Кабінет Міністрів України ухвалив постанову «Деякі питання виконання функцій медицини катастроф», яка визначає пріоритети розвитку служб медицини катастроф в умовах війни. Найважливішим є те, що документ чітко визначає розподіл функціонування і взаємодії всіх ланок медицини катастроф, а це дає нові можливості для змін і удосконалення роботи у воєнний час та у випадку надзвичайних ситуацій. Під час розроблення постанови були враховані найкращі світові практики та напрацьований упродовж 2022 року досвід роботи системи екстреної медичної допомоги. Постанова є першим кроком до комплексного реформування медицини катастроф.

2023_06_12_01

Постанова передбачає, що служби екстреної медичної допомоги та медицини катастроф відтепер на національному рівні координуватимуться Міністерством охорони здоров’я, а на регіональному – регіональними центрами екстреної медичної допомоги та медицини катастроф.

«Ми отримали дуже важливий документ, який дасть нашим командам медицини катастроф підґрунтя для подальшого розвитку відповідно до найсучасніших стандартів та враховуючи надскладні виклики повномасштабної війни. Впевнений, що такі зміни дозволять героїчним медикам працювати ще ефективніше та рятувати ще більше людських життів», – наголосив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

Постанова також описує нове поняття «команди медицини катастроф» відповідно до міжнародної класифікації ВООЗ і групи лікарів різних спеціальностей, які залучаються до надання різного типу медичної допомоги внаслідок надзвичайних ситуацій, у т.ч. бойових дій, а також дозволяє використовувати в роботі сучасні телемедичні технології.

Зокрема, команди медицини катастроф поділятимуться на 3 типи. Мобільні команди І типу надаватимуть медичну допомогу постраждалим на місці події та евакуйовуватимуть до медзакладів. На мобільні команди ІІ типу буде покладене завдання з надання медичної допомоги за місцем проживання або перебування постраждалих. Своєю чергою, мобільні команди ІІІ типу зможуть надавати меддопомогу постраждалим за місцем перебування, використовуючи намети або стаціонарні будівлі.

Вищезгадані зміни дозволять у залежності від складності випадку одразу залучати мобільну бригаду потрібного типу.

Всі додаткові ресурси, потрібні для розвитку служби медицини катастроф у 2023 та наступних роках, планується покрити коштом міжнародних організацій, у тому числі ВООЗ. Серед іншого, у 2023-2027 рр. заплановано отримати ресурси на освіту працівників системи медицини катастроф, посилення спроможності національного державного закладу; розвиток ІТ-складової управління та статистики медицини катастроф; розвиток національних ЕМТ-команд; підсилення на́пряму реагування на хімічні, біологічні, радіологічні та ядерні загрози.

Довідка: постанова Кабінету Міністрів України «Деякі питання виконання функцій медицини катастроф» затверджує порядок виконання функцій медицини катастроф, вносить зміни до Типового положення про центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф, а також визнає такими, що втратили чинність, постанови «Про затвердження Положення про Державну службу медицини катастроф» (2001 р.) та «Про створення державної служби медицини катастроф» (1997 р.).

Пресслужба МОЗ