Два місяці тому в консультативно-діагностичній поліклініці обласної клінічної лікарні імені О.Ф.Гербачевського  почав діяти денний гематологічний стаціонар (тут лікуються хворі на злоякісні пухлини крові).

Спочатку планували, що денний стаціонар обслуговуватиме лише хворих Житомира, та виявилося, що він буде й справді «обласним», - нині в ньому проходять курс лікування жителі обласного центру та ближніх районів. Головна перевага денного стаціонару перед звичайним, цілодобовим, гематологічним стаціонаром,  що теж функціонує в обласній лікарні, -  хворий отримує лікування без відриву від своєї сім’ї, чимало пацієнтів навіть продовжують працювати. Це сприяє їх  кращій психологічній реабілітації, адже для більшості отримувати лікування у звичайному стаціонарі, де велике скупчення важких проблемних хворих, є значним стресом. Звісно, щоб пацієнт отримував хіміотерапію в умовах денного стаціонару, лікар-гематолог має підтвердити, що стан здоров’я хворого дозволяє це робити, та потрібна згода самого пацієнта.
Методичне керівництво денного гематологічного стаціонару здійснює головний позаштатний гематолог управління охорони здоров’я облдержадміністрації, кандидат медичних наук, доцент кафедри  післядипломної освіти лікарів за спеціальністю «Загальна практика-сімейна медицина» Вінницького національного медичного університету  ім. М.І.Пирогова Таміла Ілларіонівна Лиса. Є в колективі стаціонару й молоді спеціалісти: лікарі-гематологи А.В.Козловець та І.Є.Могорит. Своїм досвідом їх підтримують двоє лікарів-гематологів старшого покоління. Це Тетяна Миколаївна Косаревич, яка нещодавно відсвяткувала своє 70-річчя та 35-ліття роботи в обласній лікарні, й Галина Максимівна Гірник, котра більше  30 років очолювала гематологічне відділення обласної лікарні, була головним гематологом управління охорони здоров’я ОДА, і яку Т.І.Лиса шанобливо називає своїм вчителем.
А безпосередньо працює із хворими денного стаціонару, ставить  їм крапельниці хіміопрепаратів медична маніпуляційна сестра Т.А.Рудюк.
Лікарі денного гематологічного стаціонару тісно співпрацюють зі своїми колегами з гематологічного стаціонару лікарні, адже пацієнти в них – спільні.
«У холі-приймальні денного стаціонару хворі  чекають на   крапельниці, а ті, хто отримав свої препарати, можуть тут під спостереженням лікаря деякий час залишатися, щоб їм виміряли тиск, порахували пульс, тобто пересвідчилися, що вони себе нормально почувають, - знайомить з роботою денного стаціонару Т.І.Лиса. – У майбутньому плануємо хол зробити зручнішим для  психологічної релаксації пацієнтів».
Хіміо- та супроводжуючу, що знижує можливі токсичні дії протипухлинних препаратів, терапії пацієнти отримують у великій комфортній кімнаті, інтер’єр якої сприяє їх більш оптимістичнішій налаштованості.
«Усі  протипухлинні препарати наші пацієнти отримують безкоштовно, - розповідає Таміла Лиса. – Їх централізовано купує та постачає в лікарню Міністерство охорони здоров’я України за кошти держбюджету. Ці ліки значно поліпшили якість життя і результати  хіміотерапії хворих в порівнянні з тим, що було 8-10 років тому. Щодо супроводжувальної терапії, інших препаратів, то якщо це входить у стандарт лікування і пацієнт є членом «Лікарняної каси», вони надаються пацієнту безкоштовно. Решта ж хворих купують їх за власний кошт».
Завдяки злагодженій роботі лікарів-гематологів обласної лікарні, підтримці з боку держави, багато хворих на злоякісні пухлини крові входять у ремісію (коли основний прояв захворювання (пухлини клітин) вдалося вгамувати, а то й повністю знищити). В подальшому такі пацієнти можуть одружуватися, народжувати дітей, дожити до внуків, тобто страшний діагноз, поставлений їм лікарями, не став вироком.
До речі, гематологічне лікування здійснюється відповідно до спеціальних протоколів, що визначають препарати  та тривалість курсу хіміотерапії. Ці протоколи є єдиними для лікарів-гематологів усіх регіонів України.
«Нині в області зафіксовано 1260 осіб, хворих на злоякісні пухлини крові, - констатує Т.І.Лиса. – Для порівняння: 10 років тому їх було всього 960 (у цій статистиці не враховуються хворі діти до 18 років - Авт.). Щороку на Житомирщині вперше виявляється приблизно 200 осіб, які вперше захворіли на пухлини крові. Через  те,  що таких хворих почали краще лікувати, вони часто входять у ремісії і ці ремісії тривають довше, загалом кількість хворих на пухлини крові в області зростає. Частка молоді серед них - 35-40 відсотків. Є два найвищі вікові піки, коли спостерігається найбільша захворюваність на недуги крові, – молодь до 35-ти років та старші 60-ти».
-Які ж причини злоякісних пухлин крові? – запитала у Таміли Ілларіонівни.
-Причини їх – це  мутації, що відбуваються у кровотворних клітинах і порушують структуру  генів клітини. Мутації клітин викликають стреси, малі дози випромінювання, проте часто причини їх встановити неможливо. На сторожі мутацій, що відбуваються в організмі кожної людини щосекунди, стоять імунокомпетентні клітини, які вбивають клітини, що  мутували. Але якщо внаслідок якогось імунного пригнічення «мутант» не гине, він починає безконтрольно ділитися. Його потомство розмножується вже,  як правило, в кістковому мозку. Це відбувається нерідко протягом кількох  тижнів. При гострих лейкозах маса цих «мутантів» сягає 3-4 кілограми. Це колосальна пухлина, яку рукою не намацаєш, бо вона знаходиться скрізь в організмі. Лише тоді з’являються перші симптоми хвороби і людина  звертається до лікаря.
-Які ж симптоми злоякісних пухлин крові?
-Це невмотивована слабкість, підвищена температура, збільшення лімфатичних вузлів, відчуття тяжкості чи болю в животі, крововиливи. Якщо виявилися ці симптоми, потрібно негайно звернутися до лікаря чи хоча б фельдшера, медичного працівника, котрий зможе бодай оглянути хворого і запідозрити недугу. Своєчасна діагностика має величезне значення. Злоякісні  пухлини – це не причина втрачати надію  та опускати руки. У більш ніж 70 відсотків хворих на недуги крові вдається  досягнути ремісії захворювання.
-Чи зросла захворюваність на злоякісні пухлини крові серед населення територій, забруднених внаслідок Чорнобильської катастрофи?
-Справді, чимало науковців, у тому числі й світових, очікували, що сильно зростатиме онкозахворюваність населення, яке постраждало внаслідок вибуху на ЧАЕС. Та їхні прогнози не справдилися – значно підвищилася захворюваність на гострі лейкемії лише в когорті ліквідаторів наслідків Чорнобильської катастрофи. Серед популяції на радіаційно-забруднених територіях зафіксовано тільки достовірне зростання раку щитоподібної залози, - відповіла Т.І.Лиса.
Головне – відповідальне ставлення до свого здоров’я  та своєчасне звернення до лікаря при виявленні незвичних для  вашого організму симптомів. А хороших медичних спеціалістів у нашій області вистачає.

Марія Хімич.