Так лагідно  назвали  «Клініку, дружню до молоді», яка  на днях відкрилася вже  і в Коростені – місті, яке  визнане дружнім до дитини. Подібні заклади функціонують вже в ЦДМЛ м. Житомира, Житомирській ЦРЛ та в Новограді-Волинському.

 

2011-02-03_104815Незважаючи на зимову погоду, біля входу  до нової «Клініки» зібралася молодь, медичні пра-цівники, волонтери, представники влади, щоб урочисто відкрити цей заклад.

Коли стоїть питання про  лікування чи профілактику захворювань, а тим більше молодої людини, часу гаяти не можна. Розуміють це лікарі, розуміє і влада. Нова «Клініка» відрізняється від своїх попередниць тим, що до її відкриття долучилася Міжнародна молодіжна організація «ЮНІСЕФ»(97 тис. грн., наданих цією організацією, використали на придбання меблів та мед устаткування та 150 тис. грн. від міської ради – на ремонтні роботи).

- Мені сьогодні приємно бути разом з вами, бо в нашому місті відбувається непересічна подія, – сказав Коростенський міський голова В.В. Москаленко. –  У нашій державі пріоритетним  є і залишається здоров’я людей, тому робляться поступові кроки, направлені, в першу чергу, на про-філактику та збереження їх здоров’я. Я повинен сьогодні сказати добрі слова на адресу багатьох людей, тому що спільними зусиллями управління охорони здоров’я Житомирської обласної державної адміністрації,  Міжнародної молодіжної орга-нізації «ЮНІСЕФ», клініки «ОХМАТДИТ», Коростенської міської ради було проведено велику роботу і, як наслідок, сьогодні відкриваємо «Клініку, дружню до молоді». Ми віримо у те, що вона зробить вагомий внесок у розвиток охорони здоров’я і стане другом для молоді, який навчатиме, консультуватиме і надаватиме кваліфіковані медичні послуги.

-Для того, щоб древнє північне місто Коростень стало потужним медичним центром, міська влада  робить все можливе, –  підкреслив начальник УОЗ ОДА О. К. Толстанов. –  Відкриття «Клініки, дружньої до молоді» – це новий напрямок у наданні допомоги дітям та підліткам, бо саме у підлітковому віці людина схильна змінювати свій світогляд під дією оточення, у тому числі вуличних компаній. Людина разом з проблемами, які можуть  виникнути під негативним впливом,  залишається самотньою у плані вирішення різних життєвих питань,  у тому числі  медичних. Причиною започаткування проекту «Клінік, дружніх до молоді» став розвиток суспільства, процес урбанізації міст, відкритий доступ до будь-якої інформації. Раніше суспільство не мало такого уявлення про те, як живе світ, інші держави, а на сьогодні спостерігаємо, що ця «швидка свобода» більш за все вразила підростаючий контингент населення,  тобто підлітків. У них ще не сформована філософія особистого життя, а фізіологічний  розвиток відбувається занадто швидко. Молода людина швидко акумулює із суспільства ті речі, яких не повинно бути у нашому житті, а це наркоманія, проституція тощо. Несформована особистість є надзвичайно вразливою. До того ж у такому віці діти часто замкнені, сором’язливі. Тому такою важливою є анонімність звернення пацієнта до лікаря і саме у цьому допомагає  «Клініка, дружня до молоді». Бажаю, щоб молодь наша була здоровою, тому що пріоритети дитинства – це пріоритети розвитку держави.

«Клініка» розташовуватиметься у правому крилі Коростенської дитячої міської по-ліклініки, у центрі міста. Матиме окремий вхід, щоб зберегти конфіденційність. Відвідувати її можуть підлітки від 14 до 18 років і молодь до 24 років. Проте, якщо завітає хтось молодший чи старший за вказаний вік  – у «Клініці» завжди нададуть допомогу, бо головний принцип тут – доброзичливість. У самому приміщенні  привертають увагу  стенди з головними  гаслами– «Ми завжди раді вам!», «Майбутнє в ваших руках!», «Здоров’я – це ваше багатство!». Звучить переконливо і оптимістично. У клініці працюватимуть підлітковий лікар, дерматовенеролог, гінеколог, уролог. Є окремий кабінет і для психолога. Всі спеціалісти - від лікаря до молодшої медсестри - прослухали спеціалізований курс навчання з надання «дружніх послуг» для молоді, брали участь у тренінгах на базі вперше відкритої «Клініки, дружньої до молоді» в Запоріжжі.

Для збереження принципу анонімності надання допомоги, працюватиме телефон довіри психолога та гінеколога (4-25-16), а також скринька довіри, куди можна вкинути лист з  побажаннями  та пропозиціями. «Клініка» доступна, відповідає принципу роботи, який передбачає надання молодій особі реальної можливості одержати медико- та психосоціальні послуги, доступні не лише завдяки простій процедурі звернення, наявності різноманітних інформаційних матеріалів, а й завдяки безоплатності або низькій ціні.

В «Клініку» можна прийти у зручний час або записатися на прийом за телефоном. До відома клієнтів, без бажання самої людини, картка з її особистими даними не заводиться. В такому випадку реєстр ведеться, наприклад,  за  датою звернення.  До обов`язків спеціалістів  входитиме  не лише прийом пацієнтів, але й  лекції для відвідувачів, школярів.

Досвід показує, що «Клініки», які вже працюють на Житомирщині, мають повне робоче навантаження, отже, попит існує. До роботи у «Клініці» також залучені волонтери різних со-ціальних служб. На черзі – відкриття «Клініки, дружньої до молоді» у Бердичеві. 

Оксана Конопляста.