Відзначати Всесвітній день донора крові на Житомирщині вже стало традицією. Тож у цей день в Житомирському обласному центрі крові зібрались донори й ті, хто хотів подякувати їм за благородний порух серця. Адже донор, здаючи кров, рятує життя, допомагає поліпшити здоров’я хворих. Метою заходу також було залучення більшої кількості людей до донорства крові.

2011_06_15_1

-З великим задоволенням від  управління охорони здоров’я облдержадміністрації хочу привітати вас у цьому прекрасному закладі охорони здоров’я – центрі крові – з днем донора, - привітав  присутніх на  заході заступник начальника управління охорони здоров’я облдержадміністрації Олександр  Михайлович Торбас. – Часто людині, щоб покращити стан її здоров’я,  необхідна допомога донора. Є багато нормативних документів керівництва нашої держави і області щодо донорства. Але поки не дійде до свідомості наших громадян, що донорство – не тільки благородна, свята справа, а й необхідна для порятунку життя ближнього,  ми просто не зможемо надавати той рівень медичної допомоги, який держава зобов’язала нас надавати.

2011_06_15_2 2011_06_15_3

У нашій області створений такий прекрасний центр з філіями у Новограді-Волинському, Коростені, Бердичеві, який впроваджує державну політику з донорства в Житомирській області. Хочу подякувати головному лікарю – Анатолію Миколайовичу Чугрієву, який є не тільки керівником цієї служби в області, а й  президентом Асоціації трансфузіологів України. Дякую всьому колективу центру крові, який проводить важливу роботу. Але особливу увагу хочу звернути  на почесних донорів, які сьогодні присутні на прес-конференції і від медицини,  і від влади, низько вклонитись і подякувати за гідну позицію, яку ви зайняли в житті. Варто нам усім рівнятись на цих людей.

Більше того, донорство – це почесна, благородна справа.  А якщо дивитись із точки  зору охорони здоров’я, то  ще й корисна. Подивіться на наших почесних гостей – молоді, здорові і енергійні.

Препаратів крові потребують і породіллі, і хворі гематологічного профілю, і при травмах. Тому потрібно пропагувати справу донорства крові. Система охорони здоров’я, управління охорони здоров’я облдержадміністрації будуть проводити роботу в цьому напрямку. А до жителів Житомирщини звертаємось  із великим проханням: давайте відкриємо очі на біду, яка поруч ходить, і допоможемо!

Щороку у світі збирається  81 мільйон доз крові.  В Україні – майже  900 тисяч, в межах нашої області -23 тисячі.  Житомирський обласний центр крові збирає  15,5 тисяч донацій. З них 9 тисяч – донацій крові, інше – донацій плазми й тромбоцитів.

-Принципи, якими сьогодні керуються і ВООЗ, і товариство „Червоного Хреста, і Червоного півмісяця” – доступність і достатність донорської крові, зауважив головний лікар обласного центру крові Житомирської обласної ради Анатолій Миколайович Чугрієв. Це може самозабезпечити будь-яку країну, на чому, власне, наполягає Рада Європи.

Доступність забезпечується тоді,  коли показник донорів на тисячу населення буде сягати 40-45-. Доступність – це ще й якість та безпека донорської крові. Якість залежить від людини-донора. Що стосується безпеки, людина, розуміючи, що її соціальна поведінка хибна і що вона могла „придбати” інфекції, повинна зупинитись – донором вона бути не може. Ще одна проблема -  зберігання донорської крові. На превеликий жаль, держава сьогодні неспроможна забезпечити технологічне зберігання крові, якими володіють розвинуті держави світу.

Останні два роки ми відчуваємо, наскільки активну позицію займає молодь. Дякуємо за підтримку й розуміння. Відчуваємо, що серед молоді  набирає  обертів нова тенденція – відчути себе здоровим. Коли людина може відчути себе здоровою? Коли стежить за власним здоров’ям. Нехай це буде невелика кількість показників, але вони дуже важливі. Такими даними володіє центр крові. Якщо людина раз на рік проходить медичне обстеження  і лікарі визнають, що вона може бути донором, значить,  вона здорова.

І ще хочу сказати. Не все ми можемо. Але, з іншого боку, наш центр під головуванням управління охорони здоров’я робить певні кроки, щоб забезпечити  донорам нормальні умови. Щиро дякую донорам за те, що мають такий поклик душі – здати кров.

В Житомирській області звання „Почесний донор СРСР” та „Почесний донор України” мають близько двох тисяч громадян, один – орден „Княгині Ольги” ІІІ ступеня, троє удостоєні звання „Заслужений донор України”. Звання Почесного донора України надається донорам, які здали 40 максимальних доз крові або 60 доз плазми. На заході були вручені  посвідчення Почесного донора України з відповідним знаком.

-Ми вдячні державі, що маємо відзнаку для почесних донорів України – звання, підкріплене 10%-відсотковою надбавкою до пенсійного забезпечення, - сказав голова обласного товариства „Червоного Хреста” Олександр Володимирович Богдан.

Своїм життєвим досвідом і спостереженнями поділилась заслужений донор України Капітоліна Володимирівна Рафікова. „Я вважаю, що в сьогоднішньому суспільстві недопрацювання щодо донорства, - зазначила  Капітоліна Володимирівна. –

Мало працюють із молоддю у вищих навчальних закладах. На заборах  крім своєї роботи ми ще займались роботою на громадських засадах. Я була головуючою „Червоного Хреста”, стежила за графіком, щоб кожен відділ, кожна людина здала кров.  Особисто я здала 134 рази.

Донорство потрібно пропагувати. Багато хто думає, що донори здають кров за гроші. Ніяких грошей! Донорство – це перш за все милосердя. Ми належимо до покоління, яке бачило багато горя. Тому донорство сприймали як належне – поклич,  і ми підемо допомагати, не питаючи, чому і для чого. Це треба у молоді якось виховувати. Тому, поки ми живі, це треба поправити. Нам є що їм розповісти.

Отож, не треба чекати випадку, щоб врятувати людині життя: бігти в полум’я, витягати з ополонки. Якщо ти здав кров – ти вже герой. Давайте разом змінимо ситуацію по кількості донорів в області на краще.

Тетяна Дем’янчук