Таку назву має Національний проект, метою якого є забезпечення населення доступною висококваліфікованою медичною допомогою, комфортними умовами народження та виходжування дітей шляхом створення мережі регіональних перинатальних центрів. На першому етапі проекту передбачено створення такого центру, зокрема, й у Житомирській області.

- Ініціатором проекту був Президент України В.Ф.Янукович. Завдання створити потужні та повноцінні перинатальні центри, спираючись на рекомендації науковців та міжнародний досвід, він визначив першочерговим, - розповідає головний лікар Житомирського обласного центру охорони здоров’я матері та дитини Юрій Рувімович Вайсберг. – Проект передбачає у першу чергу структурну реформу в системі надання допомоги матерям і дітям. Ним передбачено створення в 27 регіонах України – в тому числі й у нашій області - сучасних перинатальних центрів надання медичної допомоги.
- Юрію Рувімовичу, чим відрізнятимуться вони від нині існуючих пологових відділень у медичних закладах, центрів охорони здоров’я матері та дитини?
- Насамперед хочу наголосити, що новостворені перинатальні центри матимуть суттєві відмінності. Адже за самою їх концепцією перинатальний центр – це не просто пологовий будинок. Це технологія охорони здоров’я жінки від дівчинки до матері. В його структуру входитиме чимало служб – жіноча консультація, кабінети невиношування вагітності, попередження та вирішення різних проблем, які стосуються планування сім’ї, а також питання пологів, реанімації, виходжування немовлят, спостереження та реабілітація немовлят, які народилися передчасно або у хворих пацієнтів. Загалом же перинатальний центр третього рівня є спеціалізованим лікувально-профілактичним закладом, який передбачає надання третинної (високотехнологічної) медичної допомоги в умовах цілодобового стаціонару, денного стаціонару або амбулаторних умовах переважно найбільш важкому контингенту вагітних, роділь, породіль, новонароджених дітей, а також жінкам із порушенням репродуктивної функції, які потребують високої інтенсивності лікування та догляду на основі використання високотехнологічних профілактичних та лікувально-діагностичних технологій із доведеною ефективністю. Тому завдяки реалізації проекту кожна жінка отримає доступ до кваліфікованої медичної допомоги, можливість народжувати в сучасних пологових будинках, всебічну підтримку в один із найбільш складних періодів – вагітності і пологів.
- Отож які Ви можете назвати складові перинатальної допомоги, яка надаватиметься в нових центрах – адже саме вони визначають стан здоров’я матерів та дітей?
- Насамперед це - забезпечення населення доступними послугами з питань планування сім’ї, високоякісна медико-генетична допомога, антенатальна допомога в  оснащених сучасним обладнанням обласних жіночих консультаціях, створення умов для безпечних пологів та надання високотехнологічної допомоги хворим жінкам та дітям у післяпологовому періоді.
Хочу відзначити, що галузь медицини (якщо точніше - галузь перинатології) отримала можливість одержати певну цільову – й що особливо відрадно! – надзвичайно могутню фінансову підтримку для організації надання високоспеціалізованої медичної допомоги жінці, дитині. Адже до реалізації цієї програми залучені міжнародні організації – ООН, ВООЗ, ЮНІСЕФ, USAID. Крім того, потужним спонсором, як завжди, виступив фонд Віктора Пінчука „Соціальна ініціатива”. Тому у мене, як керівника медичного закладу, котрий має до того ж і певний стаж акушера-гінеколога, і немаленький стаж організатора, це викликає сьогодні відчуття великої радості - програма втілиться в життя й ми нарешті в Україні зможемо отримати надсучасні лікувальні заклади з проведеною за європейським рівнем реконструкцією приміщень, придбаним новітнім обладнанням.
Наразі створено робочу групу з відбору та впровадження Національного проекту. Серйозним контролером цієї президентської програми виступає Адміністрація Президента України на чолі з І.М.Акімовою, котра безпосередньо проводить усі селекторні наради стосовно ініціативи й Національного проекту. Відповідальним від Адміністрації Президента є координатор реалізації проекту, радник Адміністрації Президента України О.С.Осінкіна - хоча й не медик, але дуже піклується про втілення проекту в життя. Могутній менеджер, професійний економіст і в першу чергу жінка, котра в своєму житті, напевно, отримувала таку допомогу, - вона старається вирішити й найменшу проблему, аби програма була втілена в життя, отримала позитивну оцінку суспільства, Президента, а лікарі мали задоволення працювати в закладах європейського зразка, європейського стилю роботи.
- Юрію Рувімовичу, Житомирщина увійшла в першу чергу відкриття перинатальних центрів. Чи ж готова область – і насамперед Ваш заклад - до цього?
- Враховуючи проведений міжнародними експертами та експертами робочої групи Адміністрації Президента аудит, було визнано, що Житомирський центр охорони здоров’я матері та дитини (а саме наш заклад є базовим для створення майбутнього обласного перинатального центру) серед інших подібних регіональних медичних установ у межах України сьогодні найбільш готовий до свого реформування в обласний перинатальний центр. Ми отримали дуже високу оцінку технічного стану забезпечення медичним і технічним устаткуванням та стану юридичних аспектів щодо створення й реалізації проекту. Нашу готовність до втілення цієї програми сьогодні оцінили на 70%. Тож наразі ми проходимо ряд юридичних законотворчих процесів із закінчення проектно-кошторисної документації зі створення центру. Затим на черзі - тендерні процедури з замовлення будівельно-монтажних, технічних та інших робіт. Ми, до речі, плануємо розпочати їх уже восени, аби до нового року перша черга будівельних капітальних робіт була вже здійснена.
- Про це хотілося б почути доклад-ніше – яку ж саме реконструкцію плануєте провести?
- Роботи попереду чимало – але кінцевий результат того вартий! Так, необхідно здійснити деякі роботи з капітального ремонту та реконструкції будівлі, яку нам передала міська влада. В ній будуть розташовані два додаткові відділення – відділення гінекології з надновітнім сучасним обладнанням (починаючи від малоінвазивних гінекологічних апаратів, спрямованих на відновлення репродуктивної функції жінки, й до апаратури такого структурного підрозділу, як кабінет штучного запліднення) та відділення патології новонароджених дітей (де здійснюватиметься виходжування лише тих маловагових дітей із деякою етапністю в їх реабілітації, які народилися  в нашому центрі). Також відкриємо свою бактеріологічну лабораторію, медико-генетичну консультацію, ряд структурних підрозділів, які сьогодні ми не маємо – пральню, дезкамеру. Реконструйоване приміщення з’єднаємо повітряним переходом із існуючим центром - це буде єдиний потужний комплекс нового перинатального центру. І таким чином ми станемо цілісною структурою обласного підпорядкування, яка буде єдиним в області закладом третього рівня надання перинатальної допомоги.
- Зазвичай, гарний господар, ще лише розпочинаючи справу, вже планує її очікуваний результат. Яким Ви його прогнозуєте?
- Прогнозовані результати, які ми плануємо отримати завдяки  діяльності новоствореного закладу – це, звісно, зниження материнської та малюкової перинатальної смертності, як одне з завдань, яке сьогодні ставить держава перед суспільством. Крім того - покращення демографічної ситуації, здоров’я жінок та дітей, отримання нормальних пологів і здорових дітей.
Загалом же, відзначу, й новий Національний проект, і нині діюча програма „Тисячоліття нації – тисячоліття здоров’я” – складові довгострокової програми, якою сьогодні піклується держава, Президент. І ми в цьому переконалися, адже безпосередній контроль над виконанням доручений фахівцям Адміністрації Президента та Міністерства охорони здоров’я України. Це засвідчує й створення на Житомирщині робочої групи зі втілення проекту, яку очолює голова облдержадміністрації, активна участь у всіх засіданнях його заступника В.С.Балюрка та інших відповідальних працівників апарату облдержадміністрації, управління охорони здоров’я облдержадміністрації та інших організацій, які залучені до виконання проекту.
Більше того, днями відбулося засідання робочої групи Міністерства охорони здоров’я України з відбору та впровадження Національного проекту „Нове життя – нова якість охорони материнства та дитинства” під головуванням нашого шанованого земляка, а нині заступника Міністра охорони здоров’я О.К.Толстанова. Приємно зауважити, що мене, як керівника закладу (з досвідом напрацювань якого нині рахуються в Україні) поряд із керівниками подібних установ у таких потужних регіонах, як Донецьк та Одеса (директор Донецького регіонального центру охорони материнства та дитинства академік В.К.Чайка і головний лікар Одеського обласного перинатального центру професор С.П.Посохова), було запрошено до складу цієї робочої групи. Це засвідчує, що вісім років тому, коли тогочасним керівництвом галузі області разом із владою було прийняте рішення створити наш центр, ми були на правильному шляху - цей крок передбачив, що така структура потрібна. Й за роки діяльності Житомирського обласного центру охорони здоров’я матері та дитини - незважаючи на фінансові скрути, кризи – всі наші починання завжди мали підтримку й допомогу влади, яка була переконана, що це – заклад майбутнього, який має право на особливу увагу до нього. Тому ми, завдяки старанням колективу та великій підтримці влади області, змогли на декілька кроків випередити всі подібні медичні установи в інших регіонах України. Відтак із радістю ділимося своїм досвідом із їх працівниками – зараз у нас, наприклад, проходять стажування семеро фахівців із Кіровограда. Переймають наші напрацювання, спостерігають за роботою. В Кіровограді, зазначу, за проектом також передбачено протягом першого його етапу відкриття перинатального центру, проте необхідного досвіду в роботі там не мають. Ми ж виступаємо флагманом цього реформування. Тож із нинішньою 70-відсотковою готовністю ми зможемо – впевнений у цьому! - в третьому кварталі наступного року разом із Президентом України перерізати стрічку під час відкриття нашого нового обласного перинатального центру.
- Що ж до наради робочої групи Міністерства – які питання розглядалися в ході її проведення?
- Так, зокрема, розглянуто питання про стан впровадження нового проекту „Нове життя – нова якість охорони материнства та дитинства” на момент створення робочої групи, затверджено склад експертної та робочої групи. Крім того, прийнято важливий історичний документ - концепцію реалізації Національного проекту. І найважливіше – було розглянуто й прийнято проект наказу про затвердження положення про перинатальний центр третього рівня, рекомендована структура перинатальних центрів третього рівня і штатних нормативів персоналу перинатального центру. Адже сьогодні це – нова структура, яка своє життя повинна почати насамперед із законодавчих актів про свою діяльність. Ця перша сходинка дуже важлива - таким чином ми отримаємо адміністративно-юридичні документи, якими й передбачено кожен крок нашої подальшої роботи. А далі, звісно, вже залежить від нас – як ми зуміємо реалізувати проект, із якою швидкістю, з яким розумінням місцевих органів влади.
Я твердо переконаний, що Житомирщина повинна тримати свій темп у реалізації ідей перинатології, які ми успішно впроваджуємо ще з 2004 року, й знову показати державі, що ми можемо бути флагманом і взірцем для інших регіонів України. Реалізація ж концепції Національного проекту загалом дозволить створити засади для досягнення оновлених цілей розвитку тисячоліття, озвучених Президентом України на Саміті ООН у 2010 році, щодо покращення здоров’я матерів та зменшення дитячої смертності.
Вікторія Паламарчук.