26 серпня 2011 року в медицині області відбулась непересічна подія. На базі Бердичівської центральної міської лікарні відкрита філія відділення хронічного гемодіалізу обласної клінічної лікарні імені О.Ф. Гербачевського на шість діалізних місць.
Шведська компанія «GAMBRO» надала гуманітарну допомогу Житомирській обласній клінічній лікарні імені О. Ф. Гербачевського: 11 апаратів для гемодіалізу INNOVA та системи водопідготовки до них на загальну суму 280 400 доларів США. Це дало поштовх для відкриття філії відділення хронічного гемодіалізу. Спільними зусиллями облдержадміністрації, депутатського корпусу обласної ради, управління охорони здоров’я, адміністрації обласної клінічної лікарні імені О. Ф. Гербачевського були вирішені матеріально-технічні та фінансові проблеми, пов’язані з  відкриттям філії відділення хронічного гемодіалізу. За рахунок коштів обласного бюджету в орендованих для розміщення філії приміщеннях на базі Бердичівської ЦМЛ провели ремонт та оснащення на суму понад 300 тисяч гривень. Наразі у відділенні вже отримують допомогу пацієнти.
– Гемодіаліз сьогодні є найдороговартіснішою медичною технологією в світі, - підкреслив директор інституту нефрології, головний нефролог Міністерства охорони здоров’я України Микола Олексійович Колесник.
– В Україні існує 54 центри гемодіалізу, із них 32 – сателітні. Сателітний центр, який сьогодні відкривається, – це структура обласної лікарні, яка займає в центральній міській лікарні Бердичева певні площі,  забезпечення витратними матеріалами також  здійснює обласна лікарня. Це загальноприйнята практика в світі, коли потужні центри забезпечують функціонування центрів менших з метою наближення цього виду медичної допомоги до місць проживання людей. За міжнародними нормами хворий не повинен їздити на лікування далі, ніж на 50 кілометрів. Тут буде навіть менше. З цієї точки зору найкраща ситуація на сьогоднішній день в Івано-Франківській області, яка за населенням приблизно така ж, як Житомирська.  Івано-Франківська область має сім таких центрів, в Житомирській області сьогодні відкривається третій. Це серйозна і дуже потрібна справа. Їздити три рази на тиждень до Житомира фізично важко і для цього треба витрачати певні кошти. Тому наближення цього виду допомоги до пацієнтів – це великий здобуток як медичний, так і соціальний.
В обласній клінічній лікарні гемодіаліз як метод замісної ниркової терапії використовується з 1992 року. На сьогодні відділення хронічного гемодіалізу обласної клінічної лікарні імені О. Ф. Гербачевського оснащене 31 апаратом «штучна нирка». 14 знаходиться безпосередньо в обласній клінічній лікарні, 5 апаратів у філії відділення на базі Новоград-Волинського міськрайТМО, 6 апаратів у філії відділення в Коростенській ЦМЛ та 6 апаратів у новоствореній філії відділення в Бердичівській ЦМЛ.
–Вже багато років компанія, яка займається обладнанням для гемодіалізу і витратними матеріалами, співпрацює із Житомирською областю, - говорить директор фірми «Гамбромед» Леонід Сергійович Файнблат. - Одне з перших відділень, яке було відкрите з обладнанням «GAMBRO», -  в Житомирській обласній клінічній лікарні. Після того ми відкрили вже два відділення в Коростені і Кам’янці-Подільському. Це наступний крок. Коли житомирська влада і керівництво медичної галузі виявили бажання відкрити філію гемодіалізного центру в Бердичеві, ми відгукнулись. Ми розуміємо потреби хворих, які не можуть через день їздити до Житомира і повертатися назад. А для нас це – розширення бізнесу. Це наша інвестиція, партнерство приватного бізнесу й держави в галузі охорони здоров’я. І ми бачимо в цьому перспективу і готові ще розширювати співпрацю.
Лікування замісними методами ниркової терапії в Житомирській області отримують 200 пацієнтів: 170 методом хронічного гемодіалізу і 30 - постійного амбулаторного перитонеального діалізу. В рік лікування одного пацієнта хронічним гемодіалізом коштує 100 тисяч гривень, але хворі отримують його безкоштовно.
10 пацієнтів новоствореного відділення – це мешканці Бердичівського району і міста Бердичева, четверо – з Чуднівського району, четверо – з Андрушівського. Відкриття філії відділення гемодіалізу нефрологічного центру Житомирської обласної клінічної лікарні імені О. Ф. Гербачевського на базі Бердичівської центральної міської лікарні дозволить розвантажити відділення хронічного гемодіалізу обласної клінічної лікарні, яке працює на межі своїх технічних можливостей.
- Я  хоч і не лікар, але далеко не новачок у складній справі  гемодіалізу, -зауважив голова обласної державної адміністрації Сергій Миколайович Рижук. - В 2004 році до мене прийшов Михайло Іванович Борщівський, головний лікар обласної клінічної лікарні імені О. Ф. Гербачевського, і сказав: «Сергію Миколайовичу! У людей відмовляють нирки, а ми не маємо можливості продовжити їм життя». Ми швидко відкрили відділення гемодіалізу в нашій обласній лікарні.    Пройшло 5-6 років, тоді було 53 пацієнти, сьогодні – 198! І ще 135 осіб – кандидати на гемодіаліз. Ми стараємось упередити цю ситуацію. Левова частка фінансування цієї надзвичайно дорогої процедури йде з обласного бюджету. Але хочу запитати у лікарів: що ми маємо зробити, як допомогти медицині й науці, щоб не було таких катастрофічних темпів цієї ще вчора безнадійної хвороби? Ми обов’язково разом подолаємо трагічну перспективу, яка над нами нависла. Дякую керівникам за те, що швидко й ефективно використали державні кошти для створення чергового відділення.
- Відділення, яке щойно відкривається, в недалекому минулому було тільки мрією, – сказав у вітальному слові   виконуючий обов’язки начальника управління охорони здоров’я  Житомирської облдержадміністрації Олександр Михайлович Торбас. - Створення такого відділення відповідає  політиці держави, коли кожному громадянину гарантується доступність високотехнологічних медичних послуг. Дякую Сергію Миколайовичу Рижуку, представникам фірми «Гамбромед», Міністерству охорони здоров’я, головному лікарю обласної клінічної лікарні Михайлові Івановичу Борщівському, міському голові Бердичева Василю Костянтиновичу Мазуру за той внесок у медицину області, який значно покращить надання медичної допомоги хворим нефрологічного профілю міста Бердичева та ще шести районів Житомирської області.

Тетяна Чернишова.