У комунальному книжково-газетному видавництві «Полісся» вийшла в світ книга Тараса Петровича Шавули «Крізь хащі і трясовини Олевщини… Розповідь про історію медицини Олевського району». Автор, використавши архівні матеріали з державних сховищ Києва, Житомира і Олевська та додавши почерпнуті з історичних джерел, документальних та художніх творів відомості, розповідає про етапи розвитку медицини району з прадавніх часів і до початку XXI століття. Книга складається з чотирьох частин. У першій подано загальні віхи історії медицини, друга присвячена історії створення служб районної лікарні, у третій частині описано роботу закладів охорони здоров'я сіл і селищ Олевщини. У кінці книги розміщено додатки: світлини керівників та тих медичних працівників, які зробили вагомий внесок в історію медицини Олевського району, уривки публікацій із ЗМІ, біографію автора.

Тарас Петрович Шавула з 1972 року працював лікарем-хірургом, а 1976 р. став заступником головного лікаря з лікувальної роботи Олевської районної лікарні, тож був не лише свідком, але й безпосереднім учасником розвитку медицини в районі.

Видання «Крізь хащі і трясовини Олевщини…» - це підсумок майже 15-річної роботи в архівах, розпитувань, запису спогадів колег. Завдяки вдалому підбору матеріалу, своєрідній авторській манері і тонкому гумору книга зацікавить не лише тих, хто працював чи нині працює в медичній галузі, а всіх, хто захоплюється історією рідного краю.


 

Передмова

Частина перша. Загальні віхи історії медицини: від первісної доби до…

Частина друга. Історія створення служб лікарні

Частина третя. Історія медицини сіл і селищ району

Частина четверта. Інші медичні заклади, додатки, післямова, біографія