Як визначив Міністр охорони здоров'я Олександр Аніщенко на підсумковій колегії МОЗ, на сьогодні однією з основних проблем в галузі є кадрове забезпечення медичних закладів. За офіційною статистикою МОЗ, кількість вакантних посад лікарів становить 46 962 особи. Загалом, забезпеченість лікарями в Україні становить 43,2 на 10 тис. населення (із них - 27 лікарів на 10 тис. населення, які безпосередньо надають медичну допомогу (всього в Україні 123 217 практикуючих лікарів), решта - молодший медичний персонал, санітарні лікарі, організатори охорони здоров'я, науковці, освітяни тощо.
Основними причинами кадрового дефіциту залишаються низька заробітна плата, природний рух населення (5%), зниження престижу професії, зміна професії, вихід на пенсію.
Уряд комплексно працює над вирішенням цієї проблеми. Зокрема, з 1 липня 2011 року підвищення заробітна плата медикам, чергове її підвищення планується з 1 вересня 2011 року. На 50% підвищено оклади фтизіатрам. Випускники медичних ВУЗів, які працевлаштовуються на селі, отримують одноразову матеріальну допомогу у розмірі 5 окладів. Введені надбавки до посадових окладів за вислугу років медичним працівникам, які постійно працюють у закладах охорони здоров'я у сільській місцевості тощо.
МОЗ здійснює і інші кроки щодо вирішення проблеми кадрового дефіциту. У пілотних регіонах буде відпрацьована модель щодо модернізації мережі закладів охорони здоров'я та забезпечення їх кадрами (в першу чергу, первинної ланки, де надається медична допомога 80% населення) за рахунок оптимізації закладів охорони здоров'я та розробки нових штатних розкладів у відповідності до реальної потреби регіонів.
Окрім того, одним з основних кроків на шляху реформування системи охорони здоров'я в Україні та зниження кадрового дефіциту є запровадження державного замовлення на підготовку кадрів для сфери охорони здоров'я. В цьому році державне замовлення на підготовку у медичних вишах було збільшене на 338 осіб.
Потужність факультетів післядипломної освіти вищих навчальних закладів та закладів післядипломної освіти МОЗ України дозволяє щорічно, починаючи з 2011 року, здійснювати прийом на навчання з усіх медичних спеціальностей 68 тисяч 479 слухачів на циклах спеціалізації та близько 4 тисяч (3836 осіб) лікарів-інтернів, у пілотних регіонах - 25 тисяч 266 осіб та 1389 осіб відповідно.
Для вирішення кадрового дефіциту у пілотних регіонах МОЗ України вже затвердило План підготовки кадрів для реформ у сфері медицини до 2015 року (для забезпечення надання первинної медико-санітарної допомоги). Цей План Міністерством вже направлений для виконання у вищі навчальні медичні заклади пілотних регіонів. Його очікувані результати передбачають скорочення дефіциту лікарів на 500-600 осіб щорічно, оптимізацію витрат на навчання студентів та підвищення мотивації до успішного навчання студентів у медичних коледжах (училищах) та ВМНЗ.
Довідково:
За даними офіційної статистики МОЗ України в 2010 році загальна кількість лікарів в системі МОЗ становить 197 065 осіб, штатних лікарських посад - 243 971, зайнятих лікарських посад - 223 698. Відсоток укомплектованості закладів охорони здоров'я України лікарями складає 80,7%, з яких працюючих пенсіонерів - 24,5%.
Відсоток укомплектованості лікарями обласних лікарень становить 85,1%, міських - 77,8%, центральних районних лікарень - 76,2%, дільничних - 71,3%, селищних лікарських амбулаторій - 69,2%.
У системі на сьогодні працює 8 140 лікарів загальної практики - сімейної медицини (у пілотних регіонах - 1 282 особи), 7 704 лікарів терапевтів-дільничних (у пілотних регіонах - 2 698 осіб) та 5 567 лікарів-педіатрів дільничних (у пілотних регіонах - 1 670 осіб). На сьогодні потреба у лікарях зі спеціальності "загальна практика - сімейна медицина" з урахуванням необхідної оптимізації мережі лікувально-профілактичних закладів первинної ланки складає 32 978 осіб (у пілотних регіонах - 8 457 осіб).
З урахуванням граничних обсягів випуску студентів вищих навчальних закладів IV рівня акредитації МОЗ України, затверджених у минулі роки, в середньому до закладів охорони здоров'я направляються на роботу за державним розподілом на лікарські посади 3 900-4 100 лікарів-інтернів (випускників вищих медичних навчальних закладів), із них щорічно для роботи в первинну ланку скеровується до 2000 осіб (53% - у сільську місцевість).
Прес-служба МОЗ України