08 лютого 2023 року у межах розробки Всеукраїнської програми ментального здоров’я, що створюється за ініціативою першої леді України Олени Зеленської, відбулося засідання Міжвідомчої координаційної ради з питань охорони психічного здоров’я та надання психологічної допомоги особам, які постраждали внаслідок агресії РФ проти України.

2023_02_09_01

У заході взяв участь начальник Житомирської обласної військової адміністрації Віталій Бунечко спільно зі своїми заступниками Наталією Остапченко та Юрієм Денисовцем, а також представниками профільних структурних підрозділів Житомирської ОВА.

Основну увагу під час засідання було приділено представленню результатів аудиту ресурсів послуг у сфері психічного здоров’я – проаналізовано, які потужності має кожне міністерство, як вони використовуються, які є прогалини. Також було презентовано бачення нової системи надання допомоги й комунікаційну стратегію до Всеукраїнської програми ментального здоров’я.

2023_02_09_02

Результати проведеного аудиту є такими:

лише 50% громад надають п’ять із 17 базових соціальних послуг; попит на послуги лише серед внутрішньо переміщених осіб у 1,7 раза перевищує обсяг наданих у 2022 році;

прогнозована потреба в допомозі з питань психічного здоров’я на первинній ланці – 27 мільйонів випадків, додаткове навчання з питань психічного здоров’я станом на кінець 2022 року пройшли лише 1,2% фахівців первинної ланки, ця кількість потенційно зросте до 10% у 2023 році;

навчальна програма з основ психічного здоровʼя в Україні покриває менш як 50% тем аналогічних програм у розвинених країнах;

кожен другий ветеран та члени його родини потребуватимуть психологічної допомоги, потенційна потреба у послугах становитиме близько 2 мільйонів. У 2022 році Мінветеранів надало близько 6 тисяч послуг, у 2023 закладений бюджет на 40 тисяч послуг.

Всеукраїнська програма ментального здоров’я за ініціативою Олени Зеленської передбачає створення власної, української моделі системи охорони психічного здоров’я та психосоціальної підтримки, яка вбере найкращі світові й вітчизняні практики. А також сформувати у українців звичку піклуватися про своє ментальне здоров’я, щоб знайти в собі приховане джерело сили у складні часи. Розробку та впровадження програми координує Міністерство охорони здоров’я України у тісній взаємодії з українськими та іноземними фахівцями. Ініціатива реалізується за підтримки Всесвітньої організації охорони здоров’я.

2023_02_09_03

Аудит ресурсів послуг у сфері психічного здоров’я та розробка комунікаційної стратегії стали можливими завдяки підтримці американського народу через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID).

За останній рік Житомирщина реалізувала близько десяти проєктів у сфері охорони психічного здоров’я.

Житомирська ОВА