Реабілітаційна ігрова система (RGS) – це сучасна система телереабілітації, яка дозволяє пацієнтам із травмами та порушеннями мозкової діяльності отримувати ефективну персоналізовану нейрореабілітацію в ігровій формі та якнайшвидше повернутися до нормального життя.

2024_02_20_01

На сьогодні RGS вже інтегрована у понад 30 медичних закладах країни, які надають реабілітаційні послуги пацієнтам. З початку 2024 року система стала доступною ще у 6 закладах Київщини, Дніпропетровщини, Запоріжжя, Харківщини та Вінниччини.

На сьогодні вже складено понад 535 планів реабілітації пацієнтів з використанням телемедичної платформи «RGS», яка надійшла до України як гуманітарна допомога від іспанської компанії «Eodyne».

Що це змінює для пацієнтів, які потребують реабілітації?

Застосування системи «RGS» – це революційний підхід у реабілітації пацієнтів з інсультом, розсіяним склерозом, хворобою Паркінсона, Альцгеймера, травмами спинного мозку, черепно-мозковими травмами, а також травмами та контузіями, отриманими внаслідок поранень та вибухів під час бойових дій.

Система пропонує індивідуальні програми, адаптовані під потреби кожного пацієнта, для відновлення його когнітивних і моторних функцій в ігровій формі.

Так, пацієнт за допомогою телефону або персонального комп’ютера з вебкамерою, на який встановлено мобільний додаток «RGS» може виконувати прості, але ефективні вправи. До прикладу, вчитися заново конструювати речення для відновлення когнітивної функції або ж вчитися усвідомлено брати та перекладати предмети для відновлення моторики після травми чи інсульту.

Пацієнт виконує задані рухи в ігровій формі, і спеціальний додаток реєструє їхню динаміку, враховує помилки та виводить аналітичні дані.

З RGS пацієнти можуть комфортно продовжити реабілітацію вдома чи у будь-якому місці. При цьому лікар може відстежувати прогрес у реабілітації та надавати зворотний зв’язок шляхом корекції плану лікування.

На відміну від застарілих та недоказових методів реабілітації, RGS – це науково обґрунтоване рішення, яке підтверджується міжнародними клінічними дослідженнями. Платформа щодня використовується в лікарнях по всьому світу для реабілітації пацієнтів з інсультом.

Впровадження системи «RGS» у медичних закладах відбувається за технічної підтримки проєкту USAID «Сталий розвиток національних систем охорони здоров’я в Україні».

 За інформацією Національної служби здоров’я України, в рамках Програми медичних гарантій за пакетами послуг реабілітаційної допомоги протягом 2023 року понад 300 тисяч пацієнтів отримали послуги з реабілітації. За рік було проведено 8,8 тисячі телемедичних консультацій за напрямом реабілітації.

Пресслужба МОЗ