Обласна психіатрична лікарня № 1

Обласний центр здоров’я

Прес-реліз

«Психічне здоров’я та психічні розлади: інтеграція фахових зусиль»

(10 жовтня – Всесвітній день психічного здоров’я)


 

Для розповсюдження у ЗМІ

01.10 2010 року

Протягом  жовтня 2010 року в області проводитиметься акція до Всесвітнього дня психічного здоров’я,

Це єдина щорічна кампанія, яка проводиться з метою підвищення суспільної обізнаності з питаннь психічного здоров’я та психічних розладів. Вона відзначається шляхом проведення пропагандистських заходів на місцевому, регіональному та державному рівнях у понад 100 країнах світу. В нашій області такі заходи проводяться вже 10 років поспіль.

Темою Всесвітнього дня психічного здоров’я обрано: «Психічне здоров’я та психічні розлади: інтеграція фахових зусиль», адже, психічне здоров’я безпосередньо пов’язане з соціально-економічним становищем в державі, багатьма аспектами життя людини та його духовністю.

Психічні розлади досить розповсюджені в сучасному світі. Близько 12% всього населення земної кулі страждають на психічні  захворювання, однак лише половина з них отримує необхідну допомогу.  Наразі психічні захворювання у всьому світі залишаються серйозною проблемою, оскільки потребують великих витрат на їх подолання, вражають людей незалежно від віку, культури або статку. Психічні захворювання серйозно впливають на фізичне здоров’я людини. Люди з проблемами психічного здоров’я складають найбільшу групу безробітних у всіх країнах; їх єдиним джерелом для існування  є соціальні пенсії, що в більшості випадків бувають недостатніми для безбідного життя.

Охорона психічного здоров’я не може розглядатись як окрема галузь або спеціальність. Вона потребує інтеграції в систему, перш за все первинної медичної мережі. Лікування психічнохворих на рівні первинної ланки дає можливість раннього втручання в процес і попередження розвитку більш важких розладів, а також дозволяє охопити людей, які не можуть  або не хочуть звертатись до психіатрів.

Збалансованість суспільних та медичних служб – найбільш ефективна форма охорони психічного здоров’я. В розвинених країнах світу велике значення відіграють суспільні форми підтримки та захисту хворих: громадські організації, асоціації пацієнтів та їх родичів, благодійні фонди, соціальні та реабілітаційні служби. До їх компетенції входить проведення рекламно-пропагандистської діяльності, профілактика психічних розладів, реабілітація, забезпечення безпосереднього обслуговування. В деяких країнах існують так звані адаптовані робочі місця, спеціальні притулки, в яких проживають люди з проблемами психічного здоров’я.

В Україні не вистачає альтернативних суспільних систем з охорони психічного здоров’я та психосоціальної реабілітації; відсутні спеціальні освітні програми та програми професійної освіти і зайнятості  для людей з проблемами психічного здоров’я; не реалізуються державні гарантії щодо забезпечення психічнохворих безоплатним лікуванням, створення квот робочих місць, першочергового забезпечення житлом. Надання психіатричної допомоги орієнтовано переважно на психіатричні стаціонари. Не розвинена амбулаторна сітка, не вирішено питання соціально-побутового обслуговування інвалідів  по психічному захворюванню.

Протягом останнього десятиліття  намітились тенденції до покращення ситуації в нашій державі: на законодавчому рівні урегульовано питання організації надання психіатричної допомоги; затверджено план заходів МОЗ України щодо удосконалення психіатричної допомоги на найближчі роки; в лікуванні психічних захворювань почали відігравати важливу роль психосоціальні втручання.

Ми закликаємо об’єднати зусилля всіх зацікавлених сторін - системи охорони здоров’я, соціальної допомоги, асоціацій, громадських організацій - для створення максимально сприятливих умов  у сфері охорони психічного здоров’я, населення.