З 18 по 24 листопада триває Всесвітній тиждень правильного використання протимікробних препаратів. Започаткований він 2015 року за ініціативою ВООЗ як Всесвітній тиждень правильного використання антибіотиків. Оскільки стійкість до більш широкого спектра ліків зростала, у 2020 році фокус цієї кампанії розширено з антибіотиків на всі протимікробні засоби і перейменовано на Всесвітній тиждень правильного використання протимікробних препаратів.

 

2022_11_23_01

 

Тема 2022 року – «Об’єднаймо зусилля для запобігання стійкості до протимікробних препаратів».

Стійкість до протимікробних препаратів (резистентність) виникає в результаті поступової мутації бактерій, вірусів, грибків і паразитів та втрати ними сприйнятливості до лікарських препаратів, ускладнюючи цим самим лікування інфекцій та підвищуючи ризик поширення, тяжкого перебігу та летального результату захворювань. За даними ВООЗ, у 2019 році у всьому світі з причин, пов’язаних зі стійкістю бактерій до протимікробних препаратів, померло 5 мільйонів людей.

Про те, як правильно використовувати антибіотики і коли варто це робити, розповідає завідувачка амбулаторії загальної практики – сімейної медицини № 10 КП «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Житомирської міської ради Олена Миколаївна Піковська.

2022_11_23_02

«Антибіотики застосовують тільки для лікування бактеріальних інфекцій: пневмоній, гнійних бронхітів, синуситів, тонзилітів, гнійних отитів, захворювань нирок, кісток, шкіри, – зазначає сімейний лікар. – Також доцільно приймати антибіотики після хірургічних втручань для профілактики післяопераційних ускладнень.

Призначати антибактеріальні препарати може тільки лікар. Щоб підтвердити або спростувати наявність бактеріальної інфекції, бажано зробити бакпосів, з допомогою якого визначають не лише тип бактерій, а й їхню чутливість до певних антибіотиків. Це дозволяє вибрати відповідну групу препаратів, які підходять для лікування тієї чи іншої патології.

Важливо запам’ятати: антибіотики не діють на віруси. Хоча багато людей помилково приймають їх для лікування гострої респіраторної вірусної інфекції (ГРВІ), вірусних бронхітів тощо. Дуже добре, що у зв’язку з нововведенням з 1 серпня цього року придбати антибіотики в аптеці можна лише при наявності електронного рецепта, виданого лікарем, причому не обов’язково сімейним чи педіатром – тим лікарем, який призначає таке лікування. Це важливий крок до подолання антибіотикорезистентності. Ми вже працюємо за цією новою нормою.

Адже раніше пацієнти могли самі собі «призначати» антибіотики, часто тоді, коли це зовсім не було потрібно, наприклад, при вірусних захворюваннях, прислухаючись до порад знайомих, яким це нібито допомогло, або приймали ті ліки, які залишилися з минулого разу. Вже навіть звикли ходити в аптеку за антибіотиками, як у магазин за цукерками. Як наслідок такого самолікування і виникає стійкість або нечутливість до даної групи препаратів.

Іноді батьки без призначення лікаря при вірусних захворюваннях починають давати антибіотики навіть дітям, бо вважають, наприклад, що це гарний засіб від кашлю, або таким чином перестраховуються, боячись ускладнень. Але якщо в такому препараті дійсно виникне необхідність, він може просто не подіяти. І до нас, сімейних лікарів, від педіатрів переходять такі пацієнти, які мають антибіотикорезистентність вже з дитинства.

Та навіть коли антибіотик призначає лікар, деякі люди припускаються помилок при прийомі цих препаратів. Наприклад, переривають курс лікування, коли стали почувати себе вже краще. Або зменшують дозування, чи взагалі самостійно змінюють призначений препарат на інший. Всі ці помилки стають причиною резистентності або нечутливості до антибіотиків.

У мене в практиці були випадки, коли пацієнти могли прийняти вже 3-4 групи антибіотиків, змінюючи один на інший через кілька днів, і лише потім звертались до лікаря. Після такого самолікування підібрати ефективний препарат уже дуже важко. Тепер же, думаю, завдяки нововведенням ми зможемо уникнути цих проблем.

Антибіотики – це визначний винахід людства, який врятував світ. Але ми ними часто зловживаємо, як результат – антибактеріальні засоби втрачають свою ефективність. До того ж, за останні роки не було розроблено жодного нового класу антибіотиків. Це все загрожує тим, що ми можемо стати безпорадними навіть перед найпростішими інфекціями. Найкращий спосіб уповільнити розвиток стійкості до протимікробних препаратів – приймати антибіотики відповідально, і тоді ці рятівні ліки будуть доступні для майбутніх поколінь».

Обласний інформаційно-аналітичний центр медичної статистики.