Підлітки — одні з найвразливіших людей зараз. Окрім незрозумілості світу навколо, війни та стресу, вони проживають важливі зміни всередині і шукають свій шлях.

2023_07_26_01

При цьому тінейджери можуть не звертатись по допомогу до своїх близьких, вважаючи себе достатньо дорослими, але їм також дуже потрібна підтримка.

Якщо батьки з певних причин (відсутність довірливих стосунків із дитиною-підлітком, некомпетентність у питаннях психології, стресовий стан тощо) не мають змоги надати підтримку і допомогти із ситуацією, що склалася, варто скористатися допомогою фахівців. Важливо, щоб будь-хто, а тим паче тінейджер, не залишався сам на сам зі своїми переживаннями!

Надійні канали психологічної підтримки:

Лінія Національної психологічної асоціації — 0 800 100 102 (10:00-20:00 щодня, дзвінки безоплатні)

ПОРУЧ — спільний проєкт Міністерства освіти і науки України, Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ), Українського інституту когнітивно-поведінкової терапії та ГО «ВГЦ “Волонтер”». У рамках проєкту є онлайнові терапевтичні групи підтримки для підлітків — https://poruch.me/teenagers

Консультації від руху Teenergizer — це рух, який об’єднав підлітків із регіону Східної Європи та Центральної Азії. На сайті можна записатись на безоплатну консультацію від психологів та консультантів проєкту https://teenergizer.org/consultations/

Національна гаряча лінія для дітей та молоді від Ла Страда – тут діти, підлітки та студентська молодь мають можливість анонімно і конфіденційно отримати підтримку в будь-яких складних життєвих ситуаціях – 0 800 500 225 (з мобільного або стаціонарного) або 116 111 (з мобільного).

«Не дрібниці» — безпечний підлітковий простір, який надає безоплатні консультації онлайн у боті (але консультують психологи, не автоматизовані механізми)

https://www.notrivia.com.ua/

Лінія від благодійного фонду «Голоси дітей» — телефонна лінія психологічної підтримки для дітей та батьків. Також можна записатись на очні консультації, якщо місто є в переліку — https://voices.org.ua/i-need-help/mental-help-for-kids/

Лінія запобігання самогубствам Lifeline Ukraine — 7333 (цілодобово)

Міжнародна гуманітарна організація «Людина в біді» — 0 800 210 160 (анонімно та цілодобово, безоплатно зі всіх операторів в Україні).

Матеріал підготовлено в межах впровадження Всеукраїнської програми ментального здоров’я Ти як? за ініціативою Олени Зеленської.