У Житомирі відбулася нарада Міністерства охорони здоров'я України щодо діяльності будинків дитини за підсумками 2009 року. Участь у зібранні взяли представники МОЗ України, Департаменту материнства, дитинства та санаторного забезпечення МОЗ України, Національної медичної академії післядипломної освіти імені П.Л.Шупика, ДУ „Український науково-дослідницький інститут соціальної і судової психіатрії та наркології МОЗ”, Міністерства охорони здоров'я Автономної Республіки Крим, Державного департаменту з усиновлення та захисту прав Міністерства України у справах сім'ї, молоді та спорту, Генеральної прокуратури України, обласних управлінь (головних управлінь) охорони здоров'я, головні лікарі будинків дитини.

12.08.2010_1

12.08.2010_2

12.08.2010_3

А того дня високі гості відвідали Житомирський обласний спеціалізований будинок дитини для дітей-сиріт та дітей, які залишилися без піклування батьків. Маленькі господарі старанно й із великим хвилюванням готувалися до їх приїзду. Про це переконливо засвідчив представлений вихованцями закладу невеличкий концерт. І нехай Катруся соромилася стількох незнайомих людей, а Мишко раз-по-раз забував слова нехитрої дитячої пісеньки, але їх виступ викликав овації присутніх.
- Й саме ми, медичні працівники, повинні зробити все, аби ці дітки з найпершої хвилини життя – а доля й так обділила їх, позбавивши не лише гарного здоров'я, а й, найголовніше, опіки батьків - стали повноцінними людьми в нашому суспільстві, - відзначив, вітаючи гостей Житомирщини, начальник управління охорони здоров'я облдержадміністрації Олександр Костянтинович Толстанов. – Уже багато років ми йдемо шляхом запровадження на базі будинків дитини ранньої медико-соціальної реабілітації дітей. Й ми не випадково відвідуємо сьогодні цей заклад, адже він має за цим напрямком чимало напрацювань, якими хотілося б поділитися. Бо ж результати більше, як десятирічної роботи Центру ранньої медико-соціальної реабілітації Житомирського будинку дитини переконливо доводять, що це – економічно ефективна модель ранньої соціальної, медичної, педагогічної реабілітації та реалізації на практиці концепції соціальної педіатрії в частині забезпечення оформлення життєвого простору дитини-сироти в суспільстві, з урахуванням її психічного та фізичного стану здоров'я. Тож проведення саме на Житомирщині наради, яка має на меті реалізацію Концепції розвитку будинків дитини на період до 2017 року, вирішення питань щодо подальшого вдосконалення системи медико-соціального захисту дітей, вихованців цих закладів, та підбиття підсумків роботи будинків дитини за 2009 рік – це надзвичайно велика честь для нас.
Передаючи вітання від Міністра охорони здоров'я України Зіновія Миколайовича Митника, його заступника Раїси Василівни Мостовенко та директора Департаменту Раїси Олександрівни Моісеєнко, заступник директора Департаменту материнства, дитинства та санаторного забезпечення Міністерства охорони здоров'я України Валентина Володимирівна Залеська зауважила, що будинки дитини працюють із найбільш вразливими громадянами України. Адже так склалася їх доля, що вони позбавлені любові матері, піклування батька.
- Але про них хтось має турбуватися й це з успіхом робите ви, за що вам велика вдячність, - сказала вона. – Загалом же за напрямком ранньої медико-соціальної реабілітації дітей ми працюємо й будемо розвиватися далі. Й Житомирський будинок дитини яскраве тому свідчення – цей заклад увійшов до числа п’яти будинків дитини України, в яких із початку року розпочато пілотний проект впровадження напрямку. Тому ми й проводимо це зібрання саме на Житомирщині. Нещодавно я повернулася з Нідерландів – там супровід цих діток медиками, соціальними працівниками, педагогами проводиться усе їх життя. Але керує й координує ці дії Міністерство охорони здоров'я країни. Тож я зрозуміла, що ми – на правильному шляху. Я бажаю всім - нехай навіть попервах буде й нелегко - не зупинятися в розвитку!
Як зауважили учасники зібрання, один із головних чинників успішного реалізації задуманого – підтримка влади.
- І я щиро вдячна Міністерству охорони здоров'я України, владі Житомирщини, управлінню охорони здоров'я облдержадміністрації за розуміння наших прагнень, за найактивнішу підтримку нашої роботи, - наголосила головний лікар Житомирського обласного спеціалізованого будинку дитини для дітей-сиріт та дітей, які залишилися без піклування батьків Світлана Володимирівна Урсуленко. – Відтак діюча з великим успіхом у закладі програма ранньої діагностики та реабілітації сприяє не лише відновленню психічного та фізичного розвитку дітей раннього віку, попередженню у них інвалідності, соціалізації дітей із обмеженими можливостями, але й зниженню показника малюкової смертності загалом. Центр ранньої медико-соціальної реабілітації надає допомогу не лише 95 нашим вихованцям, але й усім бажаючим – лише, зокрема, з першого липня вже двадцятеро малят Житомира покращили тут своє здоров'я. Отриманим ефектом задоволені і вони, й їх батьки. Тож наше головне завдання – щоб дітки були здоровими й щасливими. Й ця почесна місія доручена всім нам!
Вікторія Паламарчук