Донація крові, як будь-який гуманний вчинок, є позитивним емоційним фактором, що викликає у людини відчуття виконаного обов’язку.

Належні і надійні запаси крові можна забезпечити на основі регулярного, добровільного і безоплатного донорства.

2013_12_09_01

Регулярні, добровільні і безоплатні донори крові - це найбільш безпечна група донорів. Серед них останнім часом зросла кількість молоді та працівників силових структур.

За доброю традицією працівники УМВС України в Житомирській області одними із перших реагують на заклики обласного центру крові про потребу забезпечення препаратами крові медичних закладів Житомирщини. На часі йдеться про допомогу онкологічному відділенню обласної дитячої клінічної лікарні. 7 грудня до цієї акції активно долучилися працівники управління по боротьбі з організованою злочинністю УМВС України в Житомирській області.

2013_12_09_02

- Ми не могли пройти осторонь цієї благородної акції, - зазначив начальник УБОЗу Ігор Заєць, - адже йдеться про життя та здоров’я дітей. Щиро сподіваємося, що наша донорська допомога зарадить маленьким пацієнтам обласної дитячої клінічної лікарні та стане для них додатковою сходинкою до повного одужання.

За словами головного лікаря обласної дитячої клінічної лікарні Віктора Марченка, заклад постійно потребує компонетів та препаратів крові, адже за рік лише в онкологічному відділенні проводиться близько 700 переливань компонетів та препаратів крові.

- Наше онкологічне відділення, - констатує його завідувачка Людмила Чмут, - розраховано на 30 ліжок, де лікуються діти віком від 1 місяця до 18 років. Здебільшого лікування триває до півроку і є певним випробуванням як для діток, так і їхніх батьків. Слід зазначити, що завдяки державним програмам ми у повному обсязі забезпечені необхідними медикаментами. Натомість, відділення сьогодні просто не може функціонувати без донорської крові та її компонентів. В окремих випадках одній дитині кров переливається тричі на день. Але кров в аптеці не купиш. Тож сьогодні ми щиро завдячуємо працівникам УБОЗу за їхню донорську підтримку, - завершила розмову фахівець.

Довідково. Найбільше число переливань компонентів і препаратів крові здійснюється в реанімаційних та хірургічних відділеннях лікувально-профілактичних закладів області: еритроцитів – 64%, свіжозамороженої плазми - 81% від загального обсягу трансфузій.

Невідкладна медична допомога забезпечується 100%. В обласному центрі крові та філіях запаси компонентів крові розраховано для надання допомоги 50 постраждалим під час транспортних та техногенних аварій. З цією ж метою на кожній з філій зберігається до 300 л свіжозамороженої плазми та 50 – 60 доз еритроцитів.

Компоненти та препарати крові щороку зберігають життя близько 8 тис. хворим нашої області, здійснюється близько 15 тисяч трансфузій компонентів донорської крові.

Прес-центр ДОЗ

тел (0412) 41-37-72

E-mail: press@ztomc.net.ua