Голова обласної ради Й.А. Запаловський 19 квітня провів нараду із керівниками установ медичної галузі, які знаходяться у спільній власності територіальних громад області. Також участь у нараді взяли перший заступник голови обласної ради Володимир Арешонков, заступник голови обласної ради Михайло Чигир, заступник голови обласної державної адміністрації Віктор Балюрко, начальник управління охорони здоров’я ОДА Олександр Толстанов.

 

На сьогодні в галузі охорони здоров’я області функціонує 37 об’єктів спільної власності територіальних громад області, в тому числі 31 установа та 6 підприємств.

Під час свого виступу перед керівниками установ Йосип Антонович  наголосив, що діяльність медичних закладів області повинна належним чином задовольняти у першу чергу інтереси територіальних громад нашого регіону. «Ви, як керівники, маєте зробити все можливе для зростання якості надання медичних послуг, реалізації та виготовлення ліків», - звернувся до присутніх голова обласної ради.

2011-06-02_100610Олександр Костянтинович Толстанов доповів про діяльність  установ медичної галузі у 2010 році. Зокрема, ним було зазначено, що всі обласні заклади, які підлягають акредитуванню – акредитовані, а 22 заклади мають вищу акредитаційну категорію. Щодо фінансування обласних лікувально-профілактичних установ, то у 2010 році було виділено майже 400 млн грн, хоча потреба складала більше 500 млн грн. Позабюджетних коштів залучено 42 млн грн, з них 17 млн – благодійні внески та 24 млн грн – платні послуги. Також було піднято проблему соціального захисту медичних працівників, йшлось про мізерні розміри заробітної плати. Наприклад, у молодого лікаря оклад сягає трохи більше 1000 гривень.

Головний лікар обласної клінічної лікарні ім. О.Ф.Гербачевського М. І. Борщівський акцентував увагу на проблемі реорганізації  мережі дільничних лікарень, на потребі розробки та затвердження обласної програми по лікуванню панкреатиту.

Головний лікар обласного центру охорони здоров’я матері і дитини Ю.Р.Вайсберг розповів про створення міжрайонних пологових центрів та наголосив на необхідності відкриття баклабораторії в ЖОЦОЗМД.

В.С.Дідик, головний лікар обласного протитуберкульозного диспансеру порушив проблемне питання щодо застарілих рентгенапаратів, строк експлуатації яких в районах області сягає від 20 до 40 років.

Керівник обласного патолого-анатомічного бюро Т.І.Заславець зупинився на кадровій проблемі і, зокрема, забезпеченні житлом молодих спеціалістів.

2011-06-02_100621На проблемі використання застарілого обладнання для променевої терапії детально зупинився головний лікар обласного онкологічного диспансеру Б. М. Гуля.

Головний лікар обласного   лікувального центру вертебрології і реабілітації М.В.Гуз привернув увагу, зокрема, до проблеми, пов’язаної з дороговартісною орендою будівлі закладу.

Про проблеми матеріально-технічного стану служби судово-медичної експертизи розповіла начальник обласного бюро СМЕ В.В.Данилюк.

Ректор інституту медсестринства В.Й.Шатило поінформував присутніх про проблеми формування обсягу державного замовлення на підготовку середніх  медичних працівників та працевлаштування бакалаврів і магістрів – випускників інституту.

Директор базового фармацевтичного коледжу ім. Г.С.Протасевича  Є.В.Хомік наголосив на тому, що навчальний заклад не має гуртожитку для своїх студентів, і ця проблема потребує нагального вирішення.

Ю.Я.Галінський, головний лікар обласного центру про-філактики та боротьби зі СНІДом,  наголосив на популяризації здорового способу життя й, зокрема, вніс пропозицію винести на розгляд сесій міських і районних рад питання про анулювання ліцензій у торговельних точок, які продають цигарки і алкоголь неповнолітнім.

Головні лікарі обласних  Будинків дитини С.В.Урсуленко і В.О.Радченко ознайомили присутніх з проблемами, пов’язаними з переведенням в інтернати при досягненні п’ятирічного віку хворих дітей.

Загалом у ході більш ніж тригодинної годинної наради були проаналізовані та визначені пріоритетні напрямки розвитку галузі охорони здоров’я в області.