Вища освіта в медсестринстві підтверджується на практиці високими здобутками учасниць професійних конкурсів, якістю надання медичної допомоги та розвитком охорони здоров’я на Житомирщині загалом.

2011_11_14_1

2011_11_14_2

Підсумовуючи роки реформи в медсестринській освіті, Житомирський інститут медсестринства зібрав близько трьохсот учасників Всеукраїнської науково-практичної конференції «Вища освіта в медсестринстві: проблеми і перспективи». У роботі взяли участь представники Міністерства охорони здоров’я України, Житомирської обласної державної адміністрації, Житомирської обласної ради, керівники вищих медичних навчальних закладів України, провідні фахівці медсестринської справи, науковці, що займаються проблемами вищої медсестринської освіти та керівники медсестринства закладів охорони здоров’я.

Програма Всеукраїнської науково-практичної конференції включала розгляд наукових досліджень з медсестринства в п’яти секційних засіданнях: проблеми ступеневої освіти в медсестринстві; педагогіка та мистецтво викладання, лінгвістика, валеологія, інформатика, медична освіта, історія медицини; психолого-педагогічні аспекти формування духовно-ціннісної сфери  майбутніх медичних фахівців; медсестринство в соціальній медицині: стандартизація медсестринського процесу, менеджмент, медичне правознавство, економічні, філософські та інші аспекти в медсестринстві; медсестринство в клінічній  медицині.

Були проведені майстер-класи з тем: «Реанімація та інтенсивна терапія за технологіями невідкладної допомоги в країнах Євросоюзу», «Навчальні алгоритми складних медсестринських маніпуляцій», «Акушерство, підготовка до фізіологічних пологів, відповідно до сучасних технологій», «Тренінг з профілактики вертикальної трансмісії ВІЛ/СНІДу, у відповідності до програми дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ)», «Командна робота стоматолога та зубного гігієніста у відповідності до європейських стандартів надання стоматологічної допомоги».

В рамках конференції відбулася нарада керівників вищих медичних навчальних закладів І-ІІ рівня акредитації, кафедр сестринської справи університетів, коледжів, училищ та інституту медсестринства.

- Радий вітати вас, шановані гості, у нас на Житомирщині, - звернувся до учасників конференції голова Житомирської облдержадміністрації Сергій Миколайович Рижук. – Надзвичайно приємно, що конференція такого масштабу проходить саме у нас. Пишаємося тим, що маємо на своїх теренах знаний навчальний заклад – Житомирський інститут медсестринства. Медична сестра, на відміну від лікаря, частіше заходить в палату до пацієнта, через специфіку своєї роботи – більше з ним спілкується. Від цього залежить настрій і загальна налаштованість на одужання. Вища освіта для медичної сестри важлива, бо додає їй впевненості і загалом підносить рівень медичної служби та лікувального закладу в цілому.  Хотілося б, щоб населення приділяло більше уваги власному здоров’ю. Адже відповідальність у цьому питанні не лише зберігає здоров’я, а й гроші та час. Найбільші побажання для лікарів, щоб вони після обстеження пацієнтів  частіше  говорили: «Вітаю, ви здорові!»  Всім же учасникам конференції бажаю плідної праці та успіхів.

Щирі вітання від Міністра охорони здоров’я Олександра Володимировича Аніщенка передав присутнім учасникам конференції член-кореспондент НАМН, заслужений діяч науки і техніки України, доктор медичних наук, професор, заступник директора Департаменту кадрової політики, освіти і науки та запобігання корупції МОЗ України Олександр Петрович Волосовець.

- Міністерство приділяє надзвичайно велику увагу розвитку медсестринства, а створення інституту медсестринства є прикладом уваги нашої країни до цієї важливої справи і до постаті медичної сестри, фельдшера, акушерки, – з такими словами звернувся до присутніх Олександр Петрович. – Це – окремі професії. Лікар не може повноцінно  працювати без них, а вони – без нього. Житомиру окрема подяка за  відкриття магістратури в інституті медсестринства.

- Наші досягнення – інституту загалом і окремих студентів та викладачів – стали можливі завдяки підтримці влади, - продовжив думки ректор Житомирського інституту медсестринства Віктор Йосипович Шатило. – Ми показали освітній проект  голові Житомирської ОДА Сергію Рижуку. Він зацікавився, перейнявся цією ідеєю. За це окрема подяка, бо створення інституту не було б можливим, якби не схвалення влади на всіх її  рівнях.

Серед здобутків медичних сестер-магістрів є друковані наукові праці.

- Ще раніше ми  тільки мріяли про те, що у нас буде магістратура для медичних сестер, - згадала директор державної установи «Центральний методичний кабінет підготовки молодших спеціалістів» МОЗ України Тетяна Іванівна Чернишенко. – А сьогодні звертаю вашу увагу на опублікований «Вісник» Житомирського інституту медсестринства, де кожна наукова праця написана рукою медсестри-магістра. Це говорить про те, що є позитивна динаміка у розвитку медсестринства в Україні. Бажаю всім більш активно долучалися і працювати над розвитком сестринської освіти, бо це є  абсолютно виправданою справою.

-Для реформування системи ОЗ ще потрібно багато чого зробити, - зазначив заступник директора Департаменту кадрової політики, освіти і науки та запобігання корупції МОЗ України. – Вона досить неповоротка і перенасичена закладами охорони здоров’я. В Україні у півтора рази більше ліжок, ніж в Європі. Нам треба раціонально розподіляти кадри у місто та село. Принцип реформи – це структурне розмежування первинного, вторинного й третинного рівнів, затвердження стандартів, які відповідають міжнародним критеріям.

- Епідемія ожиріння, раку, серцевих хвороб, психічних розладів, нові інфекційні хвороби впливають на планування роботи медицини при виникненні надзвичайних ситуацій, - продовжив О. П. Волосовець. - Сьогодні ВООЗ стривожена ситуацією розвитку неінфекційних хвороб. За попередніми підрахунками на найближчі роки 30 трильйонів доларів буде витрачено на попередження неінфекційних хвороб. Основні їх причини – неправильний спосіб життя, тютюнопаління, нездорове харчування, недостатня фізична активність і зловживання алкоголем. Усунути хоча б ці фактори, і життя населення покращиться на третину. Саме тому ВООЗ наголошує, що ефективна система охорони здоров’я має базуватися на профілактиці. Але від цього процесу 10-12 % успіхів належить реформуванню. Медичний працівник – це основний потенціал реформи. Постать медсестри набула нової якості та престижності. Медсестри і фельдшери працюють у всіх куточках світу. У багатьох країнах є медичні працівники з українськими дипломами. Це відповідально і почесно, але важливо, щоб люди, яких ми підготували, залишалися в Україні. На виконання визначених обсягів державного замовлення і підвищення кваліфікації наших медиків, поліпшення первинної медико-санітарної допомоги, якості практичної складової кожного нашого фахівця, держава забезпечує збільшення заробітної плати на 25 %, зростання і виплату коштів на оздоровлення в наступному році, що вже передбачено у бюджеті. Кожен випускник, який направляється на село, в заклади І-ІV рівня акредитації і буде працювати у первинній ланці – медична сестра, фельдшер, дільничний лікар – отримуватиме суму в п’ять окладів при підписанні договору і роботи за місцем призначення. В країні не вистачає 50 тисяч лікарів, 65 тисяч медичних сестер. Це серйозний ризик і випробування для системи охорони здоров’я України. За останні десять років кількість штатних посад зменшилася на 28 тис., населення країни за п’ять років зменшилася на 1 млн., укомплектованість молодшими спеціалістами впала з 101 % до 95 %. У нас змінюється і скорочується мережа лікувально-профілактичних закладів, 67 тис. молодших спеціалістів – пенсійного і глибоко пенсійного віку. Три тисячі фахівців працюють за сумісництвом, а дефіцит молодших спеціалістів збільшився за десять років на 57, 5 тисяч. Міністерство звертає на це особливу увагу і вимагає забезпечити  необхідні обсяги державного замовлення.

Оксана Шульга.