До сімейного лікаря можна звернутись не лише зі скаргами на фізичне здоров’я, а й на ментальне. Починаючи з кінця 2022 року, лікарі первинної ланки меддопомоги (ПМД) надають безоплатну психосоціальну допомогу в межах пакета «Супровід та лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги».

2024_05_29_01

Цим пакетом, зокрема, передбачено:

  • скринінг на психічні чи неврологічні розлади,
  • направлення на аналізи чи інструментальні дослідження,
  • першу психологічну допомогу,
  • при необхідності направлення до психіатра,
  • супровід пацієнтів із психічними чи неврологічними розладами,
  • телемедичні консультації тощо.

Лікарі та медсестри медзакладів, які укладають договір на цей пакет, проходять навчання з ведення та лікування пацієнтів із психічними і неврологічними розладами за програмою mhGAP*, тому мають додаткові навички роботи зі скаргами пацієнтів на ментальне здоров’я. Цей курс дозволяє лікарю виявити проблему психічного здоров’я і допомогти людині справитись із нею на базовому рівні.

Також сімейні лікарі, терапевти та педіатри можуть надати першу психологічну допомогу, направити на лабораторні та інструментальні дослідження, щоб діагностувати або виключити проблеми із ментальним здоров’ям.

Які безоплатні послуги отримають пацієнти в межах пакета «Супровід та лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги»?

Зі згоди пацієнта на скринінг на психічні розлади лікар проведе клінічну оцінку фізичного стану здоров’я та психічного статусу. Оцінка психічного статусу дорослих пацієнтів спрямована на виявлення психічних і неврологічних розладів, дітей — на виявлення емоційних, поведінкових розладів, ознак насильства (фізичного, сексуального, емоційного, занедбаності та інших форм жорстокого поводження).

За результатами скринінгу сімейний лікар може запропонувати:

  • направлення на лабораторні та інструментальні дослідження, щоб діагностувати або виключити психічні чи неврологічні розлади, пов’язані з фізичним здоров’ям;
  • направлення до психіатра для діагностики, встановлення діагнозу та для надання рекомендацій з лікування (за згодою пацієнта);
  • першу психологічну допомогу. І не тільки пацієнтові! А й членам родини, які доглядають за пацієнтом чи пацієнткою;
  • складання плану ведення та лікування пацієнта з виявленими та встановленими раніше розладами в межах компетенції сімейного лікаря;
  • моніторинг лікування та контроль за виконанням плану спостереження та лікування;
  • забезпечення супроводу пацієнтів із психічними чи неврологічними розладами;
  • за відсутності позитивної динаміки у стані пацієнта після застосування психосоціальних, фармакологічних та поведінкових втручань — направлення до психіатра, психолога, психотерапевта, психофізіолога, нарколога, невролога (залежно від діагнозу та стану пацієнтів) та взаємодія з цими лікарями;
  • надання медичної допомоги телемедичними засобами (телеконсультування/телевідеоконсультування у режимі реального або відкладеного часу);
  • інформування та роз’яснення членам родини або іншим законним представникам, які здійснюють догляд за пацієнтом, про проблеми з психічним здоров’ям пацієнта та вплив близького оточення на одужання родича.

Повний перелік послуг у межах пакета можна переглянути на сайті НСЗУ в розділі Вимоги ПМГ 2024, п. 30.

Як отримати допомогу щодо ментального здоров’я у лікаря ПМД?

Знайдіть найближчий заклад з надання первинної медичної допомоги, який має відповідний договір із НСЗУ. Для цього або зателефонуйте в контакт-центр НСЗУ за номером 16-77. Або скористайтеся дашбордом Надавачі медичної допомоги за напрямом: Психологічна та психіатрична допомога (виберіть область, громаду або населений пункт та вид допомоги — первинна. Ви побачите всі медичні заклади, які мають договір з НСЗУ за пакетом «Супровід та лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги»).

Зателефонуйте до реєстратури чи контакт-центру обраного медичного закладу та запишіться на прийом. Можна звернутися як самостійно, без направлення, так і з направленням від лікуючого лікаря, якщо встановлено діагноз «Психічні розлади».

Наразі понад 10 000 фахівців у понад 1000 медзакладів по всій країні уклали із НСЗУ контракт на надання послуг з охорони ментального здоров’я. Переглянути їх можна на онлайн-мапі — https://cutt.ly/Qw1vxES8.

Розлади ментального здоров’я, якщо їх ігнорувати, можуть з часом прогресувати і призводити до проблем і з фізичним здоров’ям та навіть до раннього інсульту чи інфаркту. Але цьому можна запобігти, вчасно звернувшись до сімейного лікаря. Тож не зволікайте і звертайтеся по допомогу до фахівців у разі потреби.

Довідка: Mental Health Gap Action Programme (mhGAP) — глобальна програма для лікарів «первинки», яка розроблена ВООЗ і впроваджується за підтримки Міністерства охорони здоров’я України. Масштабування навчання відбувається в межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?» — ініціативи Олени Зеленської.

Пресслужба МОЗ