13 квітня 2023 року в Житомирі  відбулася стратегічна сесія з опрацювання «Стратегії розвитку імунопрофілактики та захисту населення від інфекційних хвороб, яким можна запобігти шляхом проведення імунопрофілактики, на період до 2030 року в Житомирській області та плану заходів щодо її реалізації  на 2023-2024 роки».

2023_04_14_01

Стратегічна сесія стала потужним діалоговим майданчиком для залучення фахівців та всіх зацікавлених сторін до співпраці та обміну досвідом з метою покращення рівня охоплення імунізацією в нашій області. З вітальним словом до учасників сесії, серед яких були представники Департаментів охорони здоров’я, освіти і науки ОВА, фахівці медичних закладів області, керівник обласного осередку ГО «Батьки за вакцинацію» Анна Кухарук звернулися: Олександр Заїка, керівник Національної програми з імунізації МОЗ; Віктор Лучків, заступник директора Департаменту охорони здоров’я ОВА, начальник управління реформ і розвитку медичної допомоги населенню; Олександр Зарицький, регіональний координатор проєкту в області та Іван Киричук, в.о. директора ДУ «Житомирський обласний центр контролю та імунопрофілактики хвороб МОЗ України».

Віктор Лучків у своєму виступі розповів про стан рутинної імунізації: проблеми та можливості взаємодії різних ланок для виконання планових завдань у Житомирській області, зокрема про роботу, яка проводиться на теренах нашої області щодо запобігання спалаху інфекційних захворювань. За його словами, в області працюють: 52 мобільні бригади, 94 стаціонарних пунктів щеплення.

У ході вакцинальної кампанії проти COVID-19 було вакциновано (всього з наростаючим підсумком):

- 1-ю дозою – 479889 осіб – 50% населення

- 2-ю дозою – 463879 осіб – 48,3% населення

- 1-й бустер – 83801 особа – 8,7% населення

- 2-й бустер – 4966 осіб – 0,5% населення.

Упродовж 2022 року Департаментом охорони здоров’я, КНП «Обласний інформаційно-аналітичний центр медичної статистики» Житомирської обласної ради спільно з пресслужбою Житомирської ОВА організовано та проведено 2 онлайн-брифінги з актуальних питань рутинної вакцинації дітей. Фахівці ДОЗ ОВА, ОІАЦМС виступили у прямих ефірах на радіостанції «Житомирська хвиля», присвячених темі імунізації дітей, зокрема, від поліомієліту та COVID-19, в обласній бібліотеці для дітей та юнацтва відбулась онлайн-зустріч на тему «Вакцинація дітей та дорослих під час війни». Окрім того, Департаментом охорони здоров’я ОВА щомісячно проводяться селекторні наради з питань рутинної вакцинації та щеплень від COVID-19; в області працює кол-центр для роз’яснення та консультування населення щодо важливості вакцинації від коронавірусної хвороби

2023_04_14_02

Федір Лапій, лікар-дитячий інфекціоніст, голова Національної технічної групи експертів із питань імунопрофілактики у своїй презентації висвітлив ключові положення національного плану імунізації.

Також проводилась робота в групах: аналіз стану імунізації населення регіону, фіксація експертних думок; робота над пропозиціями до Операційного плану; обговорення індикаторів виконання заходів Операційного плану.

Напрацювання учасників сесії будуть враховані під час розробки проєкту регіональної стратегії, а широка залученість представників всіх рівнів до роботи над стратегією дозволила торкнутись не лише питань планування, але й імплементації.

Майданчик для проведення стратегічної сесії було організовано в рамках проєкту USAID «Розбудова стійкої системи громадського здоров’я», який впроваджує організація Пакт у партнерстві зі Швейцарським інститутом тропічної медицини та громадського здоров’я (Swiss TPH), Оверсіз Стратіджик Консалтінг (OSC), Європейським інститутом політики громадського здоров’я (ЄІПГЗ) та за участю Шкіл громадського здоров’я Університету Темпл, Університету Дрексель та Федерації охорони здоров’я Філадельфії (Temple/Drexel/HFP), а також громадської спілки «Коаліція за вакцинацію». Мета проєкту полягає у зміцненні спроможності Уряду України запобігти, виявляти та реагувати на загрози громадському здоров’ю, забезпечити виконання критично важливих функцій громадського здоров’я в кризовий період та захистити здоров’я усіх українців, у тому числі вразливих та маргіналізованих груп, а також розширювати та забезпечувати послуги з охорони психічного здоров’я для населення, що зазнало впливу війни.

2023__04_14_03

2023_04_14_04

2023_04_14_05

 

 

Пресцентр ДОЗ.