Перша заступниця начальника Житомирської ОВА Наталія Остапченко взяла участь у десятому засіданні Міжвідомчої координаційної ради з питань охорони психічного здоров’я, яке відбулося в межах ініціативи першої леді Олени Зеленської з розробки та впровадження Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?». Також участь у засіданні взяла радниця начальника Житомирської ОВА з гуманітарних питань і ментального здоров‘я Ірина Гладка, члени регіональної координаційної ради з питань громадського здоров’я при Житомирській ОВА.

2024_06_11_01

Учасники засідання поділилися напрацюваннями у своїх областях, які допоможуть розбудовувати якісну систему з підтримки ментального здоров’я українців.

Також в ході розмови була продемонстрована цільова модель системи у сфері психічного здоров’я та психосоціальної підтримки. Документ вже отримав підтримку експертної і наукової спільноти, високу оцінку Всесвітньої організації охорони здоров’я. На базі цільової моделі підготовлено комплексний законопроєкт про психічне здоров’я, який передбачає в тому числі встановлення чітких правил для фахівців у сфері ментального здоров’я через механізм сертифікації.

2024_06_11_02

Цільова модель також ініціює надання нових сервісів з урахуванням наявних ресурсів. За підтримки Міністерства соціальної політики України та Координаційного центру КМУ створюються безбар’єрні простори відновлення українців. Такі Центри життєстійкості відкриті в 209 громадах у 22 регіонах країни – кожен заклад пропонує спектр психосоціальних послуг, актуальних саме для конкретної території. Вже на сьогодні підготовлено понад 430 фахівців, що працюють у центрах.

Один із принципів, закладених у Цільову модель – каскадувати плекання стійкості із загальнонаціонального рівня на регіональний. Щоб отримувати сигнали з громад, налагодити зв’язок з різними цільовими аудиторіями – було започатковано новий формат психоедукації, Дні спільнодії.

2024_06_11_03

Практичні інструменти для піклування про ментальне здоров’я та плекання стійкості постійно вдосконалюються – у різних форматах, для різних аудиторій, під різний запит. Є аптечки самодопомоги для дітей і дорослих, якими зручно користуватися у смартфоні. Є посібники з базовими навичками турботи про себе та інших, довідники, освітні серіали та навіть анімований комікс – усі ці продукти представлені на оновленій платформі www.HowAreU.com.

Супровід розробки та впровадження Всеукраїнської програми ментального здоров’я забезпечує Координаційний центр з психічного здоров’я Кабінету Міністрів України за експертного партнерства та підтримки ВООЗ. Майданчиком для ухвалення рішень є Міжвідомча координаційна рада Кабінету Міністрів України.

Житомирська ОДА