Де лікарям шукати якісні освітні заходи БПР, що гарантують отримання балів БПР у випадку проходження навчання?

Бали БПР можна отримати, пройшовши навчання на заходах, які зареєстровано ДНП «Центр тестування МОЗ України». Перелік зареєстрованих державою заходів БПР можна знайти тут: http://bit.ly/3Ww2Htu.

Яким чином та хто визначає, яка кількість балів нараховується учаснику за захід БПР, який він відвідав?

Під час реєстрації заходу БПР провайдер вказує, скільки балів до зарахування передбачає участь у заході, а агенція перевіряє та верифікує це, базуючись на Критеріях нарахування лікарям балів БПР. Ці критерії визначені у додатку 4 до Порядку атестації лікарів, затвердженого наказом МОЗ від 22.02.2019 № 446.

Остаточне рішення щодо зарахування під час атестації балів БПР, зазначених в особистому освітньому портфоліо та сертифікаті, приймає атестаційна комісія.

Чи буде державне фінансування на отримання обов’язкових щорічних балів БПР та як ці кошти будуть розподілятись?

Так, державне фінансування здійснення БПР передбачається за комбінованою моделлю, що містить дві складові:

1) фінансування проходження лікарями циклів тематичного удосконалення у закладах вищої (післядипломної) освіти відповідно до вимог наказу МОЗ від 22.07.1993 № 166 (зі змінами);

2) відшкодування витрат лікарів на оплату участі в інших заходах БПР (семінарах, тренінгах, майстер-класах, фахових школах, науково-практичних конференціях тощо). Зараз МОЗ спільно з Міністерством фінансів України опрацьовує проєкт Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для здійснення БПР працівників сфери охорони здоров’я на 2023 рік. Відповідно до проєкту, у 2023 році сума відшкодування коштів на одного лікаря за навчання на всіх заходах БПР не може перевищувати 2 000 грн.

Хто і як має контролювати якість заходів БПР?

Зараз функцію контролю за якістю організації та змісту заходів БПР, а також розгляд скарг покладено на ДНП «Центр тестування МОЗ України». Та велике значення має залучення до цього процесу професійних асоціацій. У найближчій перспективі цю функцію виконуватимуть експертні профільні ради за напрямами. Моніторинг якості організації та змісту заходів БПР буде здійснюватися шляхом проведення вибіркових перевірок, а також перевірок за скаргами від учасників заходів.

Та самі медичні працівники також мають відповідально ставитися до того, яке навчання вони проходять, і вибирати змістовні та якісні заходи, грунтуючись на аналізі тих своїх компетентностей, які вони хочуть розвинути. Потреба якісного навчання буде спонукати ринок створювати відповідні навчальні програми.

Які новації у системі БПР плануються у 2023 році?

У 2023 році МОЗ вносить деякі прогресивні новації у систему БПР працівників сфери охорони здоров’я. Зокрема, планується:

  • запустити електронну систему БПР, що створена для прозорих і рівних можливостей провайдерів освітніх послуг та допоможе медичним працівникам вибирати доброчесних провайдерів для якісного навчання;
  • залучити нові групи працівників сфери охорони здоров’я, до яких тепер будуть застосовуватися сучасні вимоги щодо проходження БПР, а саме: фармацевтів, медичних сестер/братів, працівників з вищою немедичною освітою, що працюють у сфері охорони здоров’я (у тому числі, співробітників МОЗ, НСЗУ, ДОЗ, інших державних установ), реабілітологів;
  • розширити можливості для розвитку за рахунок участі у нових форматах освітніх заходів, таких як «групи рівних» – підходу, що дозолить навчатися на основі опрацювання власного досвіду складних випадків та обміну досвідом між колегами, застосовуючи знання, засновані на доказовій медицині;
  • посилити роль медичної спільноти у моніторингу якості заходів БПР.

Ще більше відповідей на питання щодо БПР медична спільнота може отримати 28 лютого о 16:00 на зустрічі із заступницею Міністра охорони здоров’я Іриною Микичак.

Посилання для реєстрації на вебінар у Zoom: https://bit.ly/3kkbLV7 (кількість учасників у Zoom обмежена – максимальна можлива одночасна участь 500 учасників, решта охочих зможуть переглядати захід у трансляції на YouTube-сторінці МОЗ України).

Посилання для перегляду онлайн-заходу на YouTube: ttp://bit.ly/3Y0Qs9b.

Ви також можете залишити свої запитання до спікерів вебінару тут: https://forms.office.com/r/Arj0uajKfx

Пресслужба МОЗ