У Всесвітній день здоров’я 7 квітня 2011 року Всесвітня організація охорони здоров’я закликає ввести в дію комплекс заходів по боротьбі зі стійкістю до лікарських препаратів у всіх країнах. Стійкість до протимікробних  засобів і її глобальне поширення - це не нова проблема. Однак наразі вона стає все більш небезпечною. Багато країн сьогодні вживають заходів для того, щоб не допустити повернення «доантибіотикової ери».

2011_04_07_3

 

Людство вперше зіштовхнулося з проблемою резистентності бактерій до антимікробних засобів практично одночасно з відкриттям самих антибіотиків. Так, наприклад, вже через рік після початку застосування пеніциліну в золотистого стафілокока була виявлена пеніциліназа, що руйнує цей антибіотик. Якщо в 70-ті роки минулого сторіччя вперше були помічені мікроорганізми, стійкі до цілих груп антибактеріальних препаратів, то наприкінці 90-х років з’явилися штами, що набули стійкості до всіх відомих антибіотиків.

Коли з’являється стійкість до протимікробних препаратів, ці ліки стають неефективними. Причинами такої ситуації є зростання стійкості збудників внутрішньолікарняних інфекцій до дії протимікробних препаратів (антибіотиків, антисептиків та дезінфектантів), неефективність діючої системи моніторингу за цими інфекціями, несвоєчасність діагностики захворювань, нехтування вимогами щодо дотримання правил асептики, нераціональне використання протимікробних препаратів та засобів знезараження.

Показово, що інфекційною безпекою пацієнтів і співробітників однаково легковажать як у державних закладах охорони здоров’я, так і в приватних.

Стійкість до протимікробних препаратів та її глобальне поширення - тема Всесвітнього дня здоров’я 2011 року. Спільними зусиллями у боротьбі проти глобального поширення стійкості до протимікробних препаратів необхідно домогтися, щоб багато ліків, які використовуються сьогодні для лікування інфекційних хвороб, залишилися ефективними і в подальшому. Для цього необхідно ретельно дотримуватися практичних методик та рекомендацій, запобігти виникненню високостійких мікроорганізмів до препаратів різної дії.

Вперше за багато років МОЗ України розробило Концепцію Державної цільової програми профілактики внутрішньолікарняних інфекцій (ВЛІ) на період до 2015 року. Саме ця програма має вдосконалити нормативно-правову базу з організації інфекційного контролю та заходи щодо запо-бігання ВЛІ, забезпечити засобами специфічної профілактики та покращити рівень спеціальних знань фахівців.

Стійкість до протимікробних препаратів виникає у випадках, коли такі мікроорга-нізми, як бактерії, віруси, грибки і паразити змінюються таким чином, що ліки, які застосовуються для лікування спричинених ними інфекцій, стають неефективними.

Мікроорганізми, що стали стійкими до більшості протимікробних препаратів, часто називають «суперінфектами». Вони становлять основну проблему, тому що стійка інфекція може закінчуватися смертельним результатом, передаватися іншим людям і призводити до величезних втрат як окремих людей, так і суспільства в цілому.

До розвитку стійкості до протимікробних препаратів призводить неналежне використання ліків, наприклад, прийом у неправильних дозах або передчасне припинення призначеного курсу; ліки поганої якості; призначення препарату з «про-філактичною» метою, особливо антибіотиків; неналежна профілактика ускладнень, що також спричиняє розвиток та поширення резистентності.

Мало кому відомо, що поширення внутрішньолікарняних інфекцій внаслідок неефективності дії окремих медичних препаратів поступається лише серцево-судинним та онкологічним захворюванням. Тому стрімке впровадження у клінічну практику нових антибактеріальних засобів вимагає від нас швидкого реагування та удосконалення знань з проблеми антибіотиків та антибіотикотерапії. Обізнаність у цьому надзвичайно важливому питанні допоможе врятувати не одне життя, стримати поширення резистентності мікроорганізмів, і таким чином внести корективи до відомого висловлювання президента Міжнародного товариства хіміотерапії професора Ж.-К. Пешере: “Немає такого антибіотика, до якого б не розвинулася стійкість”.

В Україні до 2015 року передбачається вирішити питання контролю за поширенням внутрішньолікарняних інфекцій та реалізувати державну політику в цій сфері. Для цього планується створити ефективну систему моніторингу поширення ВЛІ і вивчення стійкості їхніх збудників до протимікробних препаратів. А це можливо лише за умови підвищення рівня підготовки фахівців, які здобуватимуть знання вже за вдосконаленими навчальними програмами до - і післядипломної підготовки як лікарів, так і середніх медпрацівників, зміцнення матеріально-технічної бази лікувально-профілактичних закладів, забезпечення їх сучасним обладнанням та засобами де-зінфекції.

В.Й.Шатило, П.В.Яворський,

Житомирський інститут 

 медсестринства.