Цукровий діабет – складна проблема, особливо для маленьких діток, яким потрібно 4-5 разів на день робити ін’єкції. В обласній дитячій лікарні представництво Всеукраїнського благодійного фонду «Від серця до серця» вручило найменшій пацієнтці області, хворій на цукровий діабет, інсулінову помпу. Фонд вже протягом шести років проводить благодійні акції з метою допомогти хворим дітям. Перші п’ять років проводились акції зі збору коштів для придбання медичного обладнання в обласні дитячі лікарні. Цього року відбулась акція «Цукровий діабет». Основна мета – придбати для діток, хворих на цукровий діабет, інсулінові помпи.

2011-10-20_120234– Цього року ми досягли нового рекорду, зібравши 4 мільйони 57 тисяч гривень, – зазначив голова наглядової ради фонду «Від серця до серця» Єжи Конік. – На зібрані кошти придбано 140 помп для дітей з усіх областей. Дуже приємно, що в усій Україні волонтери – діти, студенти, шкільна молодь, усі адміністративні органи намагались докласти якомога більше зусиль до акції, щоб допомогти більшій кількості дітей. Цього року адресна спрямованість допомоги дала ще більший поштовх. Приємно, що за підтримки усіх волонтерів, медичної галузі Житомирська область також зібрала кошти. Жаль, що тільки на одну помпу. І сьогодні ми маємо можливість передати дитині помпу, щоб вона могла нормально рости й розвиватись. Не можна порівняти, звичайно, одну помпу в Житомирській області із 17 у Вінницькій. Наступного року будемо старатись, щоб у вас їх було мінімум 10-12. Помпи повертають дитину до більш-менш нормального життя. Бог призначив малюкам такий шлях, але хотілось би, щоб вони менше страждали.

Така акція проводилась у Польщі, але в нас збирають інші суми – ми зібрали 13 мільйонів євро. За ці кошти забезпечили помпами всіх хворих на цукровий діабет діток до 10 років, а уряд, щоб не відставати, докупив апарати для всіх дітей до 18 років. Приємно, що врешті-решт і в Житомирі щось зрушило з місця. Дякуємо лікарям за допомогу. Допомагайте нам, і ми будемо допомагати вам.

Щоб полегшити батькам і без того нелегке життя, фонд прийняв рішення укомплектовувати кожну помпу витратними матеріалами на один рік (вартість помпи разом із витратними матеріалами на рік – 29220 гривень). За законами України, помпи протягом п’яти років є власністю фонду, потім перейдуть у власність дитини. Батьки ж лише два роки будуть сплачувати 50% вартості витратних матеріалів.

– Проблема цукрового діабету стоїть досить гостро і потребує уваги всієї громадськості, – зауважила обласний позаштатний дитячий ендокринолог управління охорони здоров’я облдержадміністрації Світлана В’ячеславівна Запетрук. – В нашій області на обліку зараз перебувають 170 діток до 18 років, хворих на цукровий діабет, із них 12% дошкільнят. Захворюваність досить швидко зростає – щороку на 3%, а серед дошкільнят – до 5%. Завдяки помпам можна покращити життя таким дітям. Наприклад, якщо дитині необхідно 4-5 ін’єкцій на день, за рік – це півтори тисячі ін’єкцій. За допомогою цієї помпи дитині будуть робити всього одну ін’єкцію в 3-4 дні. Думаємо, що наша найменша в області пацієнтка, яка отримає сьогодні помпу, завдяки цьому буде почувати себе набагато краще.

Ані Тіхоміровій із села Карпівці Чуднівського району всього рік і дев’ять місяців. Шість із них вона хворіє на цукровий діабет. «Дякую лікарям цієї лікарні – вони доклали дуже багато зусиль, щоб врятувати мою дитину, – сказала мама маленької Ані. – Дитина вісім діб була в реанімації, збирали консиліум. Надіюсь, що ця помпа полегшить нам життя. Тому що колоти дитину чотири рази на день і дивитись, як вона все це сприймає, дуже тяжко».

– Цукровий діабет – надзвичайно складна проблема людства в цілому, – наголосив заступник головного лікаря обласної дитячої лікарні з хірургічної роботи Микола Дмитрович Бобер. – Перший тип цукрового діабету, який зустрічається зазвичай у дітей, потребує введення інсуліну внутрішньовенно або внутрішньом’язово. Іншого лікування немає. Трагедія, коли батьки, родина не вірять поставленому діагнозу, протягом тижнів, місяців, втрачаючи час, їздять до інших лікарів, до бабок, екстрасенсів… Часто батьків переконати не можна, що іншого виходу, крім введення інсуліну, для дитини немає. Чим менше дитя за віком, тим важче проходить перебіг хвороби і тим більше часу треба витратити, щоб стабілізувати стан таких дітей. У світі загальноприйнято, що цукровий діабет, бронхіальна астма – це не хвороби на все життя, а спосіб життя. Якщо людина дотримується певних правил – своєчасного лікування, своєчасної профілактики, потрібної дієти, фізичних навантажень – вона живе повноцінним життям, іноді довше, ніж ті, хто не має таких хвороб. Помпа – це ще один винахід цивілізації для того, щоб цукровий діабет не був хворобою, стражданнями, а справді способом життя. Зрозуміло, хотілось би, щоб усі хворі на цукровий діабет діти в Україні мали такі помпи. Це завдання і влади, і суспільства в цілому, і батьків. Батьки, які вже отримали помпу, мають розказувати, наскільки це корисно для дитини. Ми, як лікарі, зі свого боку маємо проводити роз’яснювальну роботу. І велика її частка залежить від влади і від ставлення суспільства. В 2012 році, коли буде проводитись акція, ми маємо докласти  чимало зусиль, щоб не одне дитя мало помпу, поставити ціль забезпечити дітей до 10 років помпами. Буде велика користь і для маленьких пацієнтів, і для медицини в  цілому. Враховуючи, що сьогодні ми проводимо фініш цієї акції, хочу подякувати керівництву фонду «Від серця до серця». Сподіваюсь, наступного року ми краще попрацюємо і більше зможемо допомогти нашим пацієнтам.

Тетяна Чернишова.