Електронне направлення – цифровий документ, який технічно забезпечує скерування пацієнта до іншого надавача медичної допомоги для отримання консультації лікаря-спеціаліста, проведення лабораторних або візуальних досліджень тощо.

2023_05_10_001

А в рамках Програми медичних гарантій ці послуги гарантовано надаються безоплатно саме за е-направленням.

На сьогодні в електронній системі охорони здоров’я створено понад 293,5 млн електронних направлень для майже 23,5 млн пацієнтів. Це свідчить про те, що е-направлення є одним із найпоширеніших електронних медичних сервісів в Україні.

Сьогодні ми нагадаємо відповіді на кілька важливих запитань щодо використання е-направлень.

1. Хто може сформувати мені е-направлення? Чи правильно, що це може зробити лише мій сімейний лікар?

Електронні направлення можуть виписувати як лікарі первинної допомоги, так і лікарі-спеціалісти.

Така технічна можливість доступна для всіх без винятку лікарів, які працюють в електронній системі охорони здоров’я (далі – ЕСОЗ).

Е-направлення виписує той лікар, який приймає рішення щодо необхідності провести додаткові обстеження – консультації, лабораторні дослідження тощо.

Отже, якщо лікар-спеціаліст вважає за потрібне спрямувати вас на додаткові дослідження або консультації, він повинен сам сформувати електронне направлення в ЕСОЗ. Скеровувати пацієнта в такому разі на рівень «первинки», щоб просто виписати е-направлення чи, приміром, е-рецепт, є недоцільним та лише витрачає час пацієнта та лікаря.

2. На які види послуг я можу отримати е-направлення?

Окрім направлення на консультацію до лікаря-спеціаліста, ви також можете отримати е-направлення на візуалізацію та лабораторну діагностику.

Візуалізація – це такі обстеження, як рентген, ультразвукова діагностика, магнітно-резонансна та комп’ютерна томографія, ангіографія, енцефалографія та багато інших. Лабораторна діагностика передбачає біохімічні, бактеріологічні, імунологічні, генетичні, цитологічні, вірусологічні та інші дослідження біоматеріалу пацієнтів.

Результати таких обстежень допомагають лікареві виявити захворювання, встановити діагноз та призначити лікування.

3. В якому медзакладі я можу отримати послугу за е-направленням?

Ви можете самостійно вибрати установу та отримати допомогу, на яку вас направив лікар, незалежно від свого місця проживання чи реєстрації. В електронному направленні не вказується ні заклад, ні лікар, до якого направляють пацієнта. Лише код послуги та інформація про медзаклад і лікаря, який його створив.

При цьому ви можете вибрати як комунальний заклад, так і приватну клініку чи лікаря-ФОП, які законтрактовані з НСЗУ за відповідним пакетом послуг, – у такому разі ви можете отримати допомогу за направленням безоплатно.

4. Яке підтвердження мені надасть лікар для е-направлення? Чи обов’язково пред’являти друковане направлення для отримання послуги?

Після того, як лікар сформує вам е-направлення, ви отримаєте смс із кодом цього направлення на свій телефон – цей код і є основним підтвердженням отримання е-направлення. А якщо у вас немає телефону, лікар роздрукує направлення.

При цьому зауважте, що лікар може сформувати направлення як на одне обстеження, так і на групу послуг. Таке групове направлення все одно матиме один номер – 16-значний код, що складається з цифр та літер.

Цей код необхідно надавати щоразу, поки ви не отримаєте всі послуги, зазначені у направленні.

Важливо! Для отримання послуги за е-направленням не потрібно друкувати паперову копію е-направлення. Вимога щодо пред’явлення паперового направлення зі сторони закладів є недоцільною, порушує чинне законодавство та обмежує права пацієнтів в безперешкодному отриманні медичної допомоги!

5. В яких випадках е-направлення до лікаря-спеціаліста не потрібне?

Ви можете потрапити на прийом до деяких лікарів-спеціалістів без направлення. Це, зокрема, гінеколог, психіатр, стоматолог, нарколог, фтизіатр. Також без направлення можна звернутись до лікаря, у якого ви перебуваєте під медичним наглядом для лікування від хронічних захворювань. Також не потрібно щоразу отримувати направлення до лікуючого спеціаліста, в якого ви проходите лікування.

Окрім того, для отримання екстреної медичної допомоги пацієнту не потрібно ані направлення, ані декларація з лікарем.

Пресслужба МОЗ