6-7 березня 2024 року у м. Житомирі працювала незалежна платформа «Голос медсестринства». Участь у заході взяли директор ДУ «Центр розвитку медсестринства МОЗ України» Катерина Балабанова, Національний професійний офіцер з медсестринства та акушерства Офісу ВООЗ в Україні Павліна Гук, директор Департаменту охорони здоров’я Житомирської обласної військової адміністрації Олександр Торбас, медичні директори з медсестринства, медичні сестри та акушерки закладів охорони здоров’я області, представники сфери медичної освіти.

1

Директор ДУ «Центр розвитку медсестринства МОЗ України» Катерина Балабанова, вітаючи учасників заходу, зазначила, що сьогодні медичні сестри – в десятці найбільш потрібних професій у світі, їхня роль у системі охорони здоров’я є надзвичайно важливою, адже саме медсестри проводять значну частину часу поруч із пацієнтами.

2

Директор Департаменту охорони здоров’я Житомирської обласної військової адміністрації Олександр Торбас підкреслив, що сьогодні медичні працівники перебувають на передовій медичного фронту, надаючи допомогу населенню в умовах повномасштабної війни. Надзвичайну відданість справі демонструє і медсестринський загал області, наразі на Житомирщині працює більше 8 тисяч молодших спеціалістів з медичною освітою.

3

Національний професійний офіцер з медсестринства та акушерства Офісу ВООЗ в Україні Павліна Гук розповіла про глобальні стратегічні напрямки Всесвітньої організації охорони здоров’я для медсестринства та акушерства.

В.о. ректора Житомирського медичного інституту Житомирської обласної ради Світлана Гордійчук акцентувала увагу на питаннях безперервного професійного розвитку практикуючих медичних сестер. Досвідом навчального закладу у розробці професійних стандартів поділилась в.о. директора Житомирського базового фармацевтичного фахового коледжу Житомирської обласної ради Ірина Бойчук.

4

Медичний директор з медсестринства КНП «Обласна клінічна лікарня ім. О.Ф.Гербачевського» Житомирської обласної ради, голова Асоціації медичних сестер Житомирської області Світлана Тевс розповіла про важливу роль медичних сестер області у забезпеченні надання якісної та доступної медичної допомоги під час пандемії COVID-19 та в умовах повномасштабної війни, виховання лідерства в медсестринстві.

Під час засідань круглих столів були обговорені питання діяльності медичних сестер та братів як інтегрованих членів команд охорони здоров’я, професійних стандартів медсестринських професій. Також відбулись робочі зустрічі з практикуючими медичними сестрами, головними та старшими медсестрами закладів охорони здоров’я: КНП «Обласний перинатальний центр» Житомирської обласної ради, КНП «Обласний медичний центр реабілітації» Житомирської обласної ради – та освітянською спільнотою області.

5

6

7