Другий місяць осені починається з особливої дати. 1 жовтня у всьому світі відзначається Міжнародний день людей похилого віку, проголошений Генеральною Асамблею ООН. Україна підтримала ініціативу міжнародного співтовариства і з 1991 щорічно відзначає цей день. Також з 2004 року в Україні відзначається День ветерана.

2022_09_30_01

Цей день – це не лише можливість нагадати всім про людський обов’язок бути турботливими і милосердними до найповажнішої та найуразливішої частини суспільства, осіб похилого віку та ветеранів. Це і привід до роздумів щодо подальшої долі людства, його культури, взаємозв’язку поколінь

З якого віку починається старість? Остання таблиця, в якій наводиться

класифікація вікових груп, має такий вигляд:

- люди молоді – до 44 років,

- люди середнього віку – до 59 років,

- старіючі люди – до 74 років,

- «молоді» довгожителі – до 89 років,

- «старі» довгожителі – більше 90 років.

За міжнародною класифікацією, особою похилого віку вважається той, хто досяг 65 років. Таких у світі нині – понад 640 мільйонів, тобто майже кожна десята людина на Землі. Передбачається, що до 2050 року число їх у багатьох розвинених країнах збільшиться вдвічі, а загальна кількість становитиме 2 мільярди осіб, що буде дорівнювати 20% світового населення.

Україна є одним зі світових лідерів за демографічним старінням населення і входить до 30 найстаріших країн світу за часткою людей віком 60 років і старших у структурі населення. Так, згідно з електронним переписом їх кількість зросла за останні 5 років (2015 — січень 2020) з 21,8 до 22,4%, а 65 років і старші з 15,5 до 16,8% відповідно. Таке збільшення є прогнозованою тенденцією і очікується подальше збільшення кількості осіб літнього віку більше за 30% до 2030 р., зокрема частка людей віком 80 років і старших збільшиться як мінімум у 2 рази. На сьогодні в Україні проживає понад 9,5 млн осіб віком старше 60 років, що становить п’яту частину її населення, а в сільській місцевості — навіть третю. Очікувана тривалість життя становить 66 років у чоловіків та 76 років у жінок.

Житомирська область входить у трійку областей України (також Вінницька та Чернігівська), де відбуваються інтенсивні депопуляційні процеси. Це найстаріші у демографічному відношенні області України. Станом на 01.01.2022 на Житомирщині проживає 278448 осіб, старших 60 років, що становить 23,6% від загальної кількості населення області. З них 98703 чоловіки та 179745 жінок. В сільській місцевості проживає 119859 осіб, в містах – 158589 осіб.

В Україні у середньому 43% населення літнього віку потребують періодичного медичного нагляду і щорічних профілактичних реабілітаційних заходів, 41% – активного медичного нагляду і 1–2 рази на рік відновного лікування, 10% – стаціонарного лікування з наступною низкою заходів медико-соціальної реабілітації, 6% – паліативної допомоги. Серед населення віком старше 80 років 20% мають виражені когнітивні розлади і 68% потребують часткової або постійної соціально-побутової допомоги. Потреби населення старшого вiку в амбулаторнiй терапевтичнiй i спецiалiзованiй консультативнiй допомозi не задовольняються в середньому на 48%; реабiлiтацiї – на 81%; органiзацiї стацiонарiв вдома – на 71%; стацiонарному інтенсивному лiкуваннi – на 66%; соцiально-побутовому обслуговуваннi – на 20%. 80% українців, яким за 60 живуть за межею бідності. Інших підтримують діти. Але за прогнозами геронтологів, через років 50 допомогу від сім’ї будуть мати 1-2% людей похилого віку.

Тема Міжнародного дня людей похилого віку у 2022 році – «Життєстійкість людей похилого віку в мінливому світі». Завдання як окремих країн та світової спільноти в цілому полягає в тому, щоб вирішувати проблеми довголіття та розкрити його потенціал.

Ми повинні сприяти соціальній, економічній та політичній інтеграції людей різного віку. Навчання протягом усього життя, надійна соціальна захищеність, наявність доступного якісного довгострокового медичного обслуговування, подолання цифрового розриву, підтримка один одного представниками різних поколінь, гідність та повага – все це має велике значення.

Давайте ж спільними зусиллями забезпечувати сприятливі умови для людей похилого віку і створювати більш стійкий світ.

 

Обласний інформаційно-аналітичний центр медичної статистики.