На початку березня дитяча хірур-гічна служба Житомирщини відзначила 50-річний ювілей. Підсумкам піввікового шляху і проблемам сучасної дитячої хірургії була присвячена всеукраїнська конференція, приурочена до визначної дати. На захід, який відбувся на базі обласної дитячої лікарні, з’їхалися науковці, професори з різних регіонів України. 

2011_03_17_1

2011_03_17_2

2011_03_17_3

 

–В ці дні обласна дитяча лікарня відзначає 50 років дитячої хірургії в Житомирській області, - зазначив Віктор Степанович Балюрко, заступник голови облдержадміністрації. - У 1961 році було створено перше дитяче хірургічне відділення на базі нашої обласної клінічної лікарні імені О. Ф. Гербачевського. А 25 років тому з уведенням у дію приміщення обласної дитячої лікарні обидва дитячі хірургічні відділення перейшли сюди. Тут напрацьований великий досвід за цим напрямком медицини. Що стосується підтримки, не так просто фінансувати – надзвичайно затратна це справа: дуже дороге обладнання, дороге лікування. Проте влада області докладатиме всіх зусиль, аби дитяча хірургія Житомирщини і надалі розвивалася сміливо та впевнено! Сьогодні є унікальна можливість зустрітися з провідними дитячими хірургами всієї України. З усієї держави з’їхались фахівці, науковці, практикуючі хірурги, які обговорюватимуть на конференції  проблеми дитячої хірургії.

За час існування дитячої хірургічної служби на базі хірургічних відділень впроваджено більше 60 методик оперативних втручань, біля 10 нових форм організації роботи надання допомоги дітям з хірургічними вадами, запроваджені ендоскопічні методики лікування в абдомінальній, торакальній та урологічній практиці.

–В практиці Житомирської дитячої хірургічної служби відсоток оздоровлення дітей, післяопераційна загальна та неонатальна летальність є значно кращими, ніж в Україні, - зауважив начальник обласного управління охорони здоров’я Олександр Костянтинович Толстанов. - Отримано вісім патентів на винаходи, захищено три кандидатські дисертації, надруковано 96 наукових робіт. У 2005 році відкрито філію кафедри дитячої хірургії НМАПО імені П.Л.Шупика, курс «Абдомінальна лапароскопічна хірургія дитячого віку», де пройшли навчання 137 лікарів із різних регіонів України. За результатами роботи маємо першість по запровадженню ендоскопічних втручань та методу зварювання живих м’яких тканин в Україні. Тож дитячій хірургії області по праву є чим пишатися!

Майбутнє Житомирської дитячої хірургічної служби спеціалісти цього напрямку галузі пов’язують з обладнанням операційної з використанням новітніх технологій, впровадженням передових методик в ендоскопічній, неонатальній хірургії, з навчанням кадрів у передових клініках Російської Федерації та Європи. Тож, вітаючи зі славним ювілеєм своїх колег, начальник обласного управління охорони здоров’я Олександр Костянтинович Толстанов та перший заступник голови Житомирської обласної ради Володимир Юрійович Арешонков щиро побажали досягнення визначених завдань.

–За рейтингом Міністерства охорони здоров’я і Українського інституту страте-гічних досліджень дитяча хірургічна служба Житомирщини посідає почесне третє місце три роки підряд, - наголосив Микола Петрович Суслик, начальник управління охорони здоров’я Житомирської міської ради. – Це - завдяки ентузіазму лікарів, медичних працівників, завдяки впровадженню інноваційних технологій, діагностичних і лікувальних. І завдяки розумінню того, що без євроінтеграції дитяча хірургія Житомирщини залишиться периферійною і нерозвинутою.

–За 50 років дитяча хірургічна служба Житомирщини пройшла великий шлях проб, помилок і досягнень, - зауважив Петро Степанович Русак, завідуючий хірургічним відділенням №1 Житомирської обласної дитячої лікарні. - Тому сьогоднішній захід – це підбивання підсумків: призупинились, подивились, проаналізували, накреслили плани на майбутнє. Плани у нас прекрасні. Думаю, що при симбіозі адміністрації області, лікарні, професійної спроможності спеціалістів ми все ж таки будемо працювати над розвитком новітніх технологій, особливо – хірургії новонароджених. Без вливання фінансових надходжень сьогоднішня дитяча хірургія – не хірургія. Це вчорашній день, якщо не буде фінансової підтримки для закупівлі апаратури, інструментарію і, безперечно, навчання. Щоб наші маленькі пацієнти були здорові і мали перспективу на якісне життя. Дитяча хірургія Житомирщини – це  велика школа, починаючи від О.Ф. Гербачевського, який дав поштовх організувати це в свій час на базі обласної клінічної лікарні. Це К.О. Могилевська, З.М.Парамонов,  О.К. Толстанов,  В.Ф.Марченко. Це люди, які спромоглися разом  зробити чимало. У нас є чим пишатися. Ми вперше запровадили такі речі, як лапароскопія у дитячій практиці, зварювання живих м’яких тканин у дитячій практиці. За цими двома напрямками ми написали не одну монографію, оформили не один патент. У щелепно-лицьову хірургію теж впровадили нові підходи.  Раніше оперували дітей із п’яти років, а зараз оперуємо до року. Сьогодні в нас конференція, на яку прибули представники усіх академічних наукових центрів: Києва, Харкова, Донецька, Вінниці, Чернівців, Миколаєва, Херсона, Сум, Кременчука. Це дає можливість нам спиратись не тільки на свій досвід, а почерпнути щось із досвіду і українських колег, і з всесвітнього досвіду в напрямку лікування дітей.

Житомирську дитячу хірургічну службу привітали зокрема делегації з Чернівецької та Полтавської областей.

–Щиро вдячний за організацію конференції, - зазначив професор Борис Миколайович Боднар, представник делегації з Чернівецької області. – Наші зустрічі – це наше збагачення. Сьогодні перед дитячою хірургією стоять важливі питання. Ми розуміємо, що потрібні дитячі хірурги - професіонали. Знаємо, що ви багато над цим  працюєте. Вітаємо вас із п’ятдесятиріччям. Хочемо побажати вашій лікарні, дитячій хірургії успіхів, новаторства, процвітання. Хай вам у цьому Бог допомагає!

Тетяна Дем’янчук.