спеціально два улюблені твори, та концерту перешкодила повномасштабна війна.

Щоб тримати себе в формі, бо, як відомо, фізична активність сприяє покращенню якості життя, Володимир Павлович регулярно займається плаванням і навіть веде на окремому листку облік щоденних запливів. Ось і цього року їх було 58 на улюбленому озері колишнього рафінадного заводу, до якого від будинку лікаря за його ж підрахунками, – 1900 кроків, і вважає для себе це непоганим результатом, зважаючи на те, що літо було досить дощовим. Зате ще у вересні погода дозволила насолодитись улюбленим хобі, не один раз перепливти озеро.

У сезон Володимир Павлович знаходить час для роботи на городі у рідних Глухівцях Бердичівського району і навіть ділиться вирощеним урожаєм з сусідами. Городина у лікаря Юрачковського завжди доглянута, виплекана з любов’ю, тож місцеві жителі інколи і називають його за це агрономом. Ось і цього літа вродило – окрім традиційної картоплі, кавуни по 6-7 кілограмів, дещо менші дині, вишні, малина. Тепер осіння пора, треба горіхи зібрати, бо білки хазяйнують, клопотів вистачає, як і в кожної людини. Володимир Павлович живе в ногу з часом, освоїв інтернет, є у нього сторінка у Фейсбуці, тільки шкода, що вільного часу замало, бо перейшов на добові чергування.

Кажуть, людина перестає існувати, коли втрачає інтерес до життя, Володимир Павлович завжди цікавився життям, продовжує це робити і зараз. Повсякчас вболіває за країну, за колег, рідні яких перебувають на фронті, бажає нашим воїнам, країні якнайшвидшої перемоги. Завжди стрункий, підтягнутий, акуратно одягнений, – чим не приклад для тих, хто вже у 40-50 років стає людиною похилого віку. За нинішньою класифікацією Володимир Павлович належить до «молодих довгожителів», тобто це люди до 89 років. Тож побажаймо лікарю втілити його мрію – дожити до 100 років і врятувати ще не одне людське життя, як він це і робить усі ці десятки років.

Кожна людина в нашій країні має право старіти з гідністю – в першу чергу дбати про власне здоров’я, мати належне житло, економічну безпеку, сприятливе середовище та ряд інших чинників, а молодше покоління повинне докладати всіх зусиль, щоб ті, кого ми називаємо людьми похилого віку, жили достойно.

Пресцентр ДОЗ.