Напередодні свята медичного працівника в Житомирській обласній клінічній лікарні імені О.Ф.Гербачевського відкрився реконструйований бактеріологічний відділ централізованої  клініко-діагностичної лабораторії, який функціонує в обласній лікарні з 1980 року. На сьогодні для відділу облаштовано окремий поверх з 22 робочими кімнатами, проведено капітальний ремонт приміщень, підведено нові газові прилади, встановлено вентиляційні установки, - усе відповідає нормативам державних санітарних правил.

2011_06_16_7 2011_06_16_8 2011_06_16_9

 -Відкриття цього бактеріологічного відділу лабораторії є надзвичайно важливим не тільки для обласної клінічної лікарні імені О.Ф.Гербачевського, - підкреслив перший заступник голови обласної ради Володимир Юрійович Арешонков. -  В цьому комплексі  буде  виконуватись великий обсяг  обстежень для пацієнтів різних закладів охорони здоров’я. Хочу звернути увагу, що обласна рада сьогодні досить послідовно продовжує роботу з покращення матеріальної бази наших обласних медичних закладів. Михайло Іванович Борщівський, як головний лікар обласної клінічної лікарні, депутат обласної ради й голова постійної комісії  з питань охорони здоров’я, і Олександр Костянтинович Толстанов, начальник управління охорони здоров’я, розуміють – покращувати потрібно починаючи з обласних закладів, у яких не тільки лікуються пацієнти, а й проходять навчання медики з районів області. Що стосується реконструйованого відділу лабораторії, в ремонтні  роботи та обладнання була вкладена велика сума з обласного бюджету.

Приємно, що значний обсяг робіт було виконано силами господарської служби обласної клінічної лікарні. Вважаю, що напередодні святкування Дня медичного працівника це серйозна подія для нашої області. Лабораторія ОКЛ щорічно здійснює два мільйони аналізів. Кожного року виконується понад 70 тисяч бактеріологічних досліджень для пацієнтів 25 відділень терапевтичного, хірургічного профілів та для відвідувачів консультативно-діагностичної поліклініки обласної клінічної лікарні. Для пацієнтів інших закладів виконується понад 40 тисяч досліджень на рік.

Переконувати в необхідності цієї справи, думаю, нікого не потрібно – жоден діагноз хворому не визначають без аналізів, - сказав заступник голови обласної державної адміністрації Віктор Степанович Балюрко. – Це одна сторона.  Інша – бактеріологічний відділ здійснює постійний контроль за внутрішньолікарняним інфекційним станом. Адже ризик занесення інфекції в саму лікарню надзвичайно високий, потрібен постійний контроль. Сьогодні на черзі така проблема, як придбання баканалізатора, який коштує  майже 300 тисяч гривень. Будемо шукати ці кошти, тому що з придбанням апарата лабораторія буде однією з найкращих в Україні.

-Проблеми, які стоять перед медициною області, в тому числі перед лабораторною діагностикою – це проблеми життя, - розповідає завідувачка централізованої клініко-діагностичної лабораторії, обласний позаштатний лаборант  Наталія Володимирівна Адиліна. - Мікроорганізми зараз стали дуже активними, тому в кожному регіоні є якісь несподіванки. В обласній лікарні лікують найважчих хворих з ускладненнями, в тому числі – інфекційними. Наше завдання – виявити збудника   (іноді він буває не один, а три-чотири види мікроорганізмів) і кожному хворому дати професійну  відповідь: до яких антибіотиків  чутливі ці мікроорганізми. Висококваліфікований персонал бактеріологічного відділу лабораторії проводить копітку роботу з індивідуального підбору антибіотиків, а їх у нашому списку близько 50. Для мікроорганізмів ми  використовуємо до 15 видів поживного середовища, кілограм середовища коштує від 500 до 2000 гривень, тому потрібні великі кошти, щоб задовільнити потребу кожного хворого в цих обстеженнях. Щоб наша лабораторія запрацювала на всю потужність, має бути забезпечення  фінансове і кадрове – мало лікарів-лаборантів. Зараз у нас працює дві бригади, а потрібно – сім. Умови  у бактеріологічному відділі відповідають державним нормативним документам: кожна з 22 кімнат має особливе призначення, а щоб запобігти виникненню внутрішньої інфекції, у відділі є зона, де працюють з біоматеріалом.

Бактеріологічний відділ є  базою для виконання науково-дослідницької роботи спеціалістами обласної клінічної лікарні та інститутів спеціалізованої медичної допомоги м.Києва із загальної хірургії, нейрохірургії, кістково-гнійної  хірургії та інших.

Новостворені умови роботи для персоналу надають змогу виконувати бактеріологічні дослідження також для інших обласних лікувальних закладів (обласний центр охорони здоров’я матері та дитини, обласне стоматологічне об’єднання, обласна психіатрична лікарня № 1 та інші). Отже, в медицині області зроблено вагомий крок  для надання висококваліфікованої спеціалізованої медичної допомоги жителям Житомирської області.

Тетяна Дем’янчук.