15 січня 2024 року відбулося засідання Круглого столу з актуальних питань поліпшення ефективності запобігання інфекційним захворюванням шляхом імунізації населення, яке було проведено за сприяння Департаменту охорони здоров’я Житомирської ОВА, КНП «Обласний інформаційно-аналітичний центр медичної статистики» ЖОР та ДУ «Житомирський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України».

2024_01_16_01

 

Модераторами цієї зустрічі виступили Федір Лапій, консультант з експертної підтримки вакцинації проти COVID-19 спільних проєктів «Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей» і «Екстрене реагування на COVID-19 та вакцинація в Україні» і Олег Швець, консультант з громадського здоров’я МОЗ України. Засідання Круглого столу проходило в рамках впровадження проєктів Міністерством охорони здоров’я України у співпраці зі Світовим банком «Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей» і «Екстрене реагування на COVID-19 та вакцинація в Україні».

2024_01_16_02

 У роботі Круглого столу в очному форматі взяли участь експерти та координатори Департаменту охорони здоров’я Житомирської ОВА. Долучитися в онлайн-форматі та взяти участь в обговоренні нагальних питань запобігання інфекційним захворюванням шляхом імунізації мали змогу фахівці закладів охорони здоров’я області, які безпосередньо займаються питаннями вакцинації населення нашої області.

 2024_01_16_03

На початку зустрічі Федір Лапій охарактеризував епідеміологічну ситуацію в Україні, зупинившись, зокрема, на питаннях імунопрофілактики та наявності різних видів вакцин в країні, у тому числі і проти COVID-19.

 2024_01_16_04

За словами фахівця, в умовах повномасштабної війни росії проти України кількість людей, які вакцинуються від COVID-19, значно знизилася, хоча сам вірус та його наслідки не зникли. Як свідчить статистика, незважаючи на всі заходи профілактики та забезпеченість безкоштовними вакцинами, за офіційно підтвердженими даними через COVID-19 щотижня Україна втрачає біля 50 осіб з груп ризику. Це ж стосується і сезонної захворюваності на грип, яка триватиме в нашій країні ще протягом декількох місяців і пік захворюваності на який очікується в лютому та наприкінці березня. Серед інших ризиків, які існують в Україні – спалах захворюваності на кір через відсутність у багатьох дорослих імунітету до цього грізного захворювання. Тож «вакцинуючи дітей, ми захищаємо і себе, дорослих», наголосив фахівець. Вакцинованими мають бути і наші військові, які стоять на захисті нашої країни в зоні бойових дій.

–     Хоча вакцинація і не дає стовідсоткової гарантії, що нам вдасться уникнути інфікування, проте вже доведено, що щеплення значно полегшує перебіг захворювання та знижує ризик виникнення ускладнень. Навіть у відносно легкій формі COVID-19 завдає багато незручностей у вигляді головного болю, слабкості, підвищеної температури тощо, котрі тривають декілька днів. При важкому перебігу та за наявності ускладнень людина може втратити працездатність на декілька тижнів чи навіть місяців. А це вже значно погіршує ситуацію в умовах війни, коли ми всі так прагнемо бути максимально ефективними та робити все можливе задля нашої перемоги, – зазначив Федір Лапій.

У ході робочої зустрічі було обговорено ряд важливих питань стосовно термінів вакцинації, щеплення різних груп населення, включаючи осіб з груп ризику, наявності в Україні вакцин від різних видів захворювань.

 

Довідково. Вакцинація від COVID-19 у Житомирській області станом на 31 грудня 2023 року:

загалом за увесь період отримали  1 дозу від COVID-19 – 482892 особи,  2 дози – 466807 осіб, додаткову дозу – 878 осіб, бустерну дозу – 93261 особа, другу бустерну дозу – 9189 осіб, третю бустерну дозу – 85 осіб.

Діти 5-11 років: 1 дозу – 799 дітей, 2 дозу – 613 дітей, бустерну дозу– 1.