У жовтні відзначається День захисту зору, тож наше  сьогоднішнє знайомство з колективом офтальмологічного відділення Житомирської центральної міської лікарні №1.

2010_10_14_3

 

 Це відділення існувало ще за часів, коли лікарня носила назву «губернська», тобто з 1912 року. А з 1957 року очолював очне відділення заслужений лікар України С. М. Тер-Арутюнянц. Лікар був досвідчений, знаний. Сьогодні завідує відділенням Неоніла Петрівна Боровенська і працює тут вже п’ятнадцятий рік. Колектив відділення невеликий, тож кожного видно як на долоні – прийде у хорошому настрої чи засмучений. Тож намагаються один одного підтримувати морально і допомагати справитися з навантаженням у роботі.

В офтальмологічному відділенні ЦМЛ № 1 майже не лікуються гострі травми ока. Такі хворі зазвичай поступають у відповідне відділення обласної клінічної лікарні ім. О. Ф. Гербачевського. Зате тут загалом займаються проблемами глаукоми, катаракти та дегенеративними захворюваннями ока, що теж потребує великих емоційних затрат лікаря та його інтелектуального ресурсу.

- Найбільше запам’ятовуються ті хворі, які страждають на глаукому при цукровому діабеті, – розповідає Неоніла Петрівна. – Мало того, що погіршується зір у людини,  підвищується ще й внутрішньоочний тиск – мікрощілинки ока, які існують для фільтрації очної рідини, закриті новоутвореними судинами і крововиливами, тому хворий потерпає від сильних болей. Таке ускладнення погано піддається лікуванню. Раніше, якщо були сильні болі,  хворе око видаляли і ставили протез. Сьогодні ми ставимо  дренаж у очне яблуко.

Проблемою, як допомогти хворим на глаукому, нині переймаються офтальмологи всього світу. У багатьох країнах запропоновані свої варіанти дренажів. Офтальмологи ж ЦМЛ № 1 міста Житомира –Неоніла Петрівна Боровенська та ординатор Наталія Володимирівна Боровенська винайшли свою модель дренажу, отримали патент і успішно застосовують це на практиці. Використання запропонованого алодренажа й способу хірур-гічного лікування неоваскулярної глаукоми збільшує безпеку проведення операції, забезпечує нескінченно довгий строк експлуатації його в організмі пацієнта за рахунок застосування силіконової гуми з її якостями відносно оточуючих тканин. Сам дренаж розміром 6х3 мм   імплантується у око під мікроскопом. На сьогодні автори моделі дренажу отримали патент і шукають лабораторію, яка має технічні можливості, щоб його виробляти. Ця операція проводиться для того, щоб зберегти око, а іноді й зір при неоваскулярній глаукомі там, де інші види операцій не допомагають. З таким дренажем на базі офтальмологічного відділення першої міської лікарні проводяться операції вже два роки поспіль. Також два роки тому у відділенні почала виконуватися факоемульсифікація катаракти – це заміна кришталика не через розріз, а через невеликі проколи. Звісно, це полегшує перебіг післяопераційного періоду і значно скорочує його за часом.

Робити операції на оці не просто. Мало того, що потрібне дороге устаткування, потужний мікроскоп,  у лікаря має бути хороший бінокулярний стереоскопічний зір. А таким володіє не кожен. Щоб визначити це, проводиться спеціальне обстеження і тільки тоді лікар отримує право оперувати.

Бажаємо лікарям і медсестрам відділення здоров’я і хороших умов праці, щоб можна було втілювати в реальність свої наукові задуми та допомагати людям, а пацієнтам одужання і бережливого ставлення до свого зору.

На знімку: Колектив відділення з пацієнтом перед його випискою.

Оксана Конопляста.