„Урбанізація і здоров’я” – таке гасло цьогорічного Всесвітнього дня здоров’я обране не випадково. Адже одним із найважливіших питань охорони здоров’я в світі в цьому столітті буде швидкий приріст чисельності міського населення.



Вже зараз більша половина людства живе в містах. І в багатьох випадках – особливо в країнах, які розвиваються – темпи урбанізації випереджають можливості урядів цих держав створити належну інфраструктуру. А це породжує чимало факторів ризику для здоров’я. Серед них - підвищений вплив навколишнього середовища (забруднення повітря, води, сміттєзвалища), виникнення неінфекційних захворювань (вживання тютюну, алкоголю та наркотиків,  неправильне харчування, відсутність фізичної активності), підвищений ризик насильства та дорожньо-транспортних пригод, надзвичайні ситуації (наприклад, стихійні лиха). Тож глобальна кампанія „1000 міст – 1000 життів”, у рамках якої відбувалися заходи до цього дня, мала благородну мету: забезпечити динамічну громадську платформу для демонстрації могутності спільних зусиль  галузі охорони здоров’я та інших основних секторів економіки разом із громадськістю з оздоровлення міст та покращення здоров’я міських жителів.       
Обласний центр також не лишився осторонь відзначення Всесвітнього дня здоров’я. Хоча без належного фінансування  чисельні заходи провести було непросто, але й бути байдужими до свого життя житомиряни не мали права. Тож у місті відбулися змагання з легкоатлетичної естафети, плавання, теквондо, волейболу, тенісу. На базі загальноосвітніх навчальних закладів були проведені екологічні акції „Чисте шкільне подвір’я”, черговий міський екологічний фестиваль дітей та педагогів „Голос землі” та інші інформаційно-просвітницькі заходи для старшокласників, впорядковано та відремонтовано спортивні майданчики. Управління охорони здоров’я Житомирської міської ради спільно з обласною організацією Товариства Червоного Хреста організували на території торговельних закладів роботу пересувних пунктів із вимірювання ваги, зросту та артеріального тиску – бажаючих пройти ці обстеження було надзвичайно багато. Цікавим моментом цього дня стало перекриття Нового Бульвару в Житомирі, аби за рекомендацією Всесвітньої організації охорони здоров’я зробити аналіз повітря без перебування на ньому автотранспорту.
- Світова спільнота переживає нині переломний момент, рухаючись у напрямку все більшої урбанізації, - прокоментував проведення заходів заступник начальника управління охорони здоров’я облдержадміністрації Олександр Михайлович Торбас, - а разом із цим – до необхідності прийняти наслідки, які для нашого здоров’я можуть бути  як  сприятливими, так і негативними. Тож замість того, щоб через багато років думати, що ми могли б зробити, вже зараз треба вжити необхідних заходів, аби зберегти здоров’я. Й саме в цьому полягає місія медицини. Адже в яких умовах не був би змушений працювати лікар – чи то в скрутні часи фінансово-економічної кризи, чи в період стабілізації - він прагне покращити здоров’я й життя пацієнтів. Я думаю, що ці люди є дійсно патріотами своєї країни, твердо вірять у світле майбутнє нашої держави, всіх її перетворень і реформ. І в те, що все ж настане той світлий день, коли медицина суспільством буде достойно оцінюватися. І найголовніше – людина, яка прийде працювати в систему охорони здоров’я, матиме відповідний авторитет і повагу серед населення.
- Я вам скажу, нам замолоду цікаво було жити! – поділився головний лікар обласного центру профілактики та боротьби зі СНІДом Юрій Якович Галінський, котрий узяв безпосередню участь в одному з проведених спортивних заходів. - Мені якось у свій час узагалі не було часу для гульок, дискотек. Навчання в загальноосвітній школі, в музичній, заняття в спортивних секціях – з ранку й до ночі я був зайнятий. А сьогодні діти не хочуть чи й просто не мають бажання для цього. Тому молодому поколінню порадив би - як президент федерації баскетболу Житомира - обрати здоровий спосіб життя. Я от по життю йду зі спортом – не уявляю й дня, щоб не поплавати, не зіграти в теніс. Тож хотів би закликати молодь: всі - на стадіони, на спортивні майданчики!
- Ми й справді часто згадуємо про своє здоров’я лише коли, як мовиться, припече, або під час от таких заходів, - зауважує глядачка відкриття свята на майдані Корольова  31-річна Ванда Павлівна. – Та все ж найголовніше, я вважаю, для кожного – щоб були здорові наші діти. Адже їм жити завтра. Певно, всім батькам відомий той стан розпачу й безпорадності, коли твоє маля плаче від болю, а ти не в силах допомогти. Ладен, здається, й небо прихилити, й хворобу на себе забрати, та не здатен. Тому я хочу від усіх батьків побажати в цей символічний день нашим діткам лише єдиного – бути здоровими!
- Здоров’я в моєму розумінні це – гармонія між духовним станом людини й фізичним, - розмірковує 33-річна Інна Іванівна, котра пережила й біль складної хвороби, й радість від одужання. - Коли ми здорові, на жаль, приймаємо, як належне, те, що нам нічого не болить, перестаємо турбуватися про свою душу, забуваємо, що треба краще ставитися до себе - свого тіла й духу. Оцей наш шалений ритм життя з його стрімкими - надто ж у місті! - темпами, погоня людини за якимись матеріальними благами породжує духовне виродження. А це призводить до порушення рівноваги всього організму. Саме за це я найперше почала просити прощення перед вищими силами, коли захворіла. Й дякувати за найменший вияв добра до мене від людей і світу. Я подолала страшну хворобу – здоров’я тепер ціную надзвичайно. Й коли зараз бажають його, розумію, що найголовніше – прийти до згоди з собою, з іншими людьми. От сьогодні запитала своїх колег, а що ж для них значить це поняття. Ось що відповіли: „Здоров’я – це коли нічого не болить. Здоров’я – коли хочеться жити. Це як фундамент нашого дому – коли перекошується бодай одна цеглина, поступово руйнується вся будівля”. Для мене ж здоров’я – це життя! Це я тепер точно знаю!
Вікторія Паламарчук.

Впровадженню програм – належне фiнансування

Начальник управління охорони здоров’я облдержадміністрації Олександр Костянтинович Толстанов провів нараду з обласними позаштатними спеціалістами та керівниками лікувально-профілактичних закладів області, які впроваджують у життя плани реалізації заходів щодо забезпечення виконання державних програм збереження здоров’я населення.


За словами керівника медичної галузі області, кожна програма створюється для того, щоб запланувати на перспективу розвиток її певного напрямку – з урахуванням усіх джерел фінансування, потреби в ньому, відповідної групи хворих. Нині в державі за напрямками в системі охорони здоров’я існує 27 таких програм. Безумовно, що всі вони фінансуються недостатньо.
- Але на сьогодні ми маємо чітко з’ясувати, що в умовах обмеженого фінансування нам необхідно визначити найболючіші проблеми, які потребують нагального вирішення, - наголосив перед учасниками зібрання О.К.Толстанов. - Цього року ми не можемо розраховувати на широкі фінансові ресурси - на жаль, сьогодні задля стабілізації економічної ситуації уряд змушений приймати жорсткий режим економії. Це обмежуватиме наші фінансові можливості - будуть забезпечені лише обов’язкові платежі, медикаменти для надання невідкладної допомоги. Тож ми маємо розглянути важливі моменти при формуванні програм та основних бюджетних проблем галузі, аби представити конкретні пропозиції їх вирішення голові облдержадміністрації С.М.Рижуку.
Як повідомив присутнім О.К. Толстанов, новий очільник області ретельно вникає в усі питання життя Житомирщини й прагне особисто ознайомитися з основними напрямками її розвитку – особливо ж стосовно збереження здоров’я населення. Тож учасники наради обговорили хід виконання та основні проблеми впровадження державних програм запобігання поширенню ВІЛ/СНІДу, туберкульозу, серцево-судинних і судинно-мозкових захворювань, онкологічних захворювань, протидії торгівлі людьми, розвитку системи надання допомоги хворим нефрологічного профілю, підтримки грудного вигодовування дітей, мінімізації наслідків аварії на ЧАЕС, програми донорства, розвитку фізичної культури і спорту та багатьох інших.
- Й серед різноманіття програм ми визначилися, що нам треба сконцентрувати увагу, зокрема, на вирішенні проблеми створення відділення примусового лікування в обласному протитуберкульозному диспансері, плануванні завершення всіх робіт щодо підготовки до подальшого будівництва корпусу для лікування хіміорезистентного туберкульозу, - прокоментував О.К.Толстанов. - Крім того, потрібно завершити проектні роботи з реконструкції онкологічного диспансеру – незважаючи на всі нинішні фінансово-економічні труднощі, це вкрай необхідно зробити.  Наразі забезпеченість онкологічними ліжками в області становить 1,6 на десять тисяч населення (по Україні – 3,2). Це – один із найнижчих показників в Україні. Сьогодні дуже складним стає питання: де лікувати стаціонарних хворих, які мають ВІЛ-інфекцію та хворіють на  СНІД – їх кількість із кожним роком зростає. Фактично, готова програма по цукровому діабету. Тобто ми конкретизуємося на життєво необхідних питаннях, без яких наразі не може жити пацієнт. Це – забезпечення йому невідкладної медичної допомоги, надання інсулінів, централізоване лікування туберкульозу, ВІЛ/СНІДу, проведення гемодіалізу хворих із хронічною нирковою недостатністю. Й мені імпонує, що керівники закладів із розумінням ставляться до існуючої фінансово-економічної ситуації. Я впевнений, що їх пропозиції допоможуть владі області зробити необхідні кроки задля покращення ситуації в галузі.
За словами О.К.Толстанова, зустрічі з головою облдержадміністрації С.М.Рижуком засвідчили його велику зацікавленість у вирішенні проблем, які існують у системі охорони здоров’я.
- У нього є мета, зокрема, відновити й дати широкий шлях диспансеризації населення, – наголосив начальник УОЗ ОДА. - Він переконаний, що саме цей шлях дасть можливість дійти до людини й виявити захворювання на ранній стадії й таким чином зекономити бюджетні кошти на лікування занедбаних випадків. Буде звернута увага на швидку невідкладну допомогу, інтенсифікацію відділень інтенсивної терапії. Тож, маючи під час формування нового бюджету чіткий орієнтир подолання проблем у медичній галузі, керівництво області зможе забезпечити її належне фінансування.
Вікторія Паламарчук.