Згідно з новою програмою, яка діє в Житомирській області, стосовно покращення матеріальної бази медичних закладів, за кошти обласного бюджету придбано п’ять рентгенівських систем. Першою апарат отримала Житомирська центральна районна лікарня.

2011_06_21_10 2011_06_21_11

- Для нашого закладу це значна подія, адже попередні рентген-установки вже застаріли, – говорить виконуюча обов’язки головного лікаря Житомирської центральної районної лікарні, лікар-рентгенолог Євгенія Дмитрівна Бурлаченко. – У нас їх було дві, закуплені ще у 80-роки. Навантаження на апарат зазвичай високе – до 70 тисяч знімків на рік. До того ж  при обстеженні  людина  отримує  велике променеве навантаження. Одну рентген-установку ми замінили повністю, а на іншій ще працюємо. Нова рентгенівська система на базі високочастотного інвертера разом з автоматичною машиною для проявлення дасть змогу значно зменшити радіаційне навантаження на людину, покращить якість знімків та пришвидшить їх обробку.

На новому рентген-апараті можна робити всі види обстежень, починаючи від кістково-м’язової системи до внутрішніх органів. Вартість апарата – 334 тисячі гривень. Він компактний, зручний у використанні, розроблений на основі електроніки. Видає всі необхідні лікарю показники за невеликий проміжок часу. Даний  апарат дозволяє робити обстеження пацієнта як у горизонтальному, так і вертикальному положенні.

- Привід, заради якого ми тут сьогодні зібралися, свідчить  про те, що один із пріоритетних напрямків діяльності держави - це охорона здоров’я населення, зокрема своєчасна діагностика організму, – зауважив голова Житомирської обласної державної адміністрації Сергій Миколайович Рижук. – Ми дослухаємося до вас, шановні медпрацівники, як до професіоналів і хочемо дати вам найсучаснішу апаратуру для діагностики та лікування. Зараз ми накопичуємо кошти, щоб придбати новий апарат для лікування жовчнокам’яної хвороби. Але все ж діагностика важливіша. Навіть автомобіль ми регулярніше діагностуємо, ніж власний організм. Вам же, дорогі медпрацівники, я бажаю здоров’я і, щоб ви піклуванням про нього  давали гарний приклад своїм пацієнтам.

Оксана Конопляста.