18 січня начальник Житомирської ОВА Віталій Бунечко взяв участь у відкритті мобільного реабілітаційного модуля для надання безкоштовних послуг із психосоціальної допомоги та фізичної реабілітації людям, які постраждали внаслідок повномасштабного російського вторгнення. Також участь у заході взяла його перша заступниця Наталія Остапченко.

2024_01_19_01

 Для реалізації проєкту об’єднали свої зусилля БФ «Майнді», Координаційний центр з психічного здоров’я Кабінету Міністрів України, ГО «Безбар’єрність», Житомирська обласна військова адміністрація та Овруцька міська рада, а також учасники спільноти «Бізнес без бар’єрів» – Visa та Ощадбанк. Проєкт реалізовано у межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?», що впроваджується за ініціативою першої леді Олени Зеленської.

 У закладі можуть проходити комплексне відновлення ветерани, ветеранки, їхні родини, цивільні особи. Це перший об’єкт, створений в рамках соціальної франшизи від БФ «Майнді», партнера Всеукраїнської програми ментального здоров’я, що передбачає розбудову мережі мобільних реабілітаційних модулів у невеличких містах та ОТГ, щоб зробити реабілітаційні та психосоціальні послуги доступними в кожному куточку України, а не тільки у великих обласних центрах.

 2024_01_19_02

«Мобільний реабілітаційний модуль стане важливим елементом мережі, яку ми розвиваємо на території області. Житомирщина є не лише фортецею десантно-штурмових військ, а й малою Батьківщиною ще багатьох частин та підрозділів, які воюють за Україну з 2014 року. Тому потреба в якісних реабілітаційних послугах для захисників, а також людей, постраждалих від війни, в нас постійно зростає. Дякую усім, хто докладає зусиль для розвитку мережі реабілітації пацієнтів та допомагає нашим військовим», – зауважив начальник Житомирської обласної військової адміністрації Віталій Бунечко.

Мобільний реабілітаційний модуль – це сучасний, технологічний, безбар’єрний простір, зібраний компанією Unitfab за модульною технологією,  оснащений якісним реабілітаційним обладнанням та комп’ютерною технікою. В Овручі площа модулю складає 69 м2.

 У модулі працює мультидисциплінарна команда, що складається з кейс-менеджера, психолога, фізичного терапевта, логопеда та представників партнерських організацій, які надають інші послуги.

2024_01_19_03

  Фахівці допомагають із фізичною реабілітацією, протезуванням, відновленням мовлення, надають психологічну підтримку та юридичний супровід, консультують щодо навчання, перекваліфікації та працевлаштування. Окрім цього, реабілітаційні модулі інтегруються у місцеву систему охорони здоров’я та пакетування НСЗУ, підсилюючи систему вторинної довготривалої реабілітації після основного періоду лікування в форматі амбулаторного прийому.

2024_01_19_04

 Щоб стати пацієнтом реабілітаційного модуля в Овручі, необхідно перейти на сторінку сайту соціальної франшизи та заповнити онлайн-форму. Після чого представники модуля зв’яжуться із заявником, підберуть зручний час для візиту та супроводжуватимуть впродовж всього процесу реабілітації.

 Прототипи реабілітаційних модулів уже працюють у Києві та Рівному. Завдяки невеликим витратам на виробництво та швидкості встановлення, такий формат реабілітаційних просторів можна масштабувати в межах країни. На сьогоднішній день виробничі можливості соціальної франшизи складають 40 модулів на рік.

 Житомирська ОВА.